News

Firmele din domeniul HORECA, scutite încă 90 de zile de impozitul specific

16.06.2020 | 20:02
Firmele din domeniul HORECA scutite inca 90 de zile de impozitul specific
Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Șeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a anunțat că firmele din industria ospitalității vor fi scutite de plata impozitului  specific pentru o perioadă suplimentară de 90 de zile. Firmele din acest domeniu aveau deja această scutire însă era valabilă pentru numai două luni.

Amânarea la plata impozitului specific era valabilă până pe 25 iulie, însă ordonanța de urgență adoptată astăzi de către Guvern prevede ca plata acestui  impozit să se facă până pe 25 octombrie, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Prin ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Economiei, în domeniul HORECA au fost adoptate două reglementări importante, respectiv scutirea de la plata impozitului specific pentru acest domeniu pentru o perioadă de 90 de zile care se adaugă la perioada anterioară, de 60 de zile, perioada stării de urgenţă, perioadă pentru care au fost scutiţi de la plata impozitului specific.

Mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire este următorul: impozitul acesta este un impozit anual datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, restaurante, cafenele şi din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile pentru operatorii economici care beneficiază de această facilitate, la care se adaugă cele 60 de zile anterioare”, a precizat Ionel Dancă.

ADVERTISEMENT

Bonificații la plata impozitului

Tot pentru domeniul HORECA, Guvernul a decis să scutească agenții economici cu activități de plaje de la plata uneia dintre cele trei tranșe ale taxei de administrare.

De asemenea, cei care plătesc impozitele pentru trimestrul II până la 25 iulie și celor care le achită pentru trimestrul III până la 25 octombrie li se va acorda o bonificație de 10% din impozitul datorat.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de urgență aprobată astăzi de Guvern mai prevede prelungirea sau prorogarea unor termene în ce privește obligațiile de plată.

Pe perioada stării de urgenţă plus un număr de alte zile, ulterior acestei stări de urgenţă, operatorii economici au beneficiat de posibilitatea suspendării unor obligaţii de plată, iar pentru această perioadă nu erau calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere. De asemenea, aveau posibilitatea solicitării reeşalonării obligaţiilor de plată scadente în această perioadă. Potrivit noului act normativ, perioada până la care ei beneficiază de această facilitate, respectiv de suspendarea obligaţiei de plată fără a se calcula dobânzi şi penalităţi, se prelungeşte până la 25 octombrie”, a conchis Dancă.

ADVERTISEMENT