News

Exclusiv! O româncă arbitrează finala Halep-Stephens la Roland Garros! Foto

09.06.2018 | 12:54
Exclusiv O romanca arbitreaza finala HalepStephens la Roland Garros Foto
Raluca Andrei l-a arbitrat sambata si pe Rafa Nadal, la Roland Garros

Simona Halep joacă astăzi marea finală de la Roland Garros, cu Sloane Stephens, de la ora 16:00! Este a patra finală de Grand Slam pentru româncă, a treia de la Paris şi a doua consecutivă, după cea de la Australian Open!

Deşi lumea nu pune preţ mare pe arbitraj în tenis, aşa cum se întâmplă la fotbal, spre exemplu, finala Simonei are o mare însemnătate inclusiv din punctul de vedere al arbitrajului! Dacă arbitru de scaun va fi un britanic, James Keothavong, fratele Annei Keonthavong, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup al Marii Britanii, cea care a fost în centrul scandalului cu Ilie Năstase, la Mamaia, surpriza uriaşă vine de la “baseline”, acolo unde unul dintre arbitrii de linie va fi român: Raluca Andrei!

Raluca Andrei este la prima finala de Grand Slam din cariera
Raluca Andrei este la prima finala de Grand Slam din cariera

Cine este Raluca Andrei, românca ce o va arbitra pe Simona Halep în finala Roland Garros

“Este prima finală de Grand Slam din carieră pentru mine, un moment extraordinar, care-mi încununează munca şi toate sacrificiile făcute în cei 11 ani de arbitraj!”, a declarat Raluca în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

E ciudat cum se poate ca un român să arbitreze un alt român la un asemenea nivel? “În tenis nu este ca la fotbal! Din contră, aici este un avantaj faptul că vii din aceeaşi ţară, pentru că poţi să comunici mai bine cu jucătorul, atunci când este cazul, dacă este cazul. Am mai arbitrat-o pe Simona în finala cu Mladenovic de la Madrid, iar la actuala ediţie de Roland Garros pe Miki Buzărnescu”, spune blonda de 28 de ani, singura româncă arbitru prezentă la Paris, din totalul de 380 ce împart dreptatea pe zgura pariziană.

Raluca Andrei a arbitrat sâmbătă şi semifinalele masculine: Nadal – Del Potro şi Thiem – Cecchinato

Cine este Raluca Andrei? “Am jucat tenis când eram mică, alături de sora mea, Laura, care încă evoluează în turneele ITF, iar dintr-o pură întâmplare am ajuns arbitru de linie la un challenger, la Mamaia. Apoi, în 2011 am primit recunoaşterea internaţională, insigna White Badge. Iar acum o lună, în aprilie 2018, am primit Bronze Badge. O realizare foarte importantă!”

Raluca Andrei

Iar drept recunoaştere pentru tot ce a făcut, Raluca a arbitrat sâmbătă la Roland Garros şi semifinalele de băieţi: Rafael Nadal – Juan Del Potro şi Dominic Thiem – Marco Cecchinato. Iar după prestaţia excelentă, a primit şi finala feminină de sâmbătă a Simonei Halep cu Sloane Stephens!

“Acum bifez al treilea Roland Garros, urmează al cincilea Wimbledon şi al patrulea US Open, dar niciodată nu am arbitrat semifinale sau finale de Grand Slam până la Paris, anul acesta. Sigur însă că este loc de mai bine!”, explică Raluca, cea pe care o veţi vedea la finala Simonei Halep în dreapta arbitrului de scaun. E blondă, e aprigă şi mândră de ceea ce face. E a doua româncă din finala Roland Garros!