Gabriela Firea, lovitură pentru șoferi: ”Mașinile poluante, interzise în centrul Bucureștiului din 2020”. Cine va plăti viniete – Update

Alexa Serdan   
în HotNews
14/08/2019, 10:57
Gabriela Firea, lovitură pentru șoferi: ”Mașinile poluante, interzise în centrul Bucureștiului din 2020”. Cine va plăti viniete – Update
Gabriela Firea vrea să introducă o vinietă pentru mașinile poluante care vor să circule prin București. Sursa foto: mediafax.ro

Gabriela Firea a declarat în urmă cu scurt timp că va introduce o vinietă pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov dacă doresc să circule prin Capitală. Primarul Capitalei a anunțat că această măsură va fi implementată de anul viitor. 

Update, ora 14.24: Reprezentanții PMB au anunțat care este zona în care mașinile poluante nu vor mai avea acces și în care cei din afara Bucureștiului și Ilfovului vor trebui să plătească viniete.„Cercul vinietei C este limitat prin Planul de Calitate a aerului începând din PiaţaVictoriei – Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti şi P-ţa Victoriei, inclusiv limitele acestuia. În acest interval, zilnic în intervalul 7 – 22, de luni până vineri, va fi interzis accesul fără achiziţionarea acestei viniete de către cei care au intenţia să tranziteze oraşul şi nu sunt înmatriculaţi în Bucureşti, cât şi de cei care sunt în Municipiul Bucureşti şi Ifov”, a anunţat, miercuri, Mihai Teodorescu, directorul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB.


Gabriela Firea vrea să introducă o vinietă pentru București

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunțat că vrea să introducă o vinietă pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București sau județul Ilfov dacă doresc să circule pe străzile din Capitală. Gabriela Firea a anunțat că vinieta va costa 10 lei/zi sau 1.900 de lei pe an și va intra în vigoare din ianuarie 2020.

De asemenea, mașinile poluante vor putea circula prin centrul Bucureștiului doar dacă vor achita o taxă. Așadar, mașinile non euro, euro 1, 2 și 3 vor trebui să achite o taxă dacă vor să aibă acces în centru. Taxele impuse în București și județul Ilfov sunt următoarele:

  • 261 autoturisme non euro
  • 7000 Euro 1113.000 – Euro 2
  • 213.000 – Euro 3440.000 Euro 4
  • 253.000 – Euro 5
  • 331.000 – Euro 6.

Autoturismele pentru situații de urgență sunt scutite de această vinietă. „Autoturismele care nu sunt înmatriculate în București și în zona metropolitană, adică județul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală vor trebui să facă dovada că și-au achiziționat o vinietă: vinieta Oxigen B care va costa pentru o zi 10 lei, pentru un an 1900. Celelalte intervale vor fi prezentate de către directorii de specialitate. Repet, pentru mașinile înmatriculate în celalalte județe sau în alte țări.”, a spus Gabriela Firea.

Din 202O va fi interzisă circulaţia maşinilor Euro 3 şi Euro 4 prin centrul Bucureştiului
Mașinile poluante vor fi interzise în București. Sursa foto: a1.ro

Gabriela Firea consideră că trebuie luate măsuri drastice

„Autoturismele euro 3, chiar dacă sunt înmatriculate în București sau Ilfov, vor trebui să plătească o vinietă, vinieta Oxigen C. Pot să pară măsuri foarte dure, dar eu spun că sunt insuficiente”, a spus mai primarul general.

„Așa cum știți, ne aflăm pe un loc neonorant în ceea ce privește poluarea. La nivelul țărilor membre ale UE suntem pe locul 6. Este un fapt îngrijorător. Am luat și în acești ani măsuri, măsuri concrete, așa cum cunoașteți, dar cred că trebuie să trecem într-o etapă superioară și să luăm măsuri care pot fi considerate la un moment dat drastice. Sunt menite să îmbunătățească calitatea aerului în Capitală, să combată poluarea și să contribuie la sănătatea tuturor celor care locuiesc în București și care vin până la urmă în Capitala noastră.”, a declarat primarul Capitalei, conform b1.ro.

Închide ×