Sport

Final de sezon în Formula 1. Clasament final și rezultatele din 2018

25.11.2018 | 20:31
Final de sezon în Formula 1. Hamilton a făcut baie cu şampanie

Final de sezon în Formula 1. Britanicul Lewis Hamilton, deşi era campion mondial pentru a cincea oară, a ţinut să încheie în stil mare sezonul 2018, cu o victorie pe circuitul Yas Marina de la Abu Dhabi. Lewis Hamilton a demonstrat astfel că sezonul a fost controlat de el cu autoritate şi că acest al cincilea titlu mondial din carieră a fost obţinut absolut pe merit.

Lewis Hamilton este decis să încerce să atace recordul de şapte titluri mondiale, care aparţine germanului Michael Schumacher, iar specialiştii consideră că britanicul este singurul care poate cu adevărat să îl depăşească pe Schumacher. Hamilton are 32 de ani şi dacă va continua să domine la fel de autoritar şi în sezoanele următoare, ajutat şi de toate îmbunătăţirile tehnice aduse an de an de cei de la Mercedes, va fi greu să îl poată contracara cineva.

Final de sezon în Formula 1. Hamilton a dominat categoric în clasamentul final în 2018

Marele Premiu de la Abu Dhabi a stabilit şi configuraţia finală a ierarhiilor la piloţi şi la constructori. În clasamentul piloţilor, în urma lui Superman Hamilton au urcat pe podium Sebastian Vettel şi Kimi Raikkonen, ambii reprezentanţi ai echipei Ferrari. Finlandezul şi-a salvat poziţia de bronz, cu doar două puncte avans peste olandezul Max Verstappen, deşi la Abu Dhabi a fost nevoit să abandoneze foarte repede.

Sezonul 2018 a mai adus o premieră pentru istoria Formulei 1. Lewis Hamilton şi-a dorit mult să încheie victorios şi pentru a stabili un record, acela de a deveni primul pilot din istoria competiţiei care reuşeşte să adune într-un sezon peste 400 de puncte în clasament, dar trebuie luat în seamă şi faptul că acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului că sezonul acesta a numărat 21 de Marii Premii, la fel ca în 2016, în mod normal un sezon având 20 de curse.

Final de sezon în Formula 1. Britanicul Lewis Hamilton a stabilit un nou record. Cu punctele din victoria de la Abu Dhabi e primul pilot din istoria Formulei 1 care ajunge să facă peste 400 de puncte
Final de sezon în Formula 1. Britanicul Lewis Hamilton a stabilit un nou record

Gracias, Fernando Alonso. Omagiul unei legende din fotbal

Şi pentru că Lewis Hamilton e unic în tot ce face şi finalul sezonului, adică festivitatea de premiere a avut ceva special. Britanicul s-a dezbrăcat până la brâu, pentru a face baia de şampanie pornită de ceilalţi piloţi care au urcat pe podium, Sebastian Vettel şi Max Verstappen, după care a pus mâna pe o altă sticlă uriaşă de şampanie şi i-a băgat sub duş pe cei doi, dar şi pe oficialii aflaţi în preajmă.

Cu Abu Dhabi s-a încheiat şi cariera în Formula 1 a spaniolului Fernando Alonso, sportiv care a ieşit de două ori campion mondial şi de trei ori a încheiat pe locul secund. Ibericul nu a mai reuşit nimic semnificativ în ultimii doi ani, când s-a remarcat negativ prin numărul mare de abandonuri, 30 la număr. Alonso intră însă în primii zece ai clasamentului all time al piloţilor din Marele Circ.

Legendarul portar al Spaniei, Iker Cassilas, este un foarte bun prieten al lui Fernando Alonso şi a ţinut să exprime pe Twitter respectul pentru performanţele acestuia, urându-i mult succes în noua activitate pe care o va începe şi care va însemna doar o mutare de pe pistele de Formula 1 în competiţia raliurilor.

Mercedes a pus monopol pe locul 1 la constructori

Dacă Lewis Hamilton s-a dovedit a fi de departe cel mai bun în clasamentul piloţilor şi a bifat al cincilea său titlu mondial scuderia din care britanicul face parte, Mercedes, pare a fi pus monopol pe titlurile de la secţiunea constructori. Victorie clară în faţa celor de la Ferrari şi de la Red Bull, care înseamnă al cincilea triumf consecutiv. Cu alte cuvinte, de cinci ani încoace Mercedes este invincibilă, iar victoriile sunt la diferenţă apreciabilă.

Monopostul Mercedes cu numărul 44, pilotat de Lewis Hamilton
Monopostul Mercedes cu numărul 44

Deşi cei de la Ferrari au aruncat deja mănuşa pentru viitorul sezon, anunţând că de această dată ştiu cum să se pregătească minuţios inclusiv la tot cee ce priveşte detaliile strict tehnice, Lewis Hamilton le-a replicat că nu îşi face nici o grijă, pentru că este convins că şefii săi au pus deja de pe acum la punct toate strategiile ca săgeţile argintii, cum sunt numite monoposturile