Fotbal intern

EURO 2016. “Visez la semifinale! Nu mă RETRAG! Joc şi la 40 de ani!”

EURO 2016. Răzvan Raţ, căpitanul echipei naţionale, a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre starea sa de sănătate, turneul final din Franţa şi...
06.05.2016 | 15:24
EURO 2016 Visez la semifinale Nu ma RETRAG Joc si la 40 de ani

EURO 2016. Răzvan Raţ, căpitanul echipei naţionale, a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre starea sa de sănătate, turneul final din Franţa şi planurile de viitor.

Salut Răzvan! Cum te mai simţi?

– Sînt foarte bine! De o lună sînt la capacitate maximă. Sînt pregătit din toate punctele de vedere pentru partidele de la echipa de club şi de la naţională. Mai lucrez şi separat cu un preparator fizic, nu numai pentru umăr, ci pentu mine, ca să fiu în formă maximă.

Ai ţinut legătura cu staff-ul în această perioadă?

– Mai mult cu antrenorii secunzi. Fiecare are un anumit grup de jucători cu care ţine legătura. Vorbesc cu noi, fac un raport şi îl înmînează selecţionerului. Mi se pare o idee foarte bună această organizare. Nea Puiu vorbeşte mai puţin cu jucătorii, are, cu siguranţă, multe de făcut în vederea pregătirii turneului final.

Sîntem capabili să obţinem cel puţin un punct cu Franţa?

– Partida va fi grea pentru ambele selecţionate. Sînt optimist şi cred că forţa grupului ne va ajuta să obţinem cel puţin o remiză. Nu trebuie să ne temem. Nu avem nimic de pierdut, doar de cîştigat. Nu le va fi deloc uşor francezilor, vor evolua sub o mare presiune. Vom face tot ce depinde de noi ca să obţinem un rezultat favorabil.

“Visul pe care îl aveam cu echipele de club s-a terminat!”

Ar fi un dezastru dacă nu vom trece de grupă?

– Nu neapărat, e prea mult spus, deşi mulţi susţin că ne vom califica fără probleme. Se gîndesc că pierdem cu Franţa, dar că batem Elveţia şi Albania. Nu e uşor. E foarte important cum începem, dar şi cum continuăm. Se pot face multe scenarii. Dar avem resursele necesare să trecem de grupă. Dacă nu vom reuşi să trecem de grupă, ceea ce este posibil, cum este foarte posibil să şi trecem, va fi doar vina noastră. Trebuie să facem tot posibilul să nu ne dezamăgim suporterii.

Putem spera chiar la mai mult de optimi?

– Visez să ajungem cît mai departe. Nu este cazul unei finale, dar un vis nebun, ca să zic aşa, de-al meu este calificarea în semifinale. Mi-aş dori enorm! Eu am ţintit întotdeauna mai sus. Spre exemplu, visul meu ca fotbalist de echipă de club a fost să joc într-o finală de Liga Campionilor. Însă mai sus de sferturi nu am ajuns. În schimb am jucat şi cîştigat o finală de Cupa Uefa. Acum, visul s-a terminat pentru mine. Însă încă mai am o şansă de a realiza un obiectiv important cu echipa naţională.

Nu se teme de concurenţă: “Depinde de ei dacă îmi pot lua locul!”

Mulţi îşi doresc un schimb de generaţii după Euro.

– E treaba celor care vorbesc. Eu o să mă retrag de la echipa naţională cînd nu voi mai fi chemat. Dar nu văd ca un selecţioner să nu cheme un fotbalist care e în vîrstă, dar care joacă bine. Nu vîrsta joacă, forma şi experienţa sînt tot ce contează. Voi continua să răspund pozitiv fiecarei convocări.

Filip şi Vătăjelu sînt consideraţi urmaşii tăi în banda stîngă.

– Ca să fii la echipa naţională trebuie să fii constant la echipa de club. De asemenea, este obligatoriu să fii constant şi sub “tricolor”. Este foarte important să joci bine la ambele. Depinde de ei dacă îmi pot lua locul. Şi aici nu mă refere doar la Filip şi Vătăjelu. La oricine. Constanţa este foarte importantă.

Mutu şi Marica s-au întors în Liga 1 în speranţa că vor fi convocaţi la Euro. Însă evoluţiile lor au lăsat de dorit. Cum comentezi?

– Nu i-am urmărit pentru că nu am avut posturi româneşti instalate. Dar nu era o siguranţă că dacă revin în România vor reuşi. Se putea întîmpla şi asta, dar, iată, că nu le-au ieşit planurile. Totuşi, sînt nişte jucători buni care au oferit multe fotbalului. Îmi pare rău ca s-a întîmplat aşa pentru că orice jucător care este potenţial pentru a fi convocat la echipa naţională luptă pînă la final să ajungă la Euro.

„Mai am un an de contract cu Rayo”

A făcut Marica o greşeală că a ales Steaua în detrimentul lui Getafe?

– Acum se dovedeşte că a fost o greşeală. Dar de unde avea să ştie? A avut mare ghinion şi cu accidentările. Dar dacă venea la Getafe era mai bine? Cine îi poate garanta acum asta? Îmi pare rău ca s-a întîmplat aşa.

Florin Andone ce face?

– Discut foarte des cu el. Cînd am fost accidentat, m-a sunat tot timpul şi m-a întrebat cum decurge recuperarea. M-a susţinut, a fost alături de mine. La fel şi eu, nu ratez nici o ocazie să-l felicit pentru fiecare gol pe care îl marchează. Este un super profesionist, un caracter frumos. Ne urăm tot timpul să ne vedem sănătoşi la Euro.

Vei rămîne la Rayo şi în sezonul următor?

– În mod normal, da! Mai am încă un an de contract. Sper din tot sufletul să ne salvăm de la retrogradare şi să mai joc cel puţin un sezon la cel mai înalt nivel.

Iei în calcul o revenire în Liga 1?

– Pentru mine, primordial este să joc afară. Dar niciodată să nu spui niciodată. Din punct de vedere fizic sînt bine, mă ţin genunchii. Nu-mi fac probleme. Voi juca chiar şi la 40 de ani dacă şi atunci voi mai putea face faţă. Ce să fac altceva? De ce să mă retrag dacă, încă, mai pot?

“Adversarii trebuie să recunoască superioritatea Astrei”

Eşti la curent cu situaţia Rapidului?

– Îmi pare nespus de rău, nu ştiu ce s-a întîmplat de s-a ajuns aici. Rapid e clubul care m-a lansat în fotbalul mare, îl voi iubi şi respecta toată viaţa. Mă leagă amintiri frumoase, am cîştigat acolo trofee. Rapid m-a ajutat să ajung la Şahtar, unde am cunoscut performanţa adevărată. Sper să vină cineva să cumpere acest club, să-l salveze cumva. Un club ca Rapid nu are cum să nu existe în Liga 1.

Te-a surprins că Astra a luat campionatul?

– La prima vedere este surprinzător. Toată lumea vorbea de Steaua, ASA, oarecum Dinamo la începutul sezonului. Însă am înţeles că Astra a fost cea mai constantă. Deci adversarii trebuie să-i recunoască superioritatea. Mă bucur foarte mult şi pentru Şumudică. Am fost coleg cu el şi ţin să îl felicit că a cucerit titlul şi ca antrenor.

Lucescu va pleca de la Şahtar după 12 ani. Cum comentezi?

– Era de aşteptat. S-a tot vorbit că va pleca. Echipa nu mai e de doi ani la Doneţk, şi-a mutat cartierul general la Kiev, iar meciurile de pe teren propriu le dispută la Lvov. Daca este o informaţie adevărată, situaţia creată cred că l-a obosit pe domnul Lucescu. Dar multe se pot întîmpla. Să nu uităm ce relaţie are cu patronul. Nu aş fi atît de sigur că va pleca. Doar în momentul în care se va anunţa totul oficial şi îl voi vedea pe domnul Lucescu prezentat la altă echipă. Să nu ne grăbim.

108 partide a jucat Raţ pentru echipa naţională. A marcat două goluri

800.000 de euro este cota lui Raţ pe site-ul transfermarkt.de

Tags: