News

Elveția și-a deschis porțile pentru români. Ce salarii pot câștiga cei care vor să muncească aici

01.06.2019 | 15:40
Elvetia sia deschis portile pentru romani Ce salarii pot castiga cei care vor sa munceasca aici
Elveția oferă salarii mari pentru români. Sursa foto: best-wallpaper.net

Elveția și-a deschis, de astăzi, larg porțile către români. Salariul mediu aici poate depăși cu bine 5.000 sau 6.000 de euro. Restricțiile pe piața muncii au fost eliminate pe 31 mai pentru imigranții români în țara cantoanelor, iar de acum aceștia primesc vești bune de la guvernul statului european, care din păcate nu este membru al Uniunii Europene.

Elveția oferă salariu mediu între 5.500 și 6.000 de euro. Românii și bulgarii, primiți cu porțile deschise

În Elveția trăiesc deja aproape 30.000 de români. Este unul dintre cele mai bogate state din Europa, recunoscut pentru neutralitatea sa, dar mai ales pentru nivelul de trai ridicat al cetățenilor care  locuiesc acolo. Statul european a renunțat la o clauză de salvgardare care era valabilă pentru România încă din 2007, când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană.

Această clauză limita numărul muncitorilor români și bulgari care puteau să se angajeze, iar 31 mai a fost ultima zi când această clauză a fost în vigoare. De astăzi, 1 iunie, pot munci mai mulți români pe tărâmul cantoanelor, iar oferta cu care vin firmele private de aici și statul nu sunt deloc de neglijat.

Imagine din Berna, capitala Elveției, unul din orașele unde se trăiește cel mai bine în Europa. Sursa foto: SiViaggia

În construcții se pot lua 5.500 de franci pe lună, adică 21.000 de lei

Salariul mediu în Elveția este cuprins între 5.500 și 6.000 de euro, sume care depind de industrie și de vechime. În unele sectoare ale industriei, salariul poate ajunge, în funcție de profesionalismul și de expertiza angajatului, până la 10.000 de franci elvețieni. Cele mai bine plătite meserii sunt în zona farmaceutică și IT.

Salariile ceva mai mici, în jur de 4.000 de franci, sunt acordate pentru cei care lucrează în servicii sau retail, iar constructorii pot lua undeva la 5.500 de franci elvețieni. Greu de crezut sau nu, 5.500 de franci elvețieni înseamnă pentru un muncitor în construcții aproximativ 21.000 de lei pe lună, având în vedere că un franc elvețian este cotat cu puțin peste 4,2  lei.

 

Tags: