News

Germania va oferi o compensație evreilor români din Israel care au supraviețuit Holocaustului

19.07.2019 | 12:53
Germania va oferi o compensatie evreilor romani din Israel care au supravietuit Holocaustului
Evreii români din Israel care au supraviețuit Holocaustului vor primi o compensație din partea statului german *foto: adevarul.ro

Guvernul german a aprobat joi o decizie istorică care privește aproximativ 8.000 de români care trăiesc în prezent în Israel și sunt supraviețuitori ai Holocaustului. Decizia luată de autoritățile de la Berlin le va aduce supraviețuitorilor o pensie lunară care reprezintă o compensație retroactivă, care ar putea să însemne în total o sumă de miliarde de euro.

Germania îi va recompensa pe evreii români din Israel care au supraviețuit Holocaustului

Decizia a fost luată prin sprijinul ministrului israelian pentru Egalitate Socială, Gila Gamliel. Prin această măsură, guvernul german va recunoaște supraviețuitorii Holocaustului din Israel și îi va recompensa timp de 20 de ani cu o pensie lunară. În plus, supraviețuitorii vor primi o pensie lunară de la Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului, din partea Ministerului de Finanțe Israelian. Astfel, și românii israelieni au parte de o pensie lunară de 2000 de shekeli, adică aproximativ 500 de uero.

Cei care sunt eligibili pentru pensia de supraviețuitor din partea ministerului german sunt românii evrei care au trăit în 20 de orașe importante din țară, printre care se numără Botoșani, Galați sau Iași, orașe în care minoritatea evreiască era importantă în perioada interbelică. De asemenea, vor putea primi pensii cei care au fost încarcerați în ghetto-uri, cei născuți până în 1928 și cei care au emigrat din România în Israel după 1 octombrie 1953, anunță The Jerusalem Post. Nu în ultimul rând și urmașii imigranților născuți după 1910 și care au murit după 1 iunie 2002 pot să ceară compensații de la guvernul german.

Evreii români din Israel care au supraviețuit Holocaustului vor primi o compensație din partea statului german
Cimitirul evreiesc din București arată ca și cum ar fi părăsit după ce mare parte din populația din România a emigrat în Israel *foto: stirile pro tv

Ce au spus autoritățile israeliene după recompensa primită de imigranții români din partea guvernului german

Ministrul Egalității Sociale din Israel a declarant după această decizie că: „Este o zi de justiție istorică, venită după zeci de luni de negocieri intense. Recompensa financiară nu va putea să reface pierderile și nu poate să acopere durerea și tragedia, dar va contribui la bunăstarea a mii de supraviețuitori. Vom lucra în continuare pentru ca autoritățile germane să recunoască mii de supraviețuitori care nu au fost deocamdată recunoscuți drept victime ale Holocaustului. Chiar dacă sunt imigranți din România sau din alte țări, guvernul israelian are o datorie și o responsabilitate față de supraviețuitorii Holocaustului”, a mai spus Gamliel.

Populația evreiască din România în perioada interbelică atingea în jur de 750.000 de oameni. Holocaustul a adus însă la jumătate această cifră, după ce România sub mareșalul Ion Antonescu s-a aliat alături de Germania nazistă. Populația evreiască din România care a supraviețuit naziștilor și aliaților români și maghiari aveau să emigreze după aceea în perioada comunistă. În prezent în România mai trăiesc doar 3.300 de evrei, potrivit recensământului din 2011.