News

Ministru Muncii explică modul în care va fi implementat salariul minim european în România. „Va exista o formulă care se va folosi anual”

Cum arăta viitorul salariu minim în România. Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu spune cum va fi mecanismul
08.04.2024 | 17:11
Ministru Muncii explica modul in care va fi implementat salariul minim european in Romania Va exista o formula care se va folosi anual
Perspectivele României privind salariul minim european au fost anunțate de ministrul muncii. Când se vor finaliza procedurile. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Salariul minim conform directivelor europene se va schimba și mecanismul urmează să fie finalizat în cursul acestui an, spune ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu.

Cum se va implementa salariul minim european în România

În timpul unei vizite de lucru în Sibiu, ea a avut mai multe discuții cu angajații instituțiilor relevante din domeniul muncii și s-a întâlnit cu angajatorii din zonă.

ADVERTISEMENT

În dialogul cu angajatorii, au fost abordate subiecte precum deficitul de forță de muncă, necesitatea formării profesionale, în special a celei cu nivel de pregătire scăzut, și adaptarea competențelor la cerințele pieței muncii globale.

Angajatorii s-au arătat interesați de modalitatea de stabilire a salariului minim brut pe țară în conformitate cu Directiva Europeană nr. 2041/2022, pe care România urmează să o implementeze.

ADVERTISEMENT

Ministrul a subliniat că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei conform discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit, iar în paralel se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu legislația europeană.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

ADVERTISEMENT

Noi programe pentru forța de muncă

În plus, ministrul a evidențiat că piața muncii este o prioritate și că vor fi lansate noi programe pentru stimularea ocupării forței de muncă, inclusiv prin vouchere pentru creșterea competențelor în domenii precum digitalizarea, limbi străine și sustenabilitate.

De asemenea, va fi continuată finanțarea programelor pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, cu scopul de a atrage înapoi în țară și persoanele cu abilități și competențe ridicate.

ADVERTISEMENT

„Consider că numai o piață a muncii puternică poate să ne aducă veniturile necesare pe care ulterior să le repartizăm în salarii și pensii. Este foarte important ca piața muncii, în special pe partea de ocupare, să fie o piață a muncii care evoluează și aici este foarte important ca dumneavoastră, angajatorii, să fiți sprijiniți pentru creșterea competențelor angajaților dumneavoastră. (…)

Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competențe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creșterea competențelor digitale, creșterea competențelor lingvistice, respectiv creșterea competențelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanțarea și pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiția mea, și aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă și pe cei care au plecat, și nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci și la cei din top management”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

 

ADVERTISEMENT