News

Guvernul caută bani pentru majorările promise. Ședință de urgență la Palatul Victoria

Marcel Ciolacu i-a convocat pe miniștrii Finanțelor, Muncii și Fondurilor Europene. Marcel Boloș s-a plâns colegilor că nu mai sunt bani
29.04.2024 | 11:49
Guvernul cauta bani pentru majorarile promise Sedinta de urgenta la Palatul Victoria
Marcel Ciolacu a convocat mai mulți miniștri la Palatul Victoria Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul s-a întâlnit în această dimineață cu o parte dintre miniștri pentru a discuta situația bugetului. Asta după ce ministrul Finanțelor s-a plâns colegilor că nu sunt suficienți bani pentru majorările promise.

Guvernul caută bani pentru majorările promise

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, pe lângă Marcel Boloș, ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

ADVERTISEMENT

Executivul a făcut promisiuni de creșteri salariale pentru profesori, medici și personalul din sistemul judiciar, inclusiv pentru angajații Înaltei Curți, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Curții Constituționale.

Ședința de la Palatul Victoria are loc și în contextul în care deficitul bugetar la trei luni a fost de 2,06% din PIB în primele trei luni din an, o cifră record în ultimul deceniu.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor mai recente date statistice, cheltuielile de personal au înregistrat o creștere de 19,6% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului precedent, adică o majorare de 6 miliarde de lei.

Cheltuielile cu dobânzile au înregistrat o scădere de 22,3%, însumând 1,5 miliarde de lei, în vreme ce subvențiile au scăzut și ele cu 22,3%, adică 1,1 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Creșteri au fost înregistrate și în ceea ce privește cheltuielile pentru proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile cu 639% (4 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 800 de milioane de euro).

Nu în ultimul rând, cheltuielile provenite din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au înregistrat o creștere de 162%, ajungând la un total de 1,2 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

În 2023, România a înregistrat cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, cu situația similară întâlnită doar în Grecia, arată datele Eurostat.

Pe lângă România și Grecia, alte 11 state membre ale Uniunii au înregistrat un deficit de cont curent semnificativ. Deficitul bugetar al României în anul 2019 a fost semnificativ mai mare decât se aștepta. Din 2020, țara a fost inclusă în procedura de deficit excesiv.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților