News

Furtunile puternice au făcut prăpăd. Imagini apocaliptice

Furtunile puternice au creat probleme şi miercuri în mai multe zone din ţară. În judeţul Neamţ, situaţia este dramatică, după ce puhoaiele au măturat o întreagă comună. Oamenii au luptat...
10.07.2014 | 08:10
Furtunile puternice au facut prapad Imagini apocaliptice
ADVERTISEMENT

Furtunile puternice au creat probleme şi miercuri în mai multe zone din ţară. În judeţul Neamţ, situaţia este dramatică, după ce puhoaiele au măturat o întreagă comună. Oamenii au luptat cu urgia încercând să ridice diguri, dar în zadar. Furtunile violente din ultimele ore au făcut şi victime. În Maramureş, o femeie a murit strivită de un copac smuls de vânt.

Cel puţin 650 de gospodării din comuna Vânători-Neamţ, din care 20 de case, au fost inundate miercuri în urma viiturilor formate ca urmare a ploilor torenţiale, potrivit unui prim bilanţ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, zeci de hectare de teren agricol au fost inundate, iar mai multe poduri şi podeţe din localitate au fost distruse.

Problemele se înregistrează în special în zona aflată lângă versantul Mănăstirii Dobru, acolo unde viiturile au depăşit o jumătate de metru înălţime. Cele 12 persoane care s-au refugiat în podurile locuinţelor au fost salvate de pompierii dislocaţi în zonă.

Ploile torenţiale au distrus mai multe poduri şi podeţe şi în comunele Răuceşti, Agapia şi Crăcăoani.

În zonă au fost comasate toate turele Detaşamentului de Pompieri din Târgu Neamţ, precum şi mai multe echipaje ale ISU din Piatra Neamţ şi Roman.

Case fără acoperiş şi copaci prăbuşiţi, în Bistriţa Năsăud

O vijelie de o jumătate de oră care s-a abătut miercuri seară asupra comunei Salva din judeţul Bistriţa-Năsăud a lăsat aproximativ zece case fără acoperiş, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Primarul comunei, Gheorghe Onul, a declarat pentru AGERPRES că, pe lângă pagubele produse la acoperişuri, mai mulţi copaci au fost rupţi de rafalele de vânt, iar DN 17C a fost chiar blocat parţial din cauza crengilor căzute pe carosabil. O dubiţă care circula dinspre Coşbuc spre Salva a fost lovită de un copac care a căzut peste partea din faţă a autovehiculului, distrugând radiatorul.

Gospodării inundate şi maşini avariate, în Arad

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Vasile Goldiş’ Arad, cpt George Pleşca, făcând un bilanţ al efectelor furtunii care a afectat miercuri judeţul, a spus că de foarte multă vreme pompierii militari nu au fost solicitaţi să intervină în atât de multe locuri.

‘Au fost inundate 12 gospodării, din care două în municipiul Arad şi zece în oraşul Pecica. Au fost avariate de copacii rupţi de rafalele de vânt şapte autoturisme în Arad, iar un copac a căzut peste un tramvai, în zona Bisericii Sârbeşti, dar din fericire nu s-a înregistrat niciun rănit. În total, am fost sesizaţi despre prăbuşirea unui număr de 36 de arbori, din care 24 numai în municipiul Arad. De asemenea, pompierii militari au acţionat pentru îndepărtarea copacilor care s-au prăbuşit peste firele liniilor de medie şi joasă tensiune. Echipele de intervenţie ale IJSU mai acţionează în 18 locaţii, pentru îndepărtarea efectelor furtunii’, a precizat pentru AGERPRES cpt George Pleşca.

Vântul deosebit de puternic a smuls o parte din acoperişul de tablă al unui bloc cu patru etaje.

‘Pompierii militari au fost solicitaţi de locatarii blocului pentru a coborî tabla rămasă pe structura de susţinere a acoperişului, pentru a evita ca aceasta să fie luată de o altă eventuală rafală de vânt’, a declarat cpt George Pleşca,

Sursa: romaniatv.net