Pifferaio de la Pro Patria sau Ferrari-ul din curtea Stelei

"Pifferaio", cum este alintat Federico Piovaccari, s-a adaptat mai greu vieţii din România, fiind aspru criticat după primul său meci, în care prestaţia sa a fost dezamăgitoare. Între timp...
08.10.2013 | 17:07
Pifferaio de la Pro Patria sau Ferrariul din curtea Stelei

“Pifferaio”, cum este alintat Federico Piovaccari, s-a adaptat mai greu vieţii din România, fiind aspru criticat după primul său meci, în care prestaţia sa a fost dezamăgitoare. Între timp însă, atacantul le-a demonstrat răutăcioşilor de ce Reghecampf şi l-a dorit atît de mult, devenind golgheterul echipei. Federico nu este activ doar pe teren, ci şi în afara sa, opunîndu-se cu vehemenţă ideii eutanasierii maidanezilor.

Nu a jucat niciodată în Serie A
Pentru atacantul născut la Gallarate, un orăşel din zona Lombardiei, lucrurile au decurs bine în copilărie. S-a apucat repede de fotbal, la un moment dat ajungînd la juniorii de la Pro Patria. În 2001 a fost promovat la echipa mare, pentru care nu a apucat să debuteze însă, fiind împrumutat la Castellettese, o formaţie din cea de-a patra ligă italiană. Scouterii lui Inter l-au remarcat, iar în vara lui 2003 a ajuns la Academia milanezilor. A marcat 15 goluri în divizia Primavera şi alte patru în turneul Viareggio. A înscris totodată şi în finala campionatului, pierdută însă de puştii lui Inter în faţa lui Lecce, la penalty-uri. Asemenea perioadei petrecute la Pro Patria, a intrat în circuitul primei echipe a milanezilor, fără a debuta oficial însă. Pînă în 2007, a fost împrumutat, pe rînd, la Vittoria, San Marino şi Triestina, unde a avut evoluţii apreciate. Totuşi, Inter avea să-l cedeze definitiv la Treviso.

A fost golgheter în Serie B
Sezonul 2010/11 a fost cu adevărat unul de excepţie pentru Federico. Acesta a încheiat stagiunea cu 23 de goluri marcate, devenind golgheterul campionatului în Serie B. Performanţa sa a fost cu atît mai semnificativă, cu cît Cittadella, echipa unde evolua atunci, a obţinut o clasare modestă, locul 14. De altfel, Piovaccari a marcat aproape jumătate din golurile Cittadellei (23 din 50). Totodată, atacantul le-a oferit colegilor săi cinci pase decisive. În sezonul imediat următor, Sampdoria l-a transferat pentru suma de 3,5 milioane de euro, una semnificativă, dacă ne gîndim că genovezii activau tot în divizia secundă pe atunci.

Capello credea că e român
De curînd, unul dintre cei mai cunoscuţi antrenori italieni, Fabio Capello, a oferit un moment inedit la prezentarea trofeului Ligii Campionilor din Bucureşti. Tehnicianul Rusiei a întrebat un copil prezent la eveniment care este jucătorul său preferat, iar acesta l-a numit pe atacantul roş-albaştrilor, Piovaccari. “Piova.. cum? E român?”, a întrebat nedumerit Capello, semn că numele italianului care a dus-o pe Steaua în grupele Champions League prin golurile marcate în poarta Legiei Varşovia nu-i spune nimic.

Nu va continua la Steaua
Federico Piovaccari a fost împrumutat pentru un sezon de la Sampdoria, club care achită 500.000 de euro din salariul de 700.000 avut de italian, restul sumei fiind acoperită de Steaua. Ca să îl achiziţioneze definitiv, campioana României trebuie să achite pentru vîrf 700.000 de euro, conform unei clauze din contractul de împrumut. Făcînd un calcul rapid, atacantul ar costa, cu tot cu salariu, 1.400.000 de euro,  sumă pe care Steaua nu pare dispusă să o plătească. Decizia conducerii de a se dispensa de serviciile sale este surprinzătoare, ţinînd cont că italianul are cinci goluri marcate în şase meciuri jucate pentru Steaua în Liga 1, oferind totodată şi un assist. Piovaccari s-a descurcat excelent şi în preliminariile Ligii Campionilor, marcînd în deplasarea de la Skopje, dar şi în ambele meciuri cu Legia, decisive în privinţa accederii echipei în faza grupelor.

Se opune eutanasierii maidanezilor
Italianul Stelei s-a arătat dezamăgit de hotărîrea luată de Curtea Constituţională, care a aprobat legea privind eutanasierea cîinilor fără stăpîn. Atacantul a postat în urmă cu ceva timp un mesaj cu privire la acest subiect pe contul său de Twitter. ”Nu e corect ce se întîmplă, bieţii cîini nu au nici o vină”, a scris Piovaccari.

Lăudat de italieni
Evoluţiile bune de la Steaua au atras atenţia presei din Italia. Gazzetta dello Sport a scris despre povestea atacantului italian, prezentîndu-l ca pe un jucător care a atins gloria în România după o carieră mediocră în Italia. “Povestea lui Federico Piovaccari, atacantul în care Italia nu a crezut. Este italian, nu a jucat nici măcar un minut în Serie A, dar a marcat trei goluri în Liga Campionilor. Ciudata soartă a lui Federico Piovaccari, care după o carieră în Italia mai mult decît discretă, în această vară, la 29 de ani, a decis să accepte oferta Stelei” a scris cunoscutul ziar italian.