Fotbal intern

Gigi Becali. Dovezile BOMBĂ care l-au băgat în puşcărie!

GIGI BECALI. Claudiu Dumitrescu, procurorul-şef al DNA care a instrumentat ”Dosarul Valiza”, a vorbit, la Dosarele DNA, de pe Prima TV, despre culisele anchetei care, într-un final, a condus la...
24.12.2014 | 00:03

GIGI BECALI. Claudiu Dumitrescu, procurorul-şef al DNA care a instrumentat ”Dosarul Valiza”, a vorbit, la Dosarele DNA, de pe Prima TV, despre culisele anchetei care, într-un final, a condus la condamnarea lui Gigi Becali pentru dare de mită.

”Eu am început să adun din presa vremii informaţii care apăreau, semnalele de corupţie şi m-am semnalat din oficiu”, este prima dezvăluire a procurorului.

”Toată povestea acestui dosar se leagă de campionatul naţional de fotbal, ediţia 2007-2008, cînd soarta campioanei naţionale era jucată în ultimele etape de campionat. Steaua îşi dorea cu orice preţ să cîştige campionatul. Soarta era decisă în meciul de pe 7 mai, de la Cluj. Cîştigarea campionatului însemna pentru Steaua participarea în grupele Champions League şi, automat, ar fi luat şi o sumă importantă de bani. Principalul interesat era George Becali, care era finanţator, era acţionarul Steaua Bucureşti. Ăsta a fost momentul în care noi a trebuit să gîndim cumva ancheta. Aici nu s-a umblat la arbitri. Aici s-a umblat la fotbalişti. Dar certitudinea sau necesitatea corupţiei fotbaliştilor a apărut în ultima etapă”, continuă acesta.

Afacerea valiza e, de fapt, afacerea borseta!

GIGI BECALI. Procurorul Dumitrescu face o prezizare: ”Dosarul afacerea valiza, cum a interpretat-o presa, de fapt n-a fost o valiză, ci borsetă”.

”Este un caz de corupţie clasică, un caz complex, în care au fost implicaţi oficiali ai cluburilor de fotbal din Liga 1, finanţatori, fotbalişti, chiar şi fostul selecţioner al echipei naţionale, Victor Piţurcă”.

Gigi Becali a pus mîna pe telefon şi l-a sunat pe Toni Doboş, promiţînd sume imense de bani pentru ca jucătorii de la Universitatea Cluj să scoată cel puţin un egal cu CFR Cluj, iar astfel Steaua devenea campioană.

”Toni Doboş discutase cu toţi jucătorii în vestiar, despre propunerea lui Becali. Toată lumea ştia”, povesteşte procurorul.

Aşa că Becali a luat legătura cu Teia Sponte, pe care l-a trimis cu banii la Cluj.

STENOGRAMĂ

GIGI BECALI: Teia?

TEIA SPONTE: Da!

BECALI: Îi spui lui: ”Bă, vezi că le dăm la băieţi cîte o bucată şi ţie… Îşi dăm şi ţie o bucată, din aia mare…” Înţelegi?

SPONTE: Aha!

teia-sponte

”În datele de 6 şi 7 mai au fost luate măsuri de supraveghere sporite a persoanelor, era destul de neclar cum urmează să dea banii, prin ce intermediari, pentru că nu dădeai unei singure persoane. Aici a fost contactat fostul internaţional Toni Doboş, care atunci era preşedintele clubului Universitatea Cluj, a fost contactat un membru, un reprezentant al fotbaliştilor, Gigel Coman, care s-a întîlnit cu Teia Sponte şi cu cei doi bodyguarzi ai lui Sponte. S-au întîlnit la Cluj, într-o cameră de hotel şi cu Toni Doboş. Atunci s-a făcut oferta şi s-a stabilit cum să fie remişi banii”, povesteşte Dumitrescu.

Sumele pe care Becali le înaintase erau foarte mari: cîte 100.000 de euro pentru fiecare jucător de la Universitatea Cluj!

STENOGRAMĂ

GIGI BECALI: Vezi că rezolv toate problemele şi mîine…mîine o să văd… ori vin eu, ori vine Teia, o să văd, da?

TONI DOBOŞ: Bine, tati, te aştept!

BECALI: Ai…ai băgat?

DOBOŞ: De astăzi, i-am băgat în cantonament, la prînz, acum…

BECALI: Îhî, îhî! Şi ai vorbit cu ei tu?

DOBOŞ: Am vorbit, şi diseară mă văd cu toţi. Îţi dai seama!?

BECALI: Aha!

DOBOŞ: No! Deci ce ţine de mine … e OK!

Incredibil este că Gigi Becali a vorbit şi cu Adrian Mititelu despre premierea de la Cluj, iar finanţatorul Craiovei i-a dat spus cum trebuie să procedeze.

Mititelu i-a dat sfaturi

STENOGRAMĂ

GIGI BECALI: Ce faci, mă, nenea Adriane?

ADRIAN MITITELU: Ce să fac, domnu preşedinte, ce să fac? Stau şi mă întreb ce…dacă ai fost în stare să rezolvi problema de la Cluj!

BECALI: Păi auzi, păi normal că am rezolvat-o, nu?

MITITELU: Vezi că dădui şi eu telefoane pe acolo, făcui şi eu nişte lobby! Şi cu Toni, şi cu Vădana, şi cu ăştia!

BECALI: Păi, păi da! Lobby e geanta mîine!

MITITELU: Auzi, să fie geantă ca lumea, că ăia de la Cluj nu pot face faţă!

BECALI: Dacă, dacă, dacă-ţi spun, acum cazi jos dacă-ţi spun. Înţelegi? Ştii cît e geanta? Cît aveai tu de la CFR!

MITITELU: Păi eu n-am avut nimic!

BECALI: Un milion jumate!

MITITELU: Păi ce, bă, e puţin, pe cuvînt dacă nu e puţin, dă-le două!

BECALI: Păi două, două!

MITITELU: Auzi, dă-i unu lui Toni, numai pentru Toni…

BECALI: Nu, mă, nu, nu! Unu jumate la echipă şi cinci lu, lu Toni!

MITITELU: Da, e bine şi aşa, că ei nu dau banii aştia niciodată!

Interceptările, probă esenţială

GIGI BECALI. Procurorul care a instrumentat cazul dezvăluie că ”probă esenţială aici au fost interceptările. Pentru că în timpul deplasării la Cluj a Stelei, patronul echipei rămăsese la Bucureşti. Dar tot timpul era interesat de stadiul discuţiilor.”

Mirel Rădoi şi Petre Marin au luat şi ei legătura cu fotbaliştii prieteni de la Universitatea Cluj, pentru a le spune şi ei despre ofertă!

Totuşi, în urma atîtor intervenţii telefonice ale lui Becali, finul său, Rădoi, l-a atenţionat că s-ar putea trezi cu poliţia pe cap. Gigi i-a spus atunci că nu e nici o problemă, pentru că banii de la Teia ar fi, în cazul în care ar avea probleme, pentru a cumpăra un teren.

Procurorul dezvăluie: ”Asta a spus Teia Sponte, sînt aici ca să mă întîlnesc să cumpăr un teren. Fireşte, l-am întrebat cu cine trebuie să se întîlnească, unde e terenul…n-a ştiut să-mi dea un răspuns”.

Dumitrescu mai spune că multe au fost dovedite cu martori, nu cu interceptări şi că, la un moment dat, chiar Gigi Becali a contactat jucători de la Universitatea Cluj. ”Le-a dat de înţeles pe telefon că va oferi o premiere dacă totul va ieşi bine!”.

dddd

Momentul percheziţiei

7 mai 2008, ziua meciului Universitatea Cluj – CFR Cluj

”A doua zi au schimbat maşina, nu prea aveau loc în ea, s-au dus la un restaurant la ieşirea din Cluj unde Teia Sponte, Gigel Coman şi cu un reprezentant al clubului clujean au vizionat meciul.”

CFR Cluj învinge cu 1-0 şi totul pică. ”În mod normal, ei trebuiau să plece cu banii spre Bucureşti, au ieşit din restaurant, era o parcare, în momentul în care s-au suit în maşină am intervenit împreună cu colegii mei, ne-am prezentat… Au fost puţin agresivi, gărzile de corp… Ştiau că au banii în spate şi tot timpul spuneau ”cînd scăpăm de bomba aia din spate!!”

”Teia Sponte, care era reprezentantul oficial al clubului Steaua, a spus da, am o sumă de bani, cumpăr un teren, ce te interesează….”

Procurorul şi cei care au acţionat atunci au descoperit 34 de fişicuri a cîte 100 de bancnote de 500 de euro fiecare! Era vorba de 1.700.000 de euro!

Premierile reprezintă mită mascată

”Gigi Becali încerca să stimuleze pe toată lumea financiar ca să cîştige meciul cu CFR. Au fost voci care au contestat mult această acţiune a noastră, spunînd că nu-i corupţie, că premierea nu este mită, dar nu e aşa. Premierea este MITĂ”. dezvăluie procurorul care a instrumentat cazul.

”Toni Doboş a fost cel care a discutat cu jucătorii şi înainte de audieri şi le-a spus: ziceţi adevărul, şi ei au recunoscut în timpul anchetelor”, povesteşte Dumitrescu.

”Sistemul de corupere era destul de ambiguu pentru noi, în momentul acela. Te întrebai, domnule, dar dacă clubul care nu este implicat în bătălie directă în momentul ăla face o sponsorizare uneia dintre cele două echipe, este CORUPŢIE? Este, pentru că FC STEAUA făcea o promisiune de bani, oferea bani unui club de fotbal aflat în aceeaşi competiţie cu el. De fapt, premierile reprezintă MITĂ mascată!”

”Au fost implicate foarte multe persoane pentru un fapt de corupţie, în 2008. Persoane care au dat dovadă de discreţie, au fost contactaţi mulţi fotbalişti, persoane din fotbal”.

Cum i-au prins cu minciuna

”După ce s-a terminat povestea cu banii, la două săptămîni, au întocmit două antecontracte de vînzare cumpărare pe care le-au antedatat. Aici s-au complicat, au găsit persoane care să ajute, aici a intrat şi Victor Piţurcă, martor la ce nu era în realitate. El, Gigi Becali, o ţinea, banii erau pentru teren. Negîndindu-se că putem localiza persoanele la data respectivă. Am stabilit la ziua respectivă pe ce stradă erau”, dezvăluie acelaşi procuror.

”Victor Piţurcă era la Poieşti, avocata care se ocupase de afacerea asta era în instanţă, titularul antecontractului era la Cluj şi imi explica că a ajuns în 3 ore la Bucureşti cu o maşină, cică o ocazie. De fapt, el se afla în instanţă la Cluj. Ne-a picat mănuşă. Deci dosarul a luat aici o altă turnură. Au crezut că nu pot fi prinşi. Cînd George Becali a văzut că nu se poate, a recunoscut”.

Faptul că este un succes, deci e un dosar care s-a soldat cu o condamnare, m-a făcut să fiu mulţumit de rezultatul anchetei. Ar fi ieşit mai bine dacă efectuam şi o acţiune de prindere în flagrant. În sensul în care noi eram pregătiţi, în cazul în care U Cluj cîştiga sau obţinea un  rezultat favorabil, iar banii urmau să fie remişi, să efectuăm o acţiune de prindere în flagrant. Sînt microbist, da, dar nu contează apartenenţa sportivă, a încheiat cel care i-a făcut un dosar beton lui Gigi Becali.

3 ani de închisoare a primit Gigi Becali în ”Dosarul Valiza”

1,7 milioane de euro este suma pe care Becali a trimis-o, prin Teia Sponte, la Cluj

PARIU FARA RISC de pâna la 150 Ron la Unibet! Fa-ti si tu un cont acum!