News

Guvernul caută bani pentru majorările promise. Ședință de urgență la Palatul Victoria

Marcel Ciolacu i-a convocat pe miniștrii Finanțelor, Muncii și Fondurilor Europene. Marcel Boloș s-a plâns colegilor că nu mai sunt bani
29.04.2024 | 11:49
Guvernul cauta bani pentru majorarile promise Sedinta de urgenta la Palatul Victoria
Marcel Ciolacu a convocat mai mulți miniștri la Palatul Victoria Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul s-a întâlnit în această dimineață cu o parte dintre miniștri pentru a discuta situația bugetului. Asta după ce ministrul Finanțelor s-a plâns colegilor că nu sunt suficienți bani pentru majorările promise.

Guvernul caută bani pentru majorările promise

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, pe lângă Marcel Boloș, ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

ADVERTISEMENT

Executivul a făcut promisiuni de creșteri salariale pentru profesori, medici și personalul din sistemul judiciar, inclusiv pentru angajații Înaltei Curți, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Curții Constituționale.

Ședința de la Palatul Victoria are loc și în contextul în care deficitul bugetar la trei luni a fost de 2,06% din PIB în primele trei luni din an, o cifră record în ultimul deceniu.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor mai recente date statistice, cheltuielile de personal au înregistrat o creștere de 19,6% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului precedent, adică o majorare de 6 miliarde de lei.

Cheltuielile cu dobânzile au înregistrat o scădere de 22,3%, însumând 1,5 miliarde de lei, în vreme ce subvențiile au scăzut și ele cu 22,3%, adică 1,1 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Creșteri au fost înregistrate și în ceea ce privește cheltuielile pentru proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile cu 639% (4 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 800 de milioane de euro).

Nu în ultimul rând, cheltuielile provenite din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au înregistrat o creștere de 162%, ajungând la un total de 1,2 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

În 2023, România a înregistrat cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, cu situația similară întâlnită doar în Grecia, arată datele Eurostat.

Pe lângă România și Grecia, alte 11 state membre ale Uniunii au înregistrat un deficit de cont curent semnificativ. Deficitul bugetar al României în anul 2019 a fost semnificativ mai mare decât se aștepta. Din 2020, țara a fost inclusă în procedura de deficit excesiv.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de...
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula...
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula Miliardarilor, a apărut pe stradă fără sutien!
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate...
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate să facă asta! Cum a apărut supermodelul / FOTO
CÂND vin PENSIILE în luna IUNIE. Se DAU mai MULȚI BANI
CÂND vin PENSIILE în luna IUNIE. Se DAU mai MULȚI BANI
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și...
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și spălare de bani. Ar fi cerut sute de mii de euro pentru a rezolva probleme în justiție
Secretul unei omlete perfecte. Marile greșeli de evitat
Secretul unei omlete perfecte. Marile greșeli de evitat
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are...
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă