Sport

SIMONA HALEP. PSIHOLOGUL îi spune SECRETUL revenirii în top

Simona Halep a pierdut în primul tur de la Wimbledon împotriva Janei Cepelova şi trece printr-o perioadă foarte dificilă avînd doar o victorie în ultimele două victorii de Grand Slam....
04.07.2015 | 00:03
SIMONA HALEP PSIHOLOGUL ii spune SECRETUL revenirii in top

Simona Halep a pierdut în primul tur de la Wimbledon împotriva Janei Cepelova şi trece printr-o perioadă foarte dificilă avînd doar o victorie în ultimele două victorii de Grand Slam. FANATIK.RO a vorbit cu psihologul Andreas Hniatiuc despre perioada dificilă a campioanei noastre, dar şi despre ce ar putea face ca să iasă din această eclipsă de formă. 

Simona Halep trece printr-o perioadă de criză. Ce măsuri trebuie să ia un sportiv de talie mondială pentru a încerca să iasă mai repede din această stare?

Pentru a depăsi o perioadă de criză, sportivul trebuie să fie în primul rînd conştient de faptul că se află într-un moment de impas. Este extrem de dificil, uneori chiar imposibil, să optimizezi un context, dacă nu eşti concentrat spre schimbare şi necesitatea acesteia. Aşadar, fără percepţia momentului dificil nu se poate realiza mobilizarea resurselor necesare pentru performanţă.

Există teama că Simona ar putea să nu mai revină niciodată la forma pe care a avut-o pînă în urmă cu aproximativ două luni. Există riscul ca această criză să se prelungească sau să se permanentizeze?

Momentele de cădere a sportivilor sînt absolut normale din punct de vedere al dinamicii unei cariere de succes. Orice sportiv de top, oricît de valoros ar fi, tot a cunoscut cel puţin o dată în viaţă înfrîngerea, eşecul sau abandonul. Revenirea la forma sportivă anterioară şi timpul în care se poate realiza aceasta, ţin exclusiv de capacitatea Simonei de a se reabilita din punct de vedere emoţional şi de motivaţia acesteia în vederea depăşirii momentului. E puţin probabil ca un sportiv de performanţă, la vîrsta şi nivelul Simonei, să nu poată depăşi un astfel de moment.

Schimbările dese de antrenori ar putea avea legătură cu o nesiguranţă pe care Simona Halep o are în legătură cu jocul ei? Afectează aceste schimbări jocul ei?

Orice antrenor are principiile si modul propriu de lucru cu sportivul. Schimbarile frecvente de antrenor, atunci cand ele nu sunt justificate prin argumente legate lipsa performantelor sportive sunt total contraindicate. Schimbarile de antrenor frecvente conduc la destabilizarea sportivului, de cele mai multe ori acesta confrundu-se cu momente de confuzie, indoiala, neintelegere sau tendinta spre abandon.

Perioada proastă a Simonei pare să fi început chiar după acele ameninţări pe care le-a primit de la psihopatul danez. Chiar Simona Halep a recunoscut că ar putea fi o legătură. Credeţi că aceasta este cauza regresului Simonei?

Orice experienţă care conduce la perturbarea echilibrului emoţional al sportivului poate afecta forma sportivă prin care acesta trece, dar in acelaşi timp, trebuie să ţinem cont de faptul că sportul de performanţă implică o multitudine de situaţii cu caracter stresant. Depăşirea cît mai rapidă a unor astfel de provocări nedorite poate fi una din cheile succesului.

În meciurile pe care pierde, Simona Halep are serii lungi de cădere în joc, în care pare şi foarte nervoasă. Cum şi-ar putea această stare de nervozitate care îi afectează jocul?

În astfel de situaţii, ar trebui să adopte o conduită preventivă în sensul preîntîmpinării momentelor cu încărcătură emoţională negativă. O astfel de conduită este mult mai eficientă decît intervenţia în cazul unor comportamente auto-distructive. Agresivitatea este pozitivă atunci cînd are un caracter constructiv, fiind exprimată prin tehnici şi procedee sportive. În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că păstrarea echilibrului emoţional este rezultatul exersării depăşirii cu bine a situaţiilor cu caracter frustrant. Lipsa de formă sportivă prin care trece în momentul de faţă Simona Halep ar trebui analizată dintr-o perspectivă mult mai amplă, ţinînd cont că din punct de vedere al factorilor de personalitate, vorbim despre aceeasi persoană care a reuşit acel progres remarcabil, pînă pe locul 2 WTA. În momentul în care un sportiv ajunge în top, o multitudine de factori, care pînă în momentul respectiv nu aveau impact asupra sportivului, încep să influenţeze semnificativ randamentul acestuia. Printre aceştia enunţam aspectele de ordin financiar, presiunea mediatică, responsabilităţile asumate de sportiv în relaţiile cu sponsorii şi alte aspecte care ţin de managementul sportiv.

Chiar dacă are posibilitatea să ceară ajutorul antrenorilor în momentele în care este dificultate, Simona Halep evită să facă acest lucru. Ce spune acest lucru despre personalitatea? Este o alegere greşită, ar putea-o ajuta intervenţia antrenorului?

Atîta vreme cît intervenţia antrenorului este permisă de regulament înseamnă că aceasta este o alternativă în vederea depăşirii momentelor dificile din timpul jocului. Refuzul de a colabora cu antrenorii în timpul jocurilor ţine de strategia fiecărei sportive şi nu ar trebui privită cu suspiciune, cîtă vreme dă rezultate. O astfel de abordare denotă o personalitate puternică,o fire independentă, dinamică, activă şi cu iniţiativă, dar nu înseamnă că este şi garanţia succesului. Relaţia cu antrenorul trebuie să se bazeze pe încredere şi profesionalism, iar orice intervenţie din partea acestuia, atunci cînd situaţia o impune, trebuie privită ca un demers constructiv. Antrenorul este cel care poate veni cu soluţii tehnice, are o altă perspectivă asupra situaţiei iar acest aspect poate contribui la cîştigarea meciului.

Multă lume consideră că forma slabă a Simonei are legătură şi cu teama de a nu-i dezamăgi pe români la înfrîngeri. Credeţi că acesta poate fi un motiv?

Nevoia obţinerii performatelor sportive ar trebui privită de către sportiv ca un motiv de mîndrie, nu ca o presiune suplimentară. O componentă importantă a performanţelor sportive o reprezintă tocmai nevoia de recunoaştere publică şi satisfacerea celor care susţin sportul. Abordarea competitiilor pornind de la premisa de a nu-i dezamăgi pe suporteri este total eronată, împiedicînd sportivul să se concentreze pe aspectele pozitive ale reuşitei.