News

Financial Times, veste proastă pentru Viorica Dăncilă: ”Guvernul României, în prag de colaps”

28.08.2019 | 08:46
Financial Times veste proasta pentru Viorica Dancila Guvernul Romaniei in prag de colaps

Financial Times scrie că un alt potențial partener a declarat că nu o va susține pe Viorica Dăncilă, după ce liderul ALDE a renunțat la coaliția cu PSD. Prima femeie premier din istoria țării se va confrunta cu o moțiune de încredere care va fi depusă în următoarele șase săptămâni.

Premierul României Viorica Dăncilă pierde susținători politici

Guvernul României este la un pas de colaps după ce ALDE a luat decizia de a nu susține candidatura Premierului Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale, iar acum un alt potențial partener de coaliție a declarat că nu va susține guvernarea PSD, scrie Financial Times.

Partidul etnic maghiar UDMR a declarat în cursul zilei de marți, 27 august că nu o va sprijini pe doamna Dăncilă pentru că se îndreaptă spre înfrângere în cazul unei moțiuni. „Poziția noastră este clară, nu vom sprijini acest guvern minoritar PSD. Nu avem și nu vom avea nicio înțelegere cu PSD pentru a-i ajuta să rămână la putere. . . Nu există niciun argument logic pentru a face asta”, a declarat deputatul Attila Korodi pentru Reuters.

Guvernul României este la un pas de colaps
Coaliția dintre PSD și ALDE s-a destrămat după o discuție aprinsă legată de candidatul comun pentru alegerile prezidențiale din toamna aceasta. Sursa foto. ziarulincomod.ro

De ce s-a destrămat coaliția dintre PSD și ALDE

Coaliția dintre PSD și ALDE s-a format în decembrie 2016, dar s-a destrămat după ce cele două partide au avut diferende pe marginea Bugetului. Un alt motiv pentru care liderul ALDE a renunțat la coaliție este o dispută legată de candidatul comun care urma să lupte în bătălia electorală pentru alegerile prezidențiale cu candidatul de centru-dreapta Klaus Iohannis.
PSD a propus-o pe Viorica Dăncilă candidat pentru alegerile prezidențiale, în timp ce ALDE l-a propus pe Călin Popescu Tăriceanu la care a renunțat ulterior. În acest moment actorul Mircea Diaconu este candidatul independent susținut de ALDE fiind susținut și de Pro România (partid format din politicieni care au plecat din PSD).
Analistul Teneo Olitia Dhand a declarat că este „posibil ca sondajele de vot să fie convocate în iunie 2020 – concomitent cu alegerile locale – dacă Dăncilă nu reușește să intre în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, semnalând declinul continuu a popularității partidului”.