News

Garry Kasparov, despre Putin: ”Va muri la Kremlin!”

Atât timp cât Vladimir Putin va fi preşedinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa, a declarat opozantul rus Garry Kasparov, fost campion mondial la şah, într-un interviu acordat luni agenţiei...
25.05.2015 | 20:29
Garry Kasparov despre Putin Va muri la Kremlin

Atât timp cât Vladimir Putin va fi preşedinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa, a declarat opozantul rus Garry Kasparov, fost campion mondial la şah, într-un interviu acordat luni agenţiei EFE, el considerând de asemenea că ‘Putin va muri la Kremlin’.

La deschiderea ‘Forumului pentru Libertate’, care a reunit la Oslo activişti în domeniul drepturilor omului, intelectuali şi opozanţi din mai multe state, în special din Rusia, Cuba şi Venezuela, Kasparov a avertizat Uniunea Europeană că nu este posibilă ‘o coexistenţă paşnică cu un dictator care se comportă precum un animal de pradă’.

Putin “este însetat de sânge şi nu se va opri, el are nevoie de conflicte. Este singurul mod în care poate convinge publicul rus că este indispensabil’, a susţinut fostul campion la şah, care a renunţat în anul 2005 la această activitate pentru a se alătura mişcării prodemocraţie din Rusia.

‘Nu se poate opri, pentru că în clipa în care s-ar opri, s-ar considera slab în ochii ruşilor. Din acest motiv, orice i s-ar oferi, singura sa opţiune este să continue conflictele’, a insistat Kasparov. Aceste conflicte ‘pot fi de intensitate redusă, cum se întâmplă acum, sau pot fi mai agresive, dar Europa trebuie să înţeleagă faptul că, atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace’, a susţinut el.

Kasparov va publica în luna octombrie o carte intitulată ‘Winter is Coming’ (‘Vine iarna’), în care descrie apariţia ‘unui nou fel de război rece’ în ultimele decenii, după euforia căderii Zidului Berlinului şi a destrămării Uniunii Sovietice.

De asemenea, el atrage atenţia asupra necesităţii ca ‘Europa să fie unită în faţa lui Putin’, mai ales că există în statele europene numeroşi adepţi ai găsirii unui compromis cu Rusia, aceştia considerând că o confruntare cu Moscova este contraproductivă.

Fostul campion mondial la şah a apreciat în continuare că toate ‘dictaturile sunt slabe’, întrucât fundamentul lor este frica, şi a cerut Uniunii Europene şi Statelor Unite să acţioneze pentru a-i convinge pe oficialii, militarii şi oamenii de afaceri ruşi ‘să facă ceva împotriva lui Putin, întrucât cu acesta la putere nici ei nu au un viitor’.

Totuşi, întrebat ce crede despre viitorul Rusiei cu Putin la putere, Kasparov a părut mai degrabă pesimist, arătându-se convins că ‘Putin va muri la Kremlin’. ‘Putin nu are o viaţă politică şi nici personală în afara Kremlinului. Din acest motiv, se va agăţa de scaunul de la Kremlin până la sfârşitul vieţii. Dacă acest lucru se va petrece mai devreme sau mai târziu, nu ştiu. Ce este bine este că nici Putin nu ştie’, a mai spus opozantul rus în interviul acordat agenţiei spaniole de presă.

sursa: realitatea.net