Fotbal intern

Filipe Teixeira, primul interviu după plecarea de la FCSB. Totul despre retragere, familie, fotbalul din România și cele mai frumoase amintiri

13.08.2019 | 11:24
Filipe Teixeira într-un meci jucat pentru FCSB. Primul interviul acordat de lusitan după plecarea de la vicecampioana României. Sursă foto: sportpictures.eu

Filipe Teixeira a oferit un interviu pentru ziarul portughez A Bola și a vorbit despre plecarea de la FCSB și despre momentul în care se va retrage. Fotbalistul în vârstă de 38 de ani care și-a reziliat contractul cu vicecampioana României la finalul sezonului 2019 – 2020 susține că nu se gândește în acest moment să se retragă, deși va împlini 39 de ani în octombrie. Mai mult, fostul jucător al lui PSG a comentat în legătură cu fotbalul din România, familie și amintirile din cariera de jucător profesionist.

Filipe Teixeira, primul interviu după plecarea de la FCSB

Ești în Portugalia?

Da, în Felgueiras, acolo unde am casa.

Cum pot să te denumesc: retras sau șomer? Recunosc că nu știam că ți-ai încheiat contractul cu FCSB. Credeam că mai ai un an de contract…

Nu. Contractul meu cu Steaua s-a terminat sezonul trecut, nu a existat interes ca să rămân în continuare. Acum sunt indecis, încă nu știu dacă să continui să joc încă un an sau dacă am ajuns în momentul în care să spun stop. Dar poți să spui că sunt șomer dat fiind faptul că acum nu am echipă. Am avut câteva oferte din străinătate, dar încă nu am luat o decizie.

În octombrie faci 39 de ani. Încă te trezești cu dorința de a te antrena?

Păi… asta este problema. Dorința de a continua este aceeași de mai bine de douăzeci de ani.  Din punct de vedere fizic mă simt foarte bine și asta s-a văzut în faptul că am jucat sezonul trecut aproape toate meciurile. Dar familia poate avea un cuvânt de spus în ceea ce privește decizia mea. Am doi băieți și poate este momentul să le ofer mai multă stabilitate.

M-am uitat pe conturile tale de socializare dar ești foarte discret. Ai doi băieți, nu?

Da, sunt însurat și am doi băieți. Unul are 12 ani și celălalt 8. Ei au stat cu mine în România în ultimul an și am optat pentru învățământul acasă, dar nu a fost deloc ușor.

Și cine le preda lecțiile?

Soția mea și cu mine. Școala din Portugalia la care ei au fost înscriși la cursurile de acasă ne-a ajutat foarte mult. Eu cred că această situație poate să funcționeze un an, dar este complicat pentru o perioadă lungă de timp. Simțeau lipsa prietenilor de vârsta lor și programului.

Filipe Teixeira în meciul FC Voluntari - FCSB din Casa Pariurilor Liga 1
Filipe Teixeira în meciul FC Voluntari – FCSB din Casa Pariurilor Liga 1

Cum a reușit Filipe Teixera să joace la un nivel înalt până la 38 de ani

Ce părere au băieții tăi despre ideea de a pune capăt carierei?

Le este indiferent. Lor le plăcea foarte mult să stea în București, s-au adaptat foarte bine și iubeau orașul. Dacă mâine le zic că ne întoarcem, atunci ei vor fi foarte încântați. Chiar și așa, eu cred că cel mai mare, cel care merge în clasa a 7-a, simte lipsa să meargă la școală și să își facă prieteni. În România ei se înțelegeau bine cu băieții celorlalți jucători, dar nu este același lucru ca atunci când ești într-un mediu școlar.

Cum ai reușit ca la 38 de ani să fii într-o formă bună? Unul dintre golurile înscrise de tine în sezonul trecut a fost nominalizat pentru golul anului…

Mereu am fost atent în ceea ce privește alimentația, odihna și pregătirea de care are nevoie un sportiv de performanță. E adevărat că am și o genă bună, dar am avut grijă de tot ceea ce privește viața unui suportiv. Azi eu simt că s-a meritat să fac aceste sacrificii.

Un club din prima ligă mai este deschis să angajeze un jucător care are 38 de ani, chiar dacă ultima dată a fost la FCSB?

– Nu. Nu există o deschidere mare și nici un interes. Fotbalul este foarte orientat către afaceri și s-a ajuns la proporții imense în termeni de valori de transfer, deci un jucător de 38 de ani nu mai contează. Și am înțeles asta. De la 30 încep să te privească ca și cum ai ajuns la final de linie.

Vrea să rămână în lumea fotbalului! Impresar sau director sportiv?

Care sunt planurile tale pentru viitor?

Mereu am fost tipul de persoană strângătoare. E important ca să te gândești la dificultățile pe care le poți întâmpina în viitor. O să văd dacă o să mai joc sau nu încă un an, dar voi rămâne în fotbal mai ales că am niște legături deoarece am jucat ani buni… Încă nu știu ce rol voi avea în fotbal… poate impresar sau director sportiv. Nu mă încântă ideea de a fi antrenor deoarece și aici s-a transformat meseria într-o afacere. Ca să faci un curs pentru a fi antrenor e ca și cum ai merge la facultate. Cred că un medic reușește să termine cursurile mai repede decât un antrenor, iar lucrurile astea sunt ridicole. Pe lângă fotbal cred că o să îmi mai  afacere, dar încă nu am ceva concret.

Crezi că o să fie greu să pătrunzi în fotbalul din Portugalia după ce ai stat ultimii ani în străinătate?

Cu siguranță! Am pierdut contactele în perioada în care am fost plecat în străinătate. Pentru mine ar fi mult mai ușor să lucrez în România pentru că acolo am un statut, iar în Portugalia nu îl am. Acolo persoanele mă cunosc, iar aici nu.

Ai putea să mergi fără probleme să îți petreci vacanța în Algarve (n.r. regiunea unde își petrec vedetele din fotbalul mondial vacanța) pentru că ai trece neobservat…

Fără probleme. Eu sunt foarte discret. Trebuie să îmi protejez familia, iar pentru asta este mai bine să treci neobservat pentru a putea să te simți bine. E foarte normal ca oamenii să nu mă recunoască pe stradă. Am început fotbalul în Felgueiras, apoi am mers la PSG, iar apoi doi ani am fost la Academica. Aceștia au fost ultimii mei ani în Portugalia, iar apoi mi-am continuat cariera în Anglia, Ucraina, România și Dubai.

Laude la adresa fotbalului din România și cea mai frumoasă amintire de la FCSB

Fotbalul din România este atractiv pentru jucătorii portughezi care joacă la echipe de la mijlocul clasamentului în jos?

Da, fără îndoială. Să vorbim din punct de vedere financiar pentru că un jucător vrea să meargă în România dacă este plătit la fel ca în Portugalia. A fost o perioadă de criză și multe echipe au intrat în insolvență și atunci a fost complicat. Chiar și sindicatul fotbaliștilor i-a sfătuit pe jucătorii portughezi să nu meargă în România pentru că nu vor fi plătiți. Dar acum lucrurile sunt bune și asta se vede datorită numărului de portughezi care merg acolo și primesc salarii mult mai mari decât în Portugalia. Pe lângă partea financiară, e un campionat în care ai vizibilitate în alte țări și poți face pasul către Turcia și Arabia Saudită fără probleme. La fel ai posibilitatea să joci în competiții europene, lucru ce în Portugalia este valabil doar dacă ești sub contract cu echipele de pe primele jocuri.

Ce o să îți lipsească cel mai mult în momentul în care o să pui ghetele-n cui?

Să mă trezesc dimineața pentru a merge la antrenament.

Credeam că o să îmi spui că de salariul pe care îl primești la finalul lunii.

La fel și asta, dar în momentul acesta aș spune că mi-ar fi dor să mă trezesc, să mă încalț, să merg la antrenament și să joc. Eu mereu am spus că o să mă retrag în momentul în care o să pierd dorința de a mă antrena. Dacă eu o să mă retrag anul acesta o să fie din motive ce țin de familie și nu pentru că mi-am pierdut plăcerea. Cred că asta se întâmplă în cariera oricărui jucători. Nu pot să mă plâng de nimic deoarece sunt într-o fază bună ca să îmi termin cariera mai ales dacă ținem cont de vârsta mea.

Dacă ai ai avea posibilitatea să mai joci un meci, care ar fi acela?

Lazio – Steaua din Europa League. Am câștigat 1-0 acasă și după aceea am pierdut cu 5-1 în Italia de o manieră prostească.

  • 39 de ani împlinește Filipe Teixeira pe 3 octombrie 2019
  • 100.000 de euro este cota lui Filipe Teixeira, conform transfermarkt.com
  • 69 de meciuri, 8 goluri și 4 pase decisive are Filipe Teixeira la FCSB