Sport

Hațegan vrea VAR și în Liga 1. “Facem un pas înainte?”

11.07.2018 | 13:57
Hategan vrea VAR si in Liga 1 Facem un pas inainte

Contestat din plin în timpul Campionatului Mondial de fotbal din Rusia, sistemul de arbitraj VAR este aplaudat la scenă deschisă de un oficial din Liga 1. Ovidiu Hațegan speră ca în viitorul apropiat acesta să fie implementat și în România pentru că astfel s-ar reduce din plin numărul de greșeli făcute de arbitrii autohtoni.

“Sper ca şi în România în viitorul foarte apropiat să se implementeze sistemul VAR pentru că o să reducă foarte mult greşelile mari ale noastre. Toţi tindem spre aşa ceva. În momentul în care termini meciul toată lumea ştie fazele, doar tu eşti singurul care nu are posibilitatea aceasta. De ce să nu facem un pas înainte? Ăsta este viitorul în fotbal din punctul meu de vedere. Poate că unii sunt reticenţi şi spun că dispare spectacolul. Nu. Acele intervenţii sunt convins că o să fie din ce în ce mai scurte ca durată şi nu o să mai afecteze atât de mult spectacolul sportiv”, a precizat Haţegan pentru site-ul Federației Române de fotbal.

Hațegan vrea VAR și în Liga 1

De altfel, Ovidiu Hațegan nu este singurul arbitru care militează pentru introducerea sistemului în Liga 1. Și Istvan Kovacs susține noua tehnologie.

 “VAR-ul este un program la început, este un ajutor bun şi mare pentru arbitri. Cred că în viitor sistemul se va perfecţiona. Nu am avut încă experienţa, dar mă gândesc că în momentul în care se întrerupe o situaţie înseamnă că s-a întâmplat ceva ce s-a observant arbitrul. Şi atunci e ca un fel de paraşută, primeşti şansa să-ţi corectezi greşeala. Nimeni nu poate să conceapă şi să înţeleagă că un stadion întreg vede că s-a greşit şi singurele persoane din teren sunt arbitrii care nu şi-au dat seama de o greşeală evidentă. Şi nimănui nu-i convine ca un câştigător sau o echipă care se califică mai departe să se decidă pe o greşeală mare de arbitraj. Şi nici arbitrului nu-i este ok, pentru că după ce se duce acasă mass-media îl atacă, presă, discuţii… Şi e greu să treci peste asemenea mari greşeli”, a declarat Kovacs.

Desemnat cel mai bun arbitru din România  în 2017, Ovidiu Hațegan a primit ecuson FIFA în urma cu zece ani de zile. Ca arbitru acesta a debutat în 1996 pentru ca un deceniu mai târziu, Hațegan să bifeze și prima partidă în Liga 1.

Din iulie 2015, Ovidiu Hațegan face parte din Grupul Arbitrilor de Elită din UEFA