Fotbal international

Gala FIFA-The Best. Cine va fi desemnat antrenorul anului 2018?

03.09.2018 | 17:40
Gala FIFAThe Best Cine va fi desemnat antrenorul anului 2018

Gala FIFA-The Best din acest an va avea loc la Londra, pe data de 24 septembrie, în cadrul festivității urmând să fie acordat titlul de antrenorul anului 2018. Francezii Didier Deschamps și Zinedine Ziddane și croatul Zlatko Dalic au fost nominalizați pentru trofeu. Deschamps este campion mondial cu Franța în 2018, Zidane a câștigat Campions League cu Real Madrid, în timp ce Dalic este vicecampion mondial cu reprezentativa Croației.

În cadrul galei vor fi premiați și cei mai buni tehnicieni din fotbalul feminin, la această categorie fiind nominalizați Reynald Pedros de la Olympique Lyon Feminin, Asako Takakura, tehnicianul reprezentativei feminine a Japoniei și Sarina Wiegman, antrenoarea naționalei de fete a Olandei. Și fanii au intrat în lupta pentru premii. Au fost nominațizați Sebastian Carrera (CD Puerto Montt), fanii japoniei, care s-au purtat exemplar la Campionatul Mondial 2018, dar și suporterii din Senegal și Peru.

Nominalizații Galei FIFA-The Best au fost votați de un juriu format din antrenorii echipelor naționale și căpitanii acestora, jurnaliști și suporteri. Inițial au fost 10 antrenori nominalizați, însă în cele din urmă au rămas doar 3: Deschamps, Zidane și Dalic. Doar unul dintre ei va câștiga prestigiosul trofeu care va fi decernat pe 24 septembrie la Londra.

Gala FIFA-The Best. Cine va fi desemnat antrenorul anului 2018?

Didier Deschamps, Zlatko Dalic, Zinedine Zidane
Didier Deschamps, Zlatko Dalic, Zinedine Zidane

Didier Deschamps este selecționerul reprezentativei Franței, alături de care a câștigat Campionatul Mondial 2018, devenind abia a 3-a persoană care reușește să ridice trofeul atât ca jucător, cât și ca antrenor. Este selecționerul care a stat pe banca tehnică a Franței mai mult decât oricare alt antrenor, fiind instalat în funcție în anul 2012. Ca fotbalist a jucat la FC Nantes, Olympique Marseilles, Girondins de Bordeaux, Juventus Torino, Chelsea Londra și Valencia. Deschamps a jucat pentru Franța în 103 partide în care a marcat 4 goluri, iar la echipele de club a strâns 413 meciuri, marcând de 13 ori. A antrenat AS Monaco, Juventus, Olympique Marseille și naționala Franței.

Zinedine Zidane a câștigat în 2018 al 3-lea trofeu Champions League consecutiv, devenind astfel primul antrenor care a realizat această performanță. A plecat de pe banca echipei Real Madrid în momentul în care avea o rată de victorie de 70%. Ca jucător a trecut pe la AS Cannes, Bordeaux, Juventus și Real Madrid, iar pentru Franța a jucat în 108 meciuri și a marcat 31 de goluri. Pentru echipele de club a jucat în 509 partide și a marcat de 102 ori. A antrenat echipa secundă a Realului, apoi a devenit secund la echipa mare, pentru ca în cele din urmă să fie instalat ca principal pe banca madrilenilor.

Zlatko Dalic stă pe banca naționalei Croației, pe care a dus-o până în finala Campionatului Mondial 2018, pierdută în fața Franței cu scorul de 2-4. A fost prima finală de Mondial din istoria reprezentativei croate. Dalic a reușit cea mai bună performanță din istoria fotbalului croat după doar 9 luni petrecute pe banca tehnică a naționalei. De asemenea, sub conducerea lui, Croația a fost una dintre cele 3 echipe care au obținut maximum de puncte în faza grupelor la turneul din Rusia. Ca jucător a trecut pe la Hajduk Split, Dinamo Vinkovci, Buducnost Titograd, Velez și Varteks. În 235 de partide jucate pentru echipele de club a marcat de 19 ori. A antrenat Varteks, Rijeka, Dinamo Tirana, Slaven Belupo, Al Faisaly, Al Hilal B, Al Hilal, Al Ain și reprezentativa Croației.