100 ani de Romania

Ernie Grunfeld, primul român care a jucat în NBA! Cum a devenit preşedintele lui Washington Wizards

25.08.2018 | 21:53
Ernie Grunfeld primul roman care a jucat in NBA Cum a devenit presedintele lui Washington Wizards
Ernie Grunfeld, primul român care a jucat în NBA
ADVERTISEMENT

Ernie Grunfeld, primul român care a jucat în NBA. Într-o perioadă în care România se califica constant la Campionatul European de baschet, peste Ocean, un sătmărean îşi începea cariera în National Basketball Association.

Actualul preşedinte al lui Washington Wizards s-a născut pe 24 aprilie 1955 în Satu Mare, într-o familie de evrei care au supravieţuit Holocautului. “Tatăl meu a fost închis într-un lagăr de muncă din România, iar mama mea a trăit în Budapesta în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ea nu a fost închisă pentru că avea acte false. Se ascundea prin beciuri pentru a supravieţui”, a povestit Ernie Grunfeld pentru Jewish Virtual Library.

ADVERTISEMENT

Ernie Grunfeld, primul român care a jucat în NBA

În 1964, părinţii lui Ernie Grunfeld au decis să emigreze în Statele Unite ale Americii şi s-au stabilit în Forest Hills, New York. Nouă ani mai târziu, tânărul sătmărean s-a înscris la Universitatea din Tennessee, iar prestaţiile de la echipa Tennessee Volunteers l-au adus în echipa Statelor Unite ale Americii pentru Jocurile Olimpice de la Montreal 1976. În anul în care cucerea medalia de aur olimpică, după o finală în care americanii învingeau Iugoslavia, scor 95-74, Ernie Grunfeld primea cetăţenia americană.

La un an de la succesul de la Montreal, Ernie Grunfeld a fost draftat în NBA, fiind opţiunea 11 în prima rundă, şi a semnat cu Milwaukee Bucks. În 1979, baschetbalistul s-a transferat la Kansas City Kings, iar în primul sezon a fost lider la numărul de meciuri jucate în NBA, cu 82 de partide bifate. După trei ani, Grunfeld, liber de contract, a semnat cu New York Knicks, unde a jucat patru ani, înainte să se retragă.

ADVERTISEMENT

Comentatorul sportiv care a devenit preşedinte de echipă din NBA

Timp de trei ani, Ernie Grunfeld a fost comentator sportiv pentru MSG Network, însă s-a întors în 1989 la New York Knicks, unde a fost secundul lui Stu Jackson. Pentru fostul baschetbalist a urmat ascensiunea în organigrama clubului. În 1990 a fost numit director executiv, apoi a devenit manager general, iar în 1996 a fost numit preşedintele echipei care joacă meciurile de acasă în Madison Square Garden. În perioada 1999-2003, Ernie Grunfeld a fost manager general la Milwaukee Bucks, după care a fost angajat la Washington Wizards, unde ocupă în prezent funcţia de preşedinte.

În 2008, tricoul cu numărul 22 purtat la Tennessee Volunteers a fost retras, Ernie Grunfeld devenind al doilea baschetbalist care are parte de această onoare, după Bernard King, coleg de echipă cu sportivul născut în Satu Mare. Pe finalul carierei în NBA, actualul preşedinte de la Washington Wizards l-a avut ca adversar pe Michael Jordan, despre care a avut doar cuvinte de laudă. “Am jucat împotriva lui Michael Jordan şi am condus echipe care i-au fost victime. El a fost cel mai bun jucător din istoria NBA”, a declarat Ernie Grunfeld într-un interviu acordat presei din România. În cei nouă ani petrecuţi în NBA, baschetbalistul român a strâns 12.916 minute.

ADVERTISEMENT
Ernie Grunfeld, primul român care a jucat în NBA
Ernie Grunfeld, primul român care a jucat în NBA
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink