News

Ce a decis ICCJ în dosarul Alinei Bica. UPDATE cu decizia luată luni dimineaţă

20.05.2019 | 11:05
Ce a decis ICCJ in dosarul Alinei Bica UPDATE cu decizia luata luni dimineata

UPDATE Ora 11:00 Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ)  au decis să amâne pentu 10 iunie 2019 rejudecarea apelului în dosarul în care fostul procuror-șef DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului, după ce a admis contestația în anulare.


Emoţii pentru Alina Bica după ce magistrații de la ICCJ vor începe, astăzi, rejudecarea apelului în dosarul în care fostul procurur șef DIICOT a fost condamnată la închisoare cu executare preț de patru ani de zile. Favorizarea făptuitorului este culpa care i se aduce lui Bica, aceasta fiind ajutată de avocați pentru a depune o contestație în anulare pentru pedeapsa inițială. Pe 19 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea formulată de aceasta.

Emoţii pentru Alina Bica

De remarcat că Alina Bica s-a folosit şi ea de contestația privind completul celor 5 judecători de la ICCJ și a solicitat, prin cale extraordinară, anularea pedepsei. Magistrații au decis, în cele din urmă, desființarea în parte a deciziei penale contestate numai în ceea ce o priveşte pe Alina Bica și au fixat ca termen data de 20 mai 2019 pentru rejudecarea apelurilor declarate de Alina Bica și DNA contra decizie din noiembrie 2016, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aceștia au admis rejudecarea numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatei pentru infracţiunea de favorizarea infractorului. De remarcat că, inițial, magistrații hotărâseră în urmă cu aproape un an de zile menţinerea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Alinei Bica. Deocamdată, Alina Bica se află, potrivit ultimelor informații, în Costa Rica și a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la un post tv, că nu vrea să se mai întoarcă în România.

Emoţii pentru Alina Bica. Alina Mihaela Bica soseste la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in Bucuresti, marti 16 ianuarie 2016
Alina Mihaela Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare. Sursă foto – Hepta

Care sunt acuzele aduse Alinei Bica

Alina Bica este acuzată în dosarul cunoscut şi sub numele de „Bica 2” de favorizarea fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, dar şi a omului de afaceri Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom, precum si de infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, potrivit celor de la DNA, în 2013, DIICOT a dispus în dosarul Romgaz sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de Adriean Videanu, dar și asupra a 80 de acţiuni deţinute de acesta la SC Titan Mar SA.

Cu toate acestea, în perioada următoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu a reuşit să înstrăineze acţiunile pe care le deţinea, operaţiune facilitată şi de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru transformarea celor 80 de acţiuni nominative pe care le deţinea în acţiuni la purtător.

Tags: