Sport

Finala Super Bowl 2019. Se joacă pe un stadion ultramodern, care a costat 1,6 miliarde dolari

02.02.2019 | 11:42
Finala Super Bowl 2019 Se joaca pe un stadion ultramodern care a costat 16 miliarde dolari

Duminică, 3 februarie, are loc finala ediției cu numărul 53 a Super Bowl, meciul pentru deciderea campioanei în fotbalul american. Gazda acestei finale este un stadion ultramodern, printre cele mai frumoase din lume ca design și cu o tehnologie de ultimă generație, care a costat nu mai puțin de 1,6 miliarde dolari. Este vorba de Mercedes Benz Stadium din Atlanta, capitala statului din sudul SUA, Georgia.

Super Bowleste unul dintre cele mai așteptate și mai mediatizate evenimente anuale din sportul american. Finala din acest an se va juca între New England Patriots și Los Angeles Rams și a fost planificată a se disputa la Atalanta încă din 2014, când lucrările pentru ridicarea impresionantului stadion s-au încheiat abia în vara anului 2017, când a avut loc și inaugurarea cu un meci între echipa locală de fotbal american, Falcons și Arizona Cardinals.

Finala Super Bowl 2019 se joacă pe același stadion unde evoluează și campioana SUA la soccer

Bijuteria de stadion este gazda meciurilor echipelor de fotbal american Atlanta Falcons și de soccer Atlanta United, aceasta fiind una dintre cele mai puternice echipe din campionatul american, campioană în 2018. Stadionul are un design futurist absolut unic în lume, posedă un acoperiș retractabil și în fața arenei a fost ridicată o superbă și uriașă sculptură a unui șoim, denumirea echipei de fotbal american (falcon).

Stadionul este proprietatea statului Georgia și a fost ridicat cu contribuția majoră a proprietarului echipelor Atlanta Falcons și Atlanta United, Arthur Blank, după ce a fost demolată vechea arenă Georgia Dome. Stadionul din Atlanta a fost desemnat la nivel național drept cel mai spectaculos din tot sportul SUA, motiv pentru care a și primit medalia de platină. Evident, după cum sugerează și numele arenei, pe lânga Arthur Blake au fost implicați o serie de sponsori puternici, în frunte cu Mercedes Benz.

Cele mai mari sculpturi din lume se află la intrarea în stadion

Din 26 august 2017, data inaugurării, până în prezent 4 milioane de spectatori au asistat la 38 de meciuri de fotbal american, 30 de soccer, 7 concerte și 8 alte evenimente majore. Sculptura șoimului de la intrarea în stadion este cea mai mare sculptură a unei pasări la nivel mondial. Pe lângă aceasta mai există și cea mai mare sculptură a unei mingi de soccer în întreaga lume.

Finala Super Bowl 2019 se joacă pe cel mai modern stadion din SUA, o adevărată bijuterie arhitectonică, în valoare de 1,6 miliarde dolari
Finala Super Bowl 2019 se joacă pe cel mai modern stadion din SUA, o adevărată bijuterie arhitectonică, în valoare de 1,6 miliarde dolari

Acoperișul are un design senzațional, fiind construit din opt uriașe petale, a câte 500 de tone greutate fiecare, dar acest lucru nu împiedică o deschidere ultrarapidă, în numai opt minute. De asemeni stadionul din Atlanta a primit premiul în sportul american pentru arena care asigură cele mai bune condiții de luat masa pentru fani. În afara restaurantului care poartă numele mamei lui Arthur Blake și care e deschis și în zilele când nu au loc evenimente, fanii pot alege să servească bere la draft din 47 de sortimente, iar un meniu stropit cu bere nu costă mai mult de 5 dolari.