News

Explicația experților în fizică: de ce este cerul albastru. Nici nu te-ai fi gândit la asta

06.04.2019 | 12:12
De pe Pământ, cerul ni se pare că ar avea culoarea albastră, însă lucrurile stau altfel, de fapt

De pe Pământ, cerul ni se pare albastru, însă oamenii de știință distrug acest mit. Fizicianul Cristian Presură ne explică de ce avem această senzație. ”Responsabilă de culoarea albastră a cerului este atmosfera Pământului, care împrăștie lumina ce vine de la Soare în toate direcțiile. Efectul, însă, depinde de culoare.” , afirmă Cristian Presură.

Cerul are mai multe culori

O rază de soare este aproape albă, dar ea ascunde și alte culori cum ar fi: albastru, verde sau roșu. Aceste culori ies la iveală dacă lumina albă de soare se sparge și astfel celelalte culori se dispersează. Tot la fel se întâmplă și cu raza de lumină albă a Soarelui când intră în atmosferă: se dispersează la impactul cu moleculele de aer.

Diferența de impact dintre culorile razei de soare este aceea că, culoarea albastru este mai proeminentă decât restul și astfel împrăștie mai multă lumină. O altă explicație ar fi că lungimea de undă a culorii albastru este mai mică. În plus, culoare albastru este mai sensibilă la structurile microscopice ale atmosferei.

Experții au o explicație pentru această culoare a cerului. Cum se ”produce” albastrul
Experții au o explicație pentru această culoare a cerului. Cum se ”produce” albastrul

Experimentul din bucătărie

Este foarte ușor să verificăm cum culoarea albastru iese în evidență. Trebuie doar să turnăm puțin lapte într-un vas curat cu apă. După ce laptele s-a omogenizat, avem nevoie de o lanternă pentru a lumina vasul și vom observa că micile structuri moleculare ale laptelui vor sparge lumina albă în culorile sale. Culoarea albastru va ieși în evidență. Și în scurt timp, tot vasul va fi de culoare albastru.

Tags: