News

GALERIE FOTO. Satul rotund din România, bijuteria aproape necunoscută ascunsă între dealuri

Charlottenburg, cunoscut şi ca Şarlota, este un sat micuţ, cu numai 124 de locuitori, din vestul ţării. Situat în judeţul Timiş, satul ascuns între dealuri este unul extrem de pitoresc, iar...
10.02.2016 | 16:20

Charlottenburg, cunoscut şi ca Şarlota, este un sat micuţ, cu numai 124 de locuitori, din vestul ţării. Situat în judeţul Timiş, satul ascuns între dealuri este unul extrem de pitoresc, iar în ultimii ani a început să atragă tot mai mulţi vizitatori curioşi să vadă cu ochii lor localitatea care a ajuns să fie cunoscută drept „singurul sat circular din România”.

Şarlota face parte din comuna Bogda şi se află între oraşele Timişoara şi Arad, într-o regiune unde relieful este dominat de dealuri acoperite de păduri, de câmpii şi de păşuni.

Satul Charlottenburg are o istorie foarte interesantă. Localitatea a fost înfiinţată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane, perioadă în care în fruntea Imperiului Habsburgic se afla împărăteasa Maria Tereza. Cu câteva decenii înainte, în anul 1718, Imperiul Otoman pierduse Banatul în favoarea Imperiului Habsburgic. Pentru a-şi întări stăpânirea în zonă, austriecii au colonizat în această regiune emigranţi germani, în trei perioade numite „convoaiele şvabilor”, scrie  greatnews.ro.

Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (131 persoane) venite din spaţiul german.

Construcţia satului a fost coordonată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcţionar la oficiul sării din Lipova, iar localitatea a fost construită în plan circular, cu diametrul interior de 210 metri.

Iată cum este descris satul Charlottenburg într-o scrisoare a unui etnic german, redactată în anul 1779:

„S-ar putea ca acest sat să fie singurul cu formă circulară. În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. Fântâna este înconjurată de o plantaţie de duzi perfect rotundă. În jurul acestei plantaţii este o piaţă rotundă fără copaci, iar în jurul pieţei este un nou rând rotund de duzi. În spatele acestor arbori sunt casele, care şi ele sunt construite în cerc. Fiecare casă are o curte largă, grajduri şi hambare, în spatele curţii este o grădină, iar în spatele grădinii o vie. Nicio casă nu este cu un deget mai înaltă ca alta şi toate se află la aceeaşi distanţă una faţă de alta”.

Şi astăzi în sat se află 34 de duzi şi este posibil ca unii dintre pomi să fi fost plantaţi chiar în perioada colonizării.

O poveste locală spune că, în timpul sau după Primul Război Mondial, un avion biplan a aterizat pe un câmp din apropierea satului. Pilotului german îi atrăsese atenţia forma circulară a satului şi a vrut să coboare pentru a-i cunoaşte pe oamenii care trăiau într-un loc atât de frumos.

Charlottenburg este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

În satul rotund nu mai trăiesc însă etnici germani. În urmă cu 2-3 ani, în sat mai locuia un singur şvab. Din punct de vedere etnic, populaţia este acum majoritar română.

sursa foto: cjtimis.ro; sarlota.de