News

Familia copilului bătut de un poliţist şi pus să înghită mucuri de ţigară cere daune 1 milion de euro

Familia adolescentului cu handicap, care în urmă cu trei ani a fost bătut şi umilit de un poliţist din localitatea ieşeană Ţibăneşti, cere în instanţă daune de un milion de euro,...
11.05.2016 | 20:56
Familia copilului batut de un politist si pus sa inghita mucuri de tigara cere daune 1 milion de euro

Familia adolescentului cu handicap, care în urmă cu trei ani a fost bătut şi umilit de un poliţist din localitatea ieşeană Ţibăneşti, cere în instanţă daune de un milion de euro, invocând că băiatul a rămas cu sechele psihice grave în urma abuzurilor.

Procesul poliţistului ieşean Felix Cilibiu, de la Ţibăneşti, a început în urmă cu un an, atunci când agentul era deferit justiţiei în urma unei anchete derulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, scrie Ziarul de Iaşi.

Potrivit rechizitoriului, poliţistul a comis faptele pe 23 iulie 2013, când l-a prins pe pe Abel C., după ce ar fi luat un pachet de ţigări de pe tejgheaua unui magazin din comună. Băiatul, acum în vârstă de 17 ani, suferă de un handicap psihic accentuat şi se afla în magazin alături de alţi doi copii.

Cilibiu a luat atunci decizia de a-i pedepsi pe minori, punându-le în gură mai multe ţigări aprinse. Ba mai mult, l-a aşezat în genunchi pe copilul C. Abel, l-a lovit cu palma peste faţă şi în zona coastelor, l-a călcat cu bocancii pe picior, a aprins o ţigară şi i-a obligat pe copii să tragă câte un fum, după care l-a obligat pe minor să mestece restul ţigării rămase, după cum au fost descrise faptele de procurori. Agentul ar fi vrut să îl bată pe copil şi cu bastonul, însă a fost oprit de vânzătoarea de la magazin, care îi era şi iubită. Abel a fost în cele din urmă lăsat să plece acasă şi a primit bomboane pentru a nu spune nimănui că a fost umilit, însă acesta i-a povestit bunicii şi femeia a alertat autorităţile.

Acum, familia copilului cere un 1 milion de euro de la poliţist, dar şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Solicitarea este argumentată în baza jurisprudenţei CEDO, instituţie a cărei legislaţie sancţionează drastic cazurile de acest gen. ”Incidentul l-a traumatizat psihic şi îi va marca întreaga existenţă, eliminându-se astfel orice şansă de a putea reduce handicapul şi de a avea o viaţă normală. Şi asta pentru că, spre ghinionul său, primul contact direct cu autorităţile s-a derulat într-un context auschwitzian: a fost pus în genunchi, lovit cu bocancii şi i s-a cerut să mănânce un muc de ţigară”, se arată în cerere.

Sursă: www.libertatea.ro