News

Gigi Becali, strategie diabolică! Cum vrea să ia titlul în primăvară

CFR Cluj şi FCSB sunt deja calificate în play-off-ul Ligii 1 Betano, iar CS U Craiova mai are foarte puţine puncte de luat pentru a fi sigură şi din punct de vedere matematic. Astfel, cele trei au început deja să calculeze care ar fi celelalte trei echipe pe care le-ar vrea alături de ele în faza finală a campionatului.
30.12.2017 | 21:33
Gigi Becali strategie diabolica Cum vrea sa ia titlul in primavara

Viitorul, Astra, Dinamo şi FC Botoşani se bat pentru aceste trei poziţii, iar primele alianţe au început deja să se traseze. FCSB este poziţionată perfect în acest sens. Gigi Becali a gândit strategia la detaliu şi a reuşit să-şi atragă mulţi prieteni.

FCSB îl poate îmbogăţi pe… Hagi!

Viitorul i-a vândut în vară pe Dragoş Nedelcu şi Florinel Coman la FCSB, iar Gigi Becali a fost încântat să introducă o clauză specială în negocierile cu Gică Hagi: în cazul în care FCSB va juca în grupele Ligii Campionilor, ediţia 2018-2019, Viitorul încasează un milion de euro. Mai spunem o dată: este clauză în actele de transfer ale celor doi jucători amintiţi, doar (şi) datorită lor va ajunge FCSB la masa bogaţilor, nu? Poate să obiecteze cineva ceva? Este o formă de premiere legală a adversarilor „loiali” gândită de patronul „roş-albaştrilor”.

În traducere, primul criteriu pentru ca Viitorul să încaseze această sumă este ca FCSB să ia campionatul. Asta pentru că, din 2018, doar campioana merge în preliminariile Ligii Campionilor. Astfel, pare lesne de presupus că, în cazul în care Viitorul ar ajunge în play-off, dar ar ieşi din cărţile pentru apărarea titlului, Gică Hagi ar avea tot interesul ca FCSB să ia campionatul. În plus, „Regele” a declarat recent că a trecut peste supărarea provocată de modul în care Becali a încercat să fure la TAS titlul câştigat de Viitorul anul trecut. Şi asta ar putea fi foarte important.

Mureşan: „Nu vreau Botoşani în play-off”

Pe aceeaşi schemă pe care şi-a asigurat o alianţă cu Viitorul, prin introducerea unui bonus special în caz de accedere în Liga Campionilor, Gigi Becali a procedat şi cu FC Botoşani. A rezolvat acordul pentru Olimpiu Moruţan şi, desigur, a inserat o clauză prin care moldovenii primesc un bonus consistent în cazul în care FCSB, cu Moruţan în echipă, acoperire legală, va ajunge în grupele Ligii Campionilor. Chiar dacă şi-a făcut obligaţii serioase în cazul în care acest lucru se va întâmpla, Becali nu îşi face griji.

Potul de minimum 20 de milioane de euro este suficient pentru a putea împărţi nişte bani şi viitoarelor adversare din play-off. Ca să se sfâşie între ele în favoarea FCSB. În plus, Becali îşi continuă strategia. Moruţan este lăsat să joace sub formă de împrumut la Botoşani, iar Cătălin Golofca şi Vlad Achim sunt cedaţi şi ei. Toţi trei vor fi oameni de bază pentru a o ajuta pe FC Botoşani să ajungă în play-off, unde ar putea să fie o echipă de temut. Pentru alţii în primul rând, nu pentru FCSB… „FC Botoşani a făcut două egaluri cu noi şi ne-a eliminat din Cupa României, dar eu simt că nu va face nimic în meciul cu FCSB. Aşa simt eu”, a fost de părere Iuliu Mureşan înaintea partidei din etapa 22.

Şi nu s-a înşelat. Botoşani – FCSB s-a terminat ca şi când gazdele nu s-au prezentat: 0-3.  Prietenia cu Miriuţă salvează situaţia cu Dinamo? „Nu vreau ca Dinamo să intre în play-off. Lor le zic fanii să nu joace corect împotriva rivalelor noastre. Păi şi atunci ce să caute? Mai bine să stea în play-out”, declara Becali în momentul în care Dinamo era departe de primele 6. Ulterior, după câteva victorii ale „câinilor”, patronul FCSB a schimbat tonul. A avut o discuţie la TV cu Miriuţă şi a dat-o pe prietenie. „Eu îl apreciez pe Miriuţă ca om, iar dacă ei sunt corecţi în play-off, nu am nicio problemă. Eu la asta m-am referit”, spunea Becali.

Antrenorul lui Dinamo a mers pe prima fentă, ba chiar a amintit că patronul FCSB l-a sunat şi când era la CFR Cluj pentru a o încurca, la acea vreme, pe Viitorul. „Domnule Becali, şi eu vă stimez. Şi vă promit că noi vom fi corecţi. Vă aduceţi aminte, nu?, că m-aţi sunat şi în campionatul trecut şi m-am ţinut de cuvânt”, a fost replica lui Miriuţă. Intră şi relaţia cu „tata” Puiu în ecuaţie? Gigi Becali rămâne un apropiat al familiei Iordănescu. Rămâne de văzut cât va conta acest lucru în play-off, în cazul în care giurgiuvenii îşi asigură prezenţa. Este de aşteptat ca Astra să dea maximum în partidele contra rivalelor FCSB, dar nici formaţia lui Dică să nu aibă parte de menajamente.

Mai ales pentru că Becali nu a putut să îi lege în niciun fel financiar pe giurgiuveni. Ioniţă a refuzat să meargă la FCSB, ba chiar mai mult. Este aproape de CFR Cluj. Ardelenii ar putea încerca reţeta lui Becali şi să introducă un bonus de titlu sau de Liga Campionilor, în negocierile cu Astra. Chiar şi aşa, Becali este convins că prietenia cu seniorul Iordănescu şi, inclusiv, cu juniorul, va asigura că partida giurgiuvenilor cu ardelenii va fi pregătită perfect. De altfel, Becali a văzut ultimele partide ale FCSB pe „Arena Naţională” chiar alături de „tata” Puiu.

Lovitura de graţie: apropiere de Craiova

În ultimele zile, mai ales după ce a văzut forţa oltenilor în victoria în faţa CFR-ului clujean, Gigi Becali încearcă imposibilul. O apropiere de CS U Craiova. Negociază pentru transferul lui Băluţă şi al unui alt fotbalist important al oltenilor. Dar o face cu mare băgare de seamă. Nu vrea să plătească 3 milioane de euro, cât este clauza de reziliere. Vrea să discute cu Mihai Rotaru, să se asigure că patronul CS U are şi el un cuvânt de spus. Becali ar fi de acord să dea două milioane de euro.

Şi, desigur, ar fi gata să insereze şi celebra (deja) clauză: un bonus important în cazul în care FCSB ajunge în grupele Ligii Campionilor. O problemă ar fi că relaţiile cu Rotaru sunt foarte reci după conflictul de anul trecut, tot din play-off. Becali a încercat să repare situaţia şi din acest punct de vedere. Tot într-o intervenţie televizată, una dintre zecile pe care le are săptămânal: „Eu îl respect pe Rotaru, chiar dacă am avut acele probleme în primăvară. Nu vreau să se supere cei de la Craiova pe mine pentru că vorbesc de Băluţă. Spun doar atât, îmi place jucătorul şi dau două milioane de euro. Rotaru nu este un om mic, să se gândească la strategii în privinţa acestui transfer”. Auziţi, la strategii… Bună asta!

Sezonul trecut a fost singur. Şi a pierdut titlul!

Toate aceste strategii pe care le pune la cale patronul FCSB vin şi ca urmare a ceea ce a păţit sezonul trecut. În lupta pentru titlu pe care a avut-o cu Viitorul, Gigi Becali a avut zero aliaţi. Pe lângă marea rivală Dinamo, au mai fost în play-off şi CFR Cluj, CS U Craiova şi Astra. Adică exact cele trei adversare de care a trecut Viitorul în ultimele 3 etape şi şi-a asigurat titlul! La Astra era antrenor Marius Şumudică, un duşman declarat al celor de la FCSB. Becali a încercat o apropiere de antrenor, cei doi deveniseră prieteni neaşteptaţi, dar degeaba. Astra a luat zero puncte cu Viitorul în play-off.

De altfel, în ultimele săptămâni, mult discutata prietenie dintre Şumudică şi Becali, începută în primăvară, s-a şi stricat. După câteva declaraţii ale patronului FCSB, nu tocmai pe placul antrenorului de la Kayseri. În privinţa Craiovei, Becali a stricat relaţia cu Rotaru, iar CS U, vă amintiţi?, a băgat rezervele cu Viitorul. Cu Miriuţă a vorbit, s-a împrietenit, a încercat să obţină promisiuni. „Ceferiştii” ardeleni din toate colţurile lumii au scos un punct cu Viitorul, la fel ca şi cu FCSB.

A (mai) fost condamnat pentru premiere

Strategiile pe care Gigi Becali le face au nevoie de mare abilitate. Patronul FCSB are mare grijă să meargă doar până la limitele regulamentului, de scăpările căruia ştie să profite la maximum. O dovadă clară că s-a cizelat faţă de vremurile în care, cu valizele după el, alerga pe străzi, cu toate televiziunile în spate, după jucătorii care urmau să înfrunte rivalele FCSB. În fapt, efectul actualei practici este foarte apropiat de cel al premierilor, pentru care Becali chiar a fost condamnat.

Practic, fără să luăm în considerare eventuale jocuri de culise, patronul FCSB se asigură că echipele din play-off, chiar şi dacă vor fi ieşite din lupta pentru titlu, vor da totul în meciurile contra CFR Cluj, pe care o consideră principala rivală la locul 1. Ceea ce Becali este convins că nu s-a întâmplat sezonul trecut, când Viitorul a luat titlul. Doar că modalităţile prin care acţionează acum sunt mai bine mascate şi, în plus, nu încalcă legile ţării şi nici măcar regulamentele sportive. Tocmai pentru asta, din acest ultim punct de vedere, ar fi nevoie de anumite schimbări.

20 de milioane de euro ar fi suma minimă pe care Becali se poate baza dacă FCSB merge în grupele viitoarei ediţii a Ligii Campionilor

0 euro este preţul pentru care FC Botoşani l-a luat înapoi pe Golofca, pe care Becali plătise 400.000 de euro în vară 

„Nu o vreau pe FC Botoşani în play-off. Nu mai contează de ce! Aş prefera să intre Dinamo în play-off. Să zicem pentru că atrage mai mulţi spectatori”  Iuliu Mureşan

„Domnule Becali, eu vă respect şi vă asigur că Dinamo va juca pe bune contra tuturor echipelor dacă ajunge în play-off”  Vasile Miriuţă