News

Firma de exerciţiu: azi virtual, mîine real

Azi virtual, mâine real. Aşa s-ar putea rezuma “Firma de exerciţiu”- o metodă interactivă de invăţare care vizează dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor....
09.12.2015 | 16:14
Firma de exercitiu azi virtual miine real

Azi virtual, mâine real. Aşa s-ar putea rezuma “Firma de exerciţiu”- o metodă interactivă de invăţare care vizează dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor.

Firma de exerciţiu oferă elevilor şansa de a se familiariza cu activitătile specifice unei firme reale, întrucât simulează perfect operaţiunile şi procesele economice specifice mediului de afaceri. Cum funcţionează? Pentru primul nivel, activitătile economice ale firmei de exerciţiu sunt simulate de către un profesor, inclusiv prezentarea modului de interacţiune cu clienţii, cu fiscul, cu băncile sau furnizorii. In nivelul următor, firma de exerciţiu este înscrisă în Centrala Reţelei Firmelor de Exerciţiu şi poate stabili relaţii de afaceri cu firmele de pe piaţa natională a firmelor de exerciţiu. Mai mult, firma de exerciţiu poate deschide şi un cont bancar la banca firmelor de exerciţiu pentru efectuarea decontărilor. Pe lângă operaţiunile curente ale unei firme, se organizează şi prezentări ale firmei de exerciţiu. In sfârşit, în ultimul şi cel mai avansat nivel, firma de exerciţiu realizează contacte cu firme din străinătate, derulează operaţiuni în limbi străine, iar elevii pot fi înregistraţi ca şi colaboratori/ salariaţi.

Firma de exerciţiu permite elevilor să dezvolte competenţe şi atitudini necesare unui intreprinzător dinamic: creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luarea de decizii, asumarea responsabilitătii, lucrul în echipă, initiativă, perseverentă, auto-organizare şi auto-evaluare a resurselor individuale, flexibilitate.

Dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor va facilita tranziţia absolvenţilor de la scoală la viaţa activă, crescând gradului de inserţie al acestora pe piaţă muncii. Mai mult, competenţele obţinute în cadrul firmei de exerciţiu vor reduce perioada de acomodare la primul loc de muncă şi vor contribui la creşterea numărului de iniţiative antreprenoriale ale tinerilor.

„FIRMA DE EXERCIŢIU – un prim pas în construirea propriei cariere!” este un Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Persoană de contact: Iuliana Postaru, Coordonator proiect – Asociaţia Patronatul Tinerilor întreprinzători din România, office@ptir.ro