News

Evoluția Omicron în România în ultima săptămână: 6 cazuri la pacienţi fără istoric de călătorie. Tulpina, depistată și la un bebeluș din Pitești. Update

INSP a făcut publică o statistică a Omicron în România, potrivit căreia 6 persoane nu au istoric de călătorie în străinătate, iar 19 au. Printre ultimele se află și un bebeluș din Pitești.
28.12.2021 | 15:19
Evolutia Omicron in Romania in ultima saptamana 6 cazuri la pacienti fara istoric de calatorie Tulpina depistata si la un bebelus din Pitesti Update
ADVERTISEMENT
28-12-2021
13:19

Cel mai tânăr pacient cu Omicron din România: un bebeluș din Pitești

Un bebeluș din Pitești, care are 12 luni, a fost depistat cu infecție cu tulpina sud-africană, Omicron. În momentul de față este internat și are istoric de călătorie, alături de părinții săi, în Marea Britanie, potrivit Digi 24.

Totodată, starea bebelușului este una stabilă. El se află internat, alături de mama sa, în vârstă de 22 de ani, la Spitalul de Pediatrie Pitești.

Varianta Omicron a coronavirusului are o evoluție rapidă pe întreg mapamondul, ajungând de câteva săptămâni chiar și în țara noastră. Institutul Național de Sănătate Publică a făcut publică o nouă statistică legată de această tulpină.

Datele oficiale indică faptul că în ultima săptămână au fost identificate 26 de cazuri. Dintre acestea, doar în cazul a șase persoane nu a fost stabilit un istoric de călătorie în afara țării, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

INSP explică faptul că cele 19 infectări cu istoric de călătorie în afara României au avut loc în Africa de Sud, Nigeria, Regatul Unit, Belgia, Olanda, Congo și Spania. Autoritățile mai explică faptul că două dintre cazuri nu au o astfel de legătură și două au legătură cu un caz anterior.

În ceea ce privește alte două cazuri, angajații Direcției de Sănătate Publică nu au putut lua legătura cu persoanele infectate. Astfel, nu au putut stabili modul în care a avut loc îmbolnăvirea.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mai explică faptul că din cele 25 de cazuri conformate de Omicron, 18 persoane au schema completă de vaccinare.

“Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 65 – 325 de zile, cu o medie de 205 zile și o mediană de 206 zile”, subliniază INSP.

ADVERTISEMENT

Din fericire, până în acest moment, Omicron nu a cauzat decese în România. Cu toate acestea, în întreaga lume au început să fie înregistrate astfel de evoluții ale noi variante.

Cum evoluează Omicron la nivel global

În acest moment, oamenii de știință și medicii din spitale fac eforturi pentru a înțelege mai bine modul în care Omicron se răspândește. De asemenea, au loc studii care testează gradul de protecție oferit de vaccinare în fața acestei variante.

ADVERTISEMENT

În unele zone de pe glob, printre care și Statele Unite ale Americii, Omicron a reușit să devină în aproximativ o lună de la descoperire varianta dominantă. CDC a anunțat săptămâna trecută că a descoperit această tulpină în 73% dintre cazuri.

Ultimele studii ne oferă și o serie de informații încurajatoare în ceea ce privește evoluția pandemiei. Astfel, unii cercetători sunt de părere că Omicron ar putea ultima variantă a coronavirusului care va crea probleme semnificative la nivel global.

În plus, datele colectate până acum indică faptul că deși este mai infecțioasă, varianta Omicron pare a fi mai puțin periculoasă. Unii cercetători consideră că această evoluție indică faptul că noul coronavirus și-a atins limitele evolutive și că viitoarele tulpini vor fi mai puțin periculoase.

ADVERTISEMENT