News

Fortuit, profesional sau profesionist- știți să le folosiți corect? 7 cuvinte cărora românii le greșesc mereu sensul

27.03.2019 | 15:02
Iată 7 cuvinte cărora românii le greșesc foarte des sensul!

Mulți români folosesc des cuvinte cărora le greșesc sensul în scris sau în vorbire. Cele mai mari greșeli apar în privința cuvintelor: patetic, fortuit, profesional/profesionist, facilitate/facilități, a adjudeca, a aplica sau expertiză și nu numai. De asemenea, aceleași greșeli sunt și în privința cuvintelor: “bleumarin”, “febleţe”, “a vrea” şi “a voi”, “bancnotă”, “repercusiune” și multe altele care sunt pronunțate și, din păcate, scrise de multe ori greșit.

7 cuvinte cărora românii le greșesc sensul

1. PATETIC

Foarte des, cuvântul „patetic” este folosit cu sensul de „jalnic” sau „penibil”. Într-adevăr, în limba engleză, cuvântul „pathetic” înseamnă chiar „jalnic” sau „vrednic de milă”, însă în limba română termenul are un cu totul alt sens. În limba română, cuvântul patetic înseamnă plin de patos, de avânt, de însuflețire.

2. FORTUIT
„Fortuit” este un alt cuvânt folosit cu sens greșit, atât în vorbire, cât și în scris. Foarte mulți oameni folosesc acest termen cu sensul de „forțat”, însă în realitate „fortuit” se referă la ceva „venit pe neașteptate, neprevăzut, întâmplător, inopinat”.

Cuvinte cărora românii le greșesc cel mai des sensul
Cuvinte cărora românii le greșesc cel mai des sensul

Alte cuvinte greșit de români:

4. FACILITATE / FACILITĂȚI

Folosirea cuvântului „facilități” cu sensul de „spațiu cu dotări, echipamente etc” este gresită. Așadar, nu este corect să spunem „La hotel avem toate facilitățile”. În limba română, cuvântul facilitate înseamnă: însușire a ceea ce este fail, iar facilități se referă la: facilități de plată.

5. A ADJUDECA
“A adjudeca” nu are sensul de „a câștiga”, de „a obține un premiu” etc. Din acest motiv, folosirea cuvântului în contexte precum „Și-a adjudecat marele premiu” este greșită. În limba română, a adjudecat însemnaă a atribui cu hotărâre judecătorească un bun scos la licitație.

6. A APLICA
În ultimul timp, verbul „a aplica” este folosit tot mai des cu sensul de „a-și depune CV-ul” sau de „a face o cerere / o solicitare formală”. Acestea sunt câteva dintre sensurile cuvântului „to apply” din limba engleză.

7. EXPERTIZĂ
Folosirea substantivului „expertiză” cu sensul de „competență într-un anumit domeniu”, ca în exemplul „Am încredere în el pentru că are expertiză” este greșită. În limba română, a aplica are sensul de cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert.