Fotbal intern

Gică Hagi şi transferul ratat la U Craiova! A rămas îndrăgostit de echipa din Bănie: “O să vin să vă antrenez odată, staţi liniștiţi”

17.05.2019 | 23:19
Gica Hagi si transferul ratat la U Craiova A ramas indragostit de echipa din Banie O sa vin sa va antrenez odata stati linistiti

“Gică Hagi la U Craiova”, ar fi putut să fie transferul anului 1983, însă totul a picat după o discuţie avută cu Mircea Lucescu, selecţionerul de atunci al echipei naţionale a României. Peste ani, “Regele” a rămas apropiat de formaţia din Bănie, iar în urmă cu un an făcea o declaraţie care i-a făcut pe fanii olteni să viseze. Sâmbătă, de la ora 21:00, U Craiova şi Viitorul se vor duela în ultima etapă a play-off-ului din Liga 1 Betano, iar miza este una uriaşă: un loc în sezonul viitor din Europa League.

Gică Hagi şi transferul ratat la U Craiova. Mircea Lucescu l-a direcţionat spre Sportul Studenţesc

În vara anului 1983, Gică Hagi rata transferul la U Craiova şi ajungea la Sportul Studenţesc. Chiar dacă FC Constanţa (denumirea Farului în perioada 1972-1988) retrogradase în liga a doua, viitoarea vedetă a echipei naţionale a României reuşise să se facă remarcat, mai ales după un gol de senzaţie în poarta Stelei. Corneliu Stroe, preşedintele Ştiinţei, era fascinat şi pregătit să facă orice ca să-l aducă în Bănie.

Gică Hagi tocmai terminase clasa a XII-a şi urma să se înscrie la facultate. Corneliu Stroe punea pe masă un loc la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova, plus prezenţa într-o echipă garnisită cu vedete de primă mână, ca Ilie Balaci, Costică Ştefănescu sau Rodion Cămătaru. Mircea Lucescu l-a convins pe Gică Hagi să nu aleagă Ştiinţa, motivul fiind unul simplu. Selecţionerul naţionalei României nu credea că Gică Hagi şi Ilie Balaci ar fi putut să joace la aceeaşi echipă. În plus, fostul atacant al lui Dinamo era sigur că fotbalistul de 18 ani nu ar fi putut să se dezvolte în Bănie. În loc să ajungă la U Craiova, Gică Hagi a făcut pasul spre Sportul Studenţesc, Nicu Ceauşescu fiind sfătuit să-l aducă la echipa din Regie.

Gică Hagi şi transferul ratat la U Craiova. Putea să fie coleg cu Ilie Balaci la Ştiinţa
Gică Hagi şi transferul ratat la U Craiova. Putea să fie coleg cu Ilie Balaci la Ştiinţa

Fascinat de publicul de pe “Ion Oblemenco”

Anii au trecut, însă Gică Hagi a rămas îndrăgostit de U Craiova, “Regele” având mereu cuvinte alese pentru publicul de pe stadionul “Ion Oblemenco”. După prima vizită pe noua arenă a oltenilor, antrenorul Viitorului i-a lăudat pe fanii echipei din Bănie.

“În fața acestui public m-am simțit antrenor. Vă felicit pentru ce se întâmplă la Craiova, e altceva. Mi-a plăcut aici. E frumos să vezi un stadion plin, să vezi cum suporterii pun presiune pe adversar. Mă bucur că se face ceva în România într-o zonă unde fotbalul e iubit”, declara Gică Hagi în decembrie 2017. Un an mai târziu, antrenorul Viitorului a oferit o declaraţie care i-a făcut pe fanii oltenilor să viseze la ziua în care “Regele” va veni la Craiova“O să vin să vă antrenez odată, staţi liniștiţi”, spunea Gică Hagi în aprilie 2018.

Gică Hagi, fascinat de Ilie Balaci: “Unul dintre cei mai mari din România”

Gică Hagi nu a ajuns să fie coleg cu Ilie Balaci la U Craiova, în timp ce la echipa naţională a României au jucat împreună foarte puţin. Cu toate acestea, “Regele” a fost fascinat de fostul mare fotbalist al Ştiinţei. Pe 21 octombrie 2018, “Minunea Blondă” s-a stins mult prea devreme, iar Gică Hagi i-a adus un elogiu superb în momentul în care a aflat trista veste.

“Ilie Balaci a fost un jucător elegant, mijlocaș complet și cu minge, dar și fără minge. Alergarea lui, modul în care se îmbrăca, cum se comporta pe gazon și în afara lui, îl făcea mereu special. Era foarte frumos, un jucător complet, unul dintre cei mai mari din România. Voia să intre pe teren și să fie cel mai bun, se citea în ochii lui bucuria de a juca fotbal. Și mi-a mai plăcut și cum stătea tricoul pe el. A avut mereu această eleganță permanentă, dar și o personalitate deosebită. Păcat, unii muncim, ne zbatem, ne supărăm și dintr-o dată nu mai ești! Pleci așa de repede. Am luat de la el eleganța”, declara Gică Hagi în momentul în care a aflat că Ilie Balaci s-a stins din viaţă.