S-a RUPT “Generaţia de Aur”! “RĂCEALA E EVIDENTĂ!”

La 20 de ani distanţă de momentul maxim al echipei naţionale, sfertul de finală cu Suedia, de la CM din SUA 1994, pierdut dramatic, la loviturile de departajare, Dan Petrescu a dezvăluit că...
14.07.2014 | 12:41
Sa RUPT Generatia de Aur RACEALA E EVIDENTA

La 20 de ani distanţă de momentul maxim al echipei naţionale, sfertul de finală cu Suedia, de la CM din SUA 1994, pierdut dramatic, la loviturile de departajare, Dan Petrescu a dezvăluit că dacă generaţia sa, aflată atunci la un penalty de o semifinală cu Brazilia, dacă ar fi fost acum la “balul” din Ţara Cafelei, în mod sigur ar fi făcut faţă cu brio şi acestei competiţii. Însă, din păcate pentru fotbalul românesc, “Generaţia de Aur”, care în deceniul cu adevărat de aur 1990-2000 forma o adevărată familie, s-a scindat în timp în mai multe tabere, realitate din ce în ce mai evidentă o dată cu trecerea anilor.

Ne place sau nu ne place, chiar dacă nu au cîştigat nici un trofeu trebuie să ne mîndrim şi să recunoaştem că rezultatele pe care le-au obţinut Hagi şi foştii să colegii îi îndreptăţesc să se intituleze “Generaţia de Aur” a fotbalului românesc. Însă, aşa cum meritele lor incontestabile trebuie scoase fără echivoc în evidenţă, la fel trebuie semnalat şi faptul că, la 20 de ani de la “vîrful” atins de ei, “tricolorii” celei mai frumoase perioade din istoria echipei naţionale s-au scindat în mai multe tabere.

Multe “bisericuţe”, puţini neutri în Generaţia de Aur

Dacă Gică Hagi, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea şi Dan Petrescu sînt într-o tabără, pe de altă parte Florin Prunea, Ionuţ Lupescu, Dorinel Munteanu şi Tibor Selymes formează o altă “bisericuţă”. Mai mult, din păcate, Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu au fost la rîndul lor acuzaţi că formează o altă “facţiune”, după ce nu l-au susţinut şi nu i s-au alăturat lui Daniel Prodan în lupta sa contra lui Răzvan Burleanu. “Asta e viaţa! Jean şi Belo au fost fraţii mei, iar dacă ei au simţit să tacă, să stea alături şi să nu se bage, atunci eu nu vreau să mai zic nimic”, a comentat Prodan situaţia respectivă. În schimb, fostul vîrf de lance al naţionalei României, Florin Răducioiu a preferat în majoritatea cazurilor să fie neutru, nedorind să se implice în nici o dispută în ultimii ani. La fel de neutru a preferat să se menţină şi cel care a fost cu “mutatul pianului” în primul “11” la CM din SUA 1994, Gică Mihali.

“Pe Hagi l-a deranjat că eu am tras un semnal de alarmă după un meci al Viitorului”

La rîndul său, contactat telefonic de FANATIK.RO pentru a comenta situaţia,Florin Prunea a avut următoarea teorie: “Din păcate au trecut anii şi peste noi, iar unele lucruri nu au cum să nu fie evidente. Totuşi, eu spun sincer că mă consider un bun prieten al lui Hagi şi cred că am o relaţie ok cu el. Însă trebuie să recunosc că au fost unele meciuri caritabile la care am lipsit eu, Ionuţ Lupescu şi Dorinel Munteanu, iar lucrul ăsta nu a avut cum să nu vă atragă vouă, jurnaliştilor, atenţia. Nu era un lucru normal. Mai mult, recunosc că în ultimii ani am avut poate şi o altă viziune în legătură cu mersul fotbalulului românesc faţă de cea a lui Gică Popescu, iar acest lucru poate că i-a deranjat pe o parte dintre foştii mei colegii. Sau poate că pe Hagi l-a deranjat şi faptul că după un meci cîştigat de Viitorul în Ghencea, în urmă cu un an, eu am tras un semnal de alarmă asupra corectitudinii jocului respectiv”.

“La Salonic îmi place să cred că nu am fost invitat din ordin politic”

Florin Prunea a mai ţinut să atragă atenţia şi asupra absenţei sale de la meciul amical disputat la sfîrşitul anului trecut la Salonic de Generaţia de Aur, avîndu-l pe bancă pe Anghel Iordănescu, contra Greciei. “La Salonic eu nu am fost invitat. Au fost invitaţi ca portari Stelea şu Preda, deşi în SUA am apărat şi eu. Nu aş vrea să comentez asupra faptului că probabil convocările au fost făcute de cineva anume, dar vreau să cred că nu am fost invitat acolo din ordin politic. Le vrema respectivă ne aflam înaintea alegerilor FRF, iar eu nu eram în barcă cu Gică Popescu”, a încheiat Prunea.

“În Grecia nu a  fost o acţiune a Generaţiei de Aur

Contactat telefonic de către FANATIK.RO, Ilie Dumitrescu, a dorit doar să comenteze modul în care a fost organizat meciul de la Salonic. Eu nu ştiu ce confict vedeţi voi între noi şi nu vreau să comentez prea mult pe acest subiect. Nu mă interesează ce v-a spus Prunea, însă meciul de la Salonic nu a fost o acţiune a Generaţiei de Aur. Înainte de disputatea acestui joc Hagi fost sunat din Grecia şi a fost rugat să dăm şi noi o mînă de ajutor umanitar. Acţiunea s-a făcut în patru-cinci zile. Însă, înafară de meciul de la Salonic eu ştiu că Prunea şi Lupescu au fost invitaţi mereu şi la alte partide, dar nu au venit, în rest nu mai am nimic de comantata încheiat Ilie Dumitrescu.

Pînă şi “Generalul” a “dezertat”

De parcă nu era de ajuns că între membrii celei mai bune generaţii din fotbalul românesc au apărut disensiuni, pînă şi “antrenorul secolului” trecut, Anghel Iordănescu, a “dezertat” de lîngă “copiii lui”, cum obişnuia să îi numească. După ce în campania electorală pentru alegerea preşedintelui FRF din toamna trecută a făcut parte din staff-ul lui Gică Popescu şi l-a sprijinit pe acesta împotriva contra-candidaţilor, după victoria neaşteptată a lui Răzvan Burleanu, l-a “uitat” pe “Baci” în închisoare şi a trecut, cu “cai şi arme” în tabăra noii “puteri”. Acum Iordănescu este director tehnic al FRF şi, sâmbăta trecută, a fost ales şi în Comitetul Executiv al FRF. Instituţie care nu prea mai are loc pentru nici unul dintre foştii fotbalişti ai “Generaţiei de aur”.

Ce fac titularii din meciul cu Suedia după 20 de ani

Florin Prunea – preşedinte executiv CSMS Iaşi

Dan Petrescu – antrenor Al Arabi (Qatar)

Gheorghe Mihali – liber de contract după ce a antrenat în ţările arabe

Miodrag Belodedici – director al Centrelor de Copii şi Juniori ale FRF

Daniel Prodan – liber de contract după ce a fost concediat de la FRF

Dorinel Munteanu – antrenor Gabala (Azerbaidjan)

Ionuţ Lupescu – membru al Comitetului Tehnic şi de Dezvoltare al FIFA

Gică Popescu – arestat la Peniteciarul Rahova

Gică Hagi – patron Viitorul Constanţa

Florin Răducioiu – selecţioner naţionala UNDER 16

Ilie Dumitrescu – analist sportiv la Digisport

Antrenor: Anghel Iordănescu – director tehnic FRF

P: Pariază cu cei mai buni! BONUS de 150 RON la înregistrare!