Fotbal international

FIFA, o nouă inovaţie după VAR. Arbitrii asistenţi vor fi înlocuiţi de roboţi!

25.08.2019 | 17:10
FIFA o noua inovatie dupa VAR Arbitrii asistenti vor fi inlocuiti de roboti

Fotbalul se îndreaptă cu paşi siguri spre o eră a tehnologizării, care nu se ştie ce fel de impact va avea asupra sportului rege. Deja implementarea sistemului de supraveghere video, VAR, a fost în multe competiţii generalizată şi rezultatele sunt destul de contradictorii. Au fost situaţii în care arbitrii apelând la VAR au putut lua decizia corectă, pe care din varii motive ar fi putut să nu o vadă, dar au fost şi destule situaţii în care VAR-ul a fost contestat vehement.

FIFA, o nouă inovaţie după VAR. Arbitrii asistenţi vor fi înlocuiţi de roboţi!

De altfel, oamenii de fotbal nu sunt deloc entuziaşti de această invazie tehnologică în fotbal, care, din punctul lor de vedere, va aduce mai multe neplăceri şi confuzii decât beneficii. Ultimul care a vorbit deschis împotriva VAR a fost antrenorul campioanei Premier League, Pep Guardiola. Însă ce ar mai fi de spus dacă privim înainte spre următoarea invenţie a FIFA, înlocuirea arbitrilor asistenţi cu roboţi?

Nu, nu suntem în nici un film SF, ci acesta este ultimul proiect al forului mondial, în speranţa că pe viitor controversele legate de poziţiile de ofsaid vor fi îndepărtate. Se consideră că arbitrii asistenţi, fiind oameni, sunt supuşi greşelilor şi introducerea roboţilor în locul lor ar înlătura acest risc şi suspiciunile care se nasc uşor în astfel de situaţii.

FIFA roboţi în loc de arbitri asistenţi. Deja Pep Guardiola a declarat război tehnologiei VAR

O tehnologie care poate face rău fotbalului

Cei de la FIFA sunt extrem de nemulţumiţi asupra faptului că încă se înscriu goluri din poziţii de afară din joc nesemnalizate sau nejudecate corect de arbitrii asistenţi sau că, viceversa, se opresc acţiuni cu ridicat potenţial de periculozitate, pe motiv de ofsaid, iar reluările demonstrează că asistenul nu a judecat corect faza şi a prejudiciat astfel o echipă.

Aceste discuţii despre o tehnologizare avansată a fotbalului şi, în general, a sportului nu sunt de acum, dovadă că în multe sporturi au şi fost aplicate o serie de măsuri pe bază de tehnologie, nu numai în fotbal, dar ideea înlocuirii factorului uman din peisajul fotbalistic părea a fi pentru un viitor foarte îndepărtat, dar, iată, că FIFA vrea să accelereze proiectul pentru anii care urmează. Vorba unui arbitru din Marea Britanie care a spus că tot e bine că măcar fotbaliştii rămân oameni, Dar până când?