News

Transferul care l-a îngenuncheat pe Ioan Becali: “Nu mă ridic până nu semnăm!”

Vara anului 1995 a fost una agitată pentru Gică Popescu. Internaţionalul român trecuse cu bine de primul sezon petrecut în Premier League. După patru ani de PSV Eindhoven, fundaşul central...
09.10.2017 | 00:02
Transferul care la ingenuncheat pe Ioan Becali Nu ma ridic pana nu semnam

Vara anului 1995 a fost una agitată pentru Gică Popescu. Internaţionalul român trecuse cu bine de primul sezon petrecut în Premier League. După patru ani de PSV Eindhoven, fundaşul central fusese transferat de Tottenham Hotspur. Marea problemă a lui Gică Popescu era durerile în zona inghinală. Vremea din Marea Britanie nu îi făcea bine, iar fotbalistul era cu gândul deja la un transfer. Barcelona intrase pe fir.

Catalanii l-au vrut pe Gică Popescu încă din vara lui 1994. Prestaţiile de la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii îl convinseseră pe Johan Cruyff, antrenorul lui FC Barcelona. Tottenham s-a mişcat mai repede şi românul ajungea în Premier League. Chiar dacă s-a adaptat rapid la fotbalul din Anglia, Popescu era cu gândul la oferta catalanilor. La scurt timp după terminarea sezonului 1994-95, Joan Gaspart, vicepreşedintele lui FC Barcelona, demara negocierile transferului. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 7 pentru a vedea programul şi rezultatele din celelalte jocuri din preliminariile CM 2018! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

Gică Popescu, la un pas să nu ajungă la FC Barcelona

Tratativele s-au purtat la Hotelul “Hilton” din Londra. Gică Popescu era însoţit de Ioan Becali, impresarul său. La discuţii mai participa şi Alan Sugar, preşedintele lui Tottenham Hotspur. Negocierile între cele două cluburi au decurs rapid, chiar dacă au fost şi câteva momente încordate. Singurele detalii de pus la punct erau cele din contractul lui Gică Popescu, iar discuţiile erau din ce în ce mai încordate. În biografia sa, internaţionalul român a povestit cum a semnat contractul cu FC Barcelona.

“La un moment dat Gaspart se ridică. Se-ntoarce după câteva minute şi zice: ‘Domnilor, condiţiile impuse de dumneavostră nu ne convin. E posibil ca transferul să cadă’. M-a luat cu ameţeală. În realitate, nu era nicio problemă, doar că Gaspart dorea să mai scadă din contractul meu. Atunci s-a petrecut o scenă incredibilă. În plin restaurant de lux, în care erau numai oameni de afaceri şi cine ştie ce personalităţi, Giovanni s-a dus în mijlocul sălii, s-a pus în genunchi şi a început să ţipe. ‘Ai promis Joan! Joan, la tine în casă ţi-ai dat cuvântul că eşti de acord cu condiţiile! Fii om de onoare, Joan! Nu mă ridic până nu-mi spui că mergem la Barcelona să semnăm transferul!’. Tot restaurantul se uita la Giovanii. Peste câteva zile am plecat la Barcelona . Mă simţeam în al nouălea cer”, şi-a amintit Gică Popescu în biografia sa.

96 de meciuri a jucat Gică Popescu la FC Barcelona în perioada 1995-1997