Gigi ar putea fi ELIBERAT. Cît mai stă după gratii

Gigi Becali, dar şi mulţi alţi deţinuţi din România, aşteaptă cu sufletul la gură intrarea în vigoare a noului Cod Penal, care se va produce la începutul anului viitor. Conform...
11.11.2013 | 11:10
Gigi ar putea fi ELIBERAT Cit mai sta dupa gratii

Gigi Becali, dar şi mulţi alţi deţinuţi din România, aşteaptă cu sufletul la gură intrarea în vigoare a noului Cod Penal, care se va produce la începutul anului viitor. Conform ziarulring.ro, finanţatorul Stelei ar putea beneficia de liberarea mult visată fiindcă noua lege este mult mai blîndă. ”Noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală vin în ajutorul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate prin incidenţa aplicării legii penale mai favorabile”, a spus avocata Mihaela Olaru.

În noul Cod Penal se prevede că se schimbă/micşorează limita maximă a unor pedepse şi, pe de altă parte, articolele 3-7 din C.P., arată că persoanele vizate beneficiază de legea mai favorabilă.

Avocaţii chestionaţi pe tema posibilelor eliberări în masă au declarat că “legea penală nu se aplică faptelor săvîrşite sub legea veche dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă” şi că, în acest caz, “executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărîrilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi”. Avocata Olaru a concluzionat că “dacă nu mai sînt incriminate infracţiunile prevăzute de legea veche în legea nouă, acestea încetează de drept”.

“Trebuie reevaluată pedeapsa”

Avocatul Daniel Ionaşcu susţine că, în cazul lui Gigi Becali, poate fi luază în discuţie şi posibilitatea de a-i fi redusă pedeapsa. „Trebuie reevaluată pedeapsa. Instanţa poate să menţină pedeapsa sau poate să dea mai puţin după noul cod. Este o chestiune în funcţie de cum calculează ei. Eu nu pot spune acum că aşa va fi. Pot să cer doar ca limitele de pedeapsă care s-au aplicat acolo, în procentul în care s-au aplicat, la dimensiunile pedepsei care erau prevăzute în vechiul cod, să fie, prin echivalent, transpuse la pedeapsa cu limita maximă pe care o are noul cod. Exemplu: dacă cineva are de executat până în 10 ani şi a primit cinci ani, înţelegem că a primit jumătate din maxim. Dacă se pune problema ca, după noul cod, să fie cinci ani maximul, şi nu 10 ani, atunci ceri, în raport cu noul cod: «Domnule, daţi doi ani şi jumătate pentru că aşa se raportează la vechiul cod!». Şi instanţa poate spune: «Da, îi dăm doi ani şi jumătate sau nu îi dăm doi ani şi jumătate, pentru că limita maximă de pedeapsă, în noul cod, este echivalentă cu ce a primit el acolo. Şi atunci nu se depăşeşete limita de pedeapsă şi nu avem de ce să îi reducem». Se poate şi aşa ceva. Există însă un grad de subiectivism al instanţei care nu poate fi controlat”, a declarat Ionaşcu.

“Principiul penal este foarte clar. Pe toată perioada procesului penal, adică de la cercetare până la executare, operează întotdeauna legea cea mai favorabilă”, a mai spus Ionaşcu.

Tags: