News

Teodor Meleșcanu anunță anchete după cozile de la votare din Diaspora

27.05.2019 | 19:23
Teodor Melescanu anunta anchete dupa cozile de la votare din Diaspora

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe și-a exprimat public scuze românilor din Diaspora care au stat ore în șir la ușa secțiilor de votare pentru a-și exprima opțiunea la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție convocat de președintele țării, Klaus Iohannis. Acesta a declarat că se vor lua măsuri și se vor deschide anchete în țările unde românii au fost umiliți.

Românii cer demisia lui Meleșcanu. O petiție circulă deja pe Internet

După ce ieri românii au stat ore bune la coadă pentru a vota la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție convocat de președintele țării, Klaus Iohannis, astăzi aceștia au inițiat o petiție online în care cer demisia lui Teodor Meleșcanu pentru faptul că, au fost umiliți. În momentul de față peste 84.000 de persoane au semnat petiția. “Noi, semnatarii petiţiei şi români cu drept de vot, îi cerem demisia lui Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe şi responsabil pentru organizarea alegerilor în diaspora. Cerem demisia pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota. Vă îndemnăm să vă daţi demisia urgent, pentru că sunteţi incompetent”, arată textul petiţiei care circulă pe Internet.

Între timp, ministrul de Externe și-a cerut public scuze românilor din străinătate pentru timpul mare la așteptare la secțiile de votare din Diaspora. Totodată, acesta a declarat că se vor lua măsuri și se vor găsi soluții în privința dezvoltării unui sistem de votare care să fie adaptat nevoilor românilor din străinătate.

“Doresc să-mi exprim regretul şi să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfăşurat în condiţii bune sau satisfăcătoare”, a fost declarația lui Meleşcanu.

Românii cer demisia lui Meleșcanu
Teodor Meleșcanu și-a cer scuze românilor din Diaspora pentru cozile infernale
Sursa foto: hepta.ro

S-au deschis anchete în țările în care votanții au așteptat ore întregi până au ajuns în fața urnelor

Teodor Meleșcanu a anunțat că, au fost deschise anchete în țările în care au fost semnalizate “situaţii regretabile”. El a ținut să precizeze că își dorește ca aceste situații neplăcute să nu se mai repete.“De asemenea, am solicitat elaborarea în regim de urgenţă a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru identificarea de soluţii concrete şi propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei”, completează ministrul.

Petiția mai arată că și în anul 2014 tot Meleșcanu era ministru și românii din Diaspora s-au confruntat cu aceeași situație ca și acum. Nu trebuie să uităm că votul este dreptul fiecărui român și că este unul fundamental. “Cine era ministru de externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Veşnicul Teodor Meleşcanu, al cărui minister declară sfidător, 5 ani mai târziu, când iară sunt cozi imense, că „totul e OK cu cele 441 de secţii din diaspora”.”, mai arată petiţia online.