News

Gary Kasparov, ferm în privința conflictului din Ucraina. „Războiul va oferi Rusiei șansă de a scăpa de virusul imperialist, pentru a deveni un membru al lumii civilizate”

Marele șahist rus spune că acest război, pe care speră că Rusia îl va pierde, va însemna prăbușirea visului imperialist al Moscovei, astfel încât țara și societatea să se reconstruiască pentru a deveni o țară civilizată.
05.05.2022 | 06:45
Gary Kasparov ferm in privinta conflictului din Ucraina Razboiul va oferi Rusiei sansa de a scapa de virusul imperialist pentru a deveni un membru al lumii civilizate
Cum gândesc rușii. Kasparov: „Războiul va oferi Rusiei șansă de a scăpa de virusul imperialist, pentru a deveni un membru al lumii civilizate”
ADVERTISEMENT

Gari Kasparov spune că rușii au fost abrutizați de regimul lui Putin, care durează deja cu peste 10 ani mai mult decât a durat cel al lui Hitler în Germania, și că aceasta este explicația ororilor comise de trupele ruse în Ucraina.

„Există un singur rezultat acceptabil: Ucraina să câștige!”

Victoria Ucrainei ar putea încheia secole de expansionism imperial al Rusiei și ar însemna prăbușirea ultimului imperiu european și eliberarea teritoriilor pe care le deține ilegal”, spune opozantul lui Putin, adăugând că „istoria acestui secol se va schimba, dar ucrainenii plătesc un preț enorm pentru asta”.

ADVERTISEMENT

El explică și cum a gândit președintele Federației Ruse, care ar vrea „să-și pună păpușa la Kiev, pe Ianucovici sau pe altul ca el”. „Putin au făcut un calcul corect pe baza experienței precedente. Ce a subestimat a fost dorința poporului ucrainean de a rezista. Avem, în Zelenski, un mare om de stat, un comediant care a devenit un politician veritabil.

Când dicatorii trec ultima linie roșie, există un singur rezultat acceptabil: Ucraina să câștige. E nevoie de eliberarea întregii țări, inclusiv Crimeea, asta e precondiția prăbușirii Rusiei KGB-iste”, mai spune Kasparov.

ADVERTISEMENT

Scholz nu s-a gândit vreodată că va trimite tancuri în Ucraina, dar acum o face, pentru că lumea s-a unit, ca în anii 40, când s-a unit contra fascismului, acum vine din est, nu din vest. Ucraina luptă contra fascismului rusesc. Există valori pentru care merită să lupți și să mori, doar că ne-am pierdut calea. Dar răul nu moare, el poate fi îngropat sub covor, dar revine”, a adăugat marele campion de șah, la TVR.

Iar faptul că Rusia va pierde acest război este văzut ca un lucru pozitiv: „Eu sunt un oprtimist incorigibil, cred că acest război va oferi Rusiei o șansă de a construi de la zero, pentru a merge împotriva trecutului, a virusului imperialist al Rusiei, pentru a deveni un membru al lumii civilizate”.

ADVERTISEMENT

Cum au fost păcălite Rusia și Europa de porpaganda lui Putin

Sunt foarte muulte zvonuri despre Viktor Orban. Să vezi că Ungaria, care-și aduce aminte de tancurile din 1956, să-i vezi atât de proruși, de favorabili lui Putin, pe care îl vezi cât de crud este, cred că e mult mai mult decât o decizie politică. Cred că Orban a speculat frica veche a Ungariei de a fi implicată într-un conflict. E exact cum s-a întâmplat în cazul lui Hitler, care a fost un politician bun – Putin nu e, că nu a candidat. Alegerile din Ungaria nu au fost corecte, dar au fost libere”, crede Kasparov, care despre Franța, în care o putinistă a ajuns în turul al doilea, spune că „a fost bombardată cu propaganda; ca să vedeți cât de adânc a intrat acest virus în lumea democratică”.

Oponentul politic al lui Putin explică de ce „nu putem să aflăm ce gânmdește o majoritate a poporului rus acum: pentru că dacă ești sunat și întrebat despre război, 9 din 10 ruși închid telefonul, pentru că poți ajunge la pușcărie, iar cei care răspund nu sunt onești. Așa că: există mulți care susțin războiul? Da. În Germania, în 1945, erau mulți care îl susțineau încă pe Hitler, și el a fost la putere doar 12 ani, nu 22”.

ADVERTISEMENT

Avantajul lui Putin este că, după criza ce a urmat destrămării URSS, „a rezolvat problema prețurilor. Putin a câștigat continuu în aceștii 22 de ani fără sânge. Iar televiziunile din Rusia prezintă opusul, la 180 de grade, a ceea ce se întâmplă în realitate”. Dar acum, spune Kasparov, „mici bucăți din propaganda de război încep să se destrame, pentru că trupele nu sunt nici măcar aproape să câștige această «operațiune»”.

„Prevăd o schimbare de opinie în Rusia. Vom vedea când se va ajunge la masa critică”

Prevăd, în următoarele săptămâni, o schimbare a opiniei din Rusia, pentru că sancțiunile încep să muște din economie. Și mai mult de 20.000 de soldați ruși au murit. În Afganistan au fost 10.000 în 10 ani. Acum vorbim de pierderi, dar pentru fiecare soldat mort sunt patru scoși de pe front. Vom vedea când se va ajunge la masa critică”, mai spune campionul de șah, evidențiind că, totuși „nu ai maniere legitime de a măsura temperatura discursului public în Rusia”.

Kasparov a explicat și cum au ajuns rușii să comită atrocități precum cele de la Bucea, Hostomel sau Norodianka. „Știm că în Al Doilea Război Mondial, Wermachtul a produs crime oribile și nu putem spune că asta e în natura germanilor. Iar dictatorii găsesc calea să stârnească instinctele animalice, ei descătușează aceadtă forță diabolică pe care fiecare o avem în noi”.

Despre actualii militari, el spune că „sunt tineri care au crescut în Rusia lui Putin, în care oricine poate fi arestat sau bătut de poliție pentru orice, viața nu înseamnă nimic. Ei au crescut în Rusia lui Putin, toată viața lor a fost în aceasta. Hitler a fost 12 ani, Putin e de 22 de ani, sunt ani de propagandă zilnică, de încercare de a-și dezumaniza poporul, așa s-a ajuns la Groznîi, Aleppo, Mariupol”.

Mulți dintre ei vin din regiuni foarte sărace, li s-a spus că se vor bate cu naziștii și că pot face raiduri prin țară, pentru jaf. Ei nu au avut reguli morale, pentru a nu merge înainte cu aceste ordine criminale. Îmi dau seama că nu toată țara este așa, dar este o tragedie absolută. Ucrainenii publică convorbirile și vezi această frustrare care crește. Este o singură soluție, războiul trebuie câștigat, de Ucraina, e începutul eliberării Rusiei de fascismul lui Putin”, a încheiat Kasparov.

ADVERTISEMENT