Neamţul Horst Hrubesch, pescarul din Hamburg

Horst Hrubesch este omul căruia germanii îi datorează cîştigarea celui de-al doilea titlu european la ediţia disputată în Italia, în 1980. Exact în anul în care Audi pornea la drum cu una...
23.06.2016 | 18:49
Neamtul Horst Hrubesch pescarul din Hamburg

Horst Hrubesch este omul căruia germanii îi datorează cîştigarea celui de-al doilea titlu european la ediţia disputată în Italia, în 1980. Exact în anul în care Audi pornea la drum cu una dintre cele mai apreciate mărci ale sale din toate timpurile, Audi quattro, RFG se încununa cu a doua coroană continentală, după cea din 1972.

Nu mai era bombardierul Gerd Muller, dar locul său pentru acel turneu final din vara anului 1980, disputat în Italia în premieră cu opt echipe, l-a luat vîrful lui SV Hamburg, Horst Hrubesch. Acesta avea o teribilă lovitură de cap, procedeu prin care a şi marcat multe dintre golurile carierei sale.

De la Hamm la Ham…burg

Horst Hrubesch s-a născut pe 17 aprilie 1951 într-o localitate rurală din Germania, Hamm. Horst Hrubesch. Prietenii l-au tachinat deseori pentru faptul că atacantul avea să petreacă momentele sale de glorie la una dintre grupările de popularitate din Bundesliga, al cărui nume începea tot cu Ham. SV Hamburg a fost clubul unde Horst a cunoscut cele mai mari satisfacţii la acest nivel şi totodată rampa de lansare spre tricoul naţionalei vest-germane. Părinţii săi l-ar fi dorit mecanic de locomotivă, o meserie mult apreciată de către tatăl său, însă lui Horst nu i-au plăcut nici şcoala, nici trenurile. El a avut de la bun început ideea fixă de a ajunge un atacant renumit care să îmbrace într-o zi tricoul echipei naţionale. Şi a reuşit să-şi atingă visul, deşi la vîrsta de 24 de ani nimeni nu i-ar mai fi acordat nici unu la sută şansă, el aflîndu-se la o echipă din liga a cincea, Hammer Spvg.

„Căpcăunul”

Singurul care nici un moment nu a renunţat la visul său a fost Hrubesch. În 1975 sosea la Rot Weiss Essen, un oraş mare al Germaniei, dar care duce şi astăzi dorul de a avea echipă de prim nivel. La Essen, în a treia şi apoi a doua ligă Hrubesch a arătat ce poate. În 93 de meciuri a marcat de 80 de ori, o medie de reuşită aproape fabuloasă.

Suporterii l-au îndrăgit după primele şase luni şi prima poreclă pe care a primit-o a fost “Căpcăunul”, datorită aspectului său fizic impunător. Adevărat căpcăun în faţa porţilor adverse, Horst a făcut spectacol, reuşind de două ori cîte un hat-trick. De evoluţiile puternicului vîrf de la Essen s-a auzit repede şi la nivel de Bundesliga şi aşa se face că nu mai puţin de patru cluburi au început să-l urmărească atent în vederea transferului.

Prieten cu Manfred Kaltz

Cursa a fost cîştigată de către Hamburg, unde Horst a ajuns în vara lui 1978, la vîrsta de 27 de ani. La Hamburg a legat o strînsă prietenie cu fundaşul stînga Manfred Kaltz, din piciorul căruia aveau să plece către fruntea lui Horst multe dintre centrările de gol. De altfel, tot Kaltz avea să fie în vestiar cel care i-a schimbat porecla lui Hrubesch în ceva mai şocant, dar totuşi conform cu abilităţile sale, “Bestia loviturilor de cap”.

La Hamburg Hrubesch a petrecut ani de vis. A ieşit de trei ori campion al Germaniei şi de alte două ori a terminat pe locul secund, a cîştigat Cupa Campionilor în faţa lui Juventus, dar a şi pierdut-o în meciul cu Nottingham Forest. A mai jucat o finală de Cupa UEFA. Absolut senzaţional, mai ales că nu a stat o veşnicie în oraşul portuar, ci numai cinci ani. Perioadă în care în 159 de partide a înscris de 96 de ori.

Omul care a exorcizat „dracii roşii”

La echipa naţională Hrubesch a fost prezent numai doi ani. Practic a fost chemat la lot cu puţin înainte de turneul final al europeanului din 1980 şi nimeni nu ar fi crezut cît de benefică se va dovedi această iniţiativă. RFG a ajuns în finala cu Belgia, una puţin scontată pe tărîm italian, unde gazdele speraseră că vor juca măcar cu trofeul pe masă, dacă nu să-l şi cîştige.

La prima vedere părea o misiune facilă pentru experimentata echipă vest-germană să îşi adjudece trofeul, dar nu a fost aşa. Buldozerul din Hamburg a lovit primul, după numai 10 minute şi deja germanii din tribune erau cu gîndul la berea care avea să curgă în valuri. Numai că departe de a se fi predat, belgienii au început să vină tot mai ameninţător spre buturile lui Schumacher, arătînd că meciul nu era terminat.

Decizia discutabilă a lui Rainea

Egalarea a venit cu un sfert de oră înaintea finalului, însă în urma unei faze controversate, avîndu-l în prim plan pe un român, regretatul Nicu Rainea, desemnat să conducă marele meci pentru trofeu. Nici acum nu este clar dacă penaltyul acordat a fost o decizie corectă sau o mare eroare, pentru că nemţii au acuzat vehement faptul că a fost fault, dar la 17 m, în afara careului.

Belgia a egalat şi se părea că va fi nevoie de prelungiri. Mai erau două minute din timpul regulamentar şi la un corner Hrubesch s-a înălţat peste toţi şi a trimis cu capul de parcă ar fi dat cu piciorul, 2-1 pentru titlul european. Prietenul Kaltz spunea mai apoi cotidianului Kicker că a simţit acest gol cînd a văzut că este corner şi că Hrubesch va fi cel care va marca în stilul caracteristic. Ce a spus eroul? „N-am simţit în viaţa mea atîta fericire cînd am văzut mingea în plasă. E golul vieţii şi îmi voi aduce de el aminte întotdeauna”.

Campion şi ca antrenor

După Hamburg a urmat perioada Standard Liege şi cîntecul lebedei, la 36 de ani, la Borussia Dortmund. Hrubesch a rămas aproape de gazon, trecînd însă pe bancă în rol de antrenor. A început în 1986 cu echipa unde s-a lansat înainte de Hamburg, adică la Essen şi a mai bifat în CV cluburi precum Dinamo Dresda, Wolfsburg, Tirol, Austria Viena sau Samsunspor. Dar din anul 2000 activează în cadrul Federaţiei germane cu performanţe notabile. Sub conducerea lui nemţii au ieşit campioni europeni în 2008 la under 19 şi anul următor la under 21. Şi în prezent este sub contract cu Federaţia germană.

Pasiunea pentru cai

În afara gazonului Horst Hrubesch mai are două mari hobby-uri: pescuitul şi creşterea cailor. Primul îl practica şi cînd era jucător şi o face şi acum pe un lac, unde dovedeşte clare abilităţi în branşă. De altfel a şi scos o carte de specialitate, tradusă în trei limbi. Pasiunea pentru cai o împarte cu soţia sa Angelika, familia Hrubesch avînd o crescătorie însemnată în special pentru armăsari pur-sînge.

96 de goluri în 159 de partide a marcat Hrubesch pentru SV Hamburg în decursul a cinci sezoane

„N-am simţit în viaţa mea atîta fericire cînd am văzut mingea în plasă. E golul vieţii şi îmi voi aduce de el aminte întotdeauna” (Horst Hrubesch, după ce a marcat golul care a adus RFG-ului titlul european din 1980)

Lovitura numită Audi quattro

1980 a fost anul în care Audi a dat o mare lovitură de imagine şi de piaţă cu modelul Audi quattro. Avea să fie produs între 1980 şi 1991. Asamblat la Ingolstadt, modelul a avut nu mai puţin de cinci designeri. Era un model de mărime mijlocie, o maşină cu care puteai să porneşti liniştit la drum lung. De asemeni a fost realizată şi ca maşină de raliuri, pe care au alergat nume importante, precum finlandezul Hannu Mikkola, franţuzoaica Michele Mouton sau suedezul Stig Blomqvist. Pe 3 martie 1980 a fost prezentată pentru prima dată la Expoziţia Geneva Motor Show.

Modelul cu tracţiune integrală se traduce prin 4X4 şi se referă la puterea pe care motorul o transmite tuturor celor patru roţi. Această inovaţie, datorată inginerului Jorg Bensinger, a permis ca maşinile de raliu Audi să deţină supremaţia în multe competiţii, practic cîştigînd totul timp de aproape doi ani. Motorul original era de 2,144 cc, 147 KW, 220 km/oră. În urma unor modificări, viteza a crescut la 230 km la oră. Între 1980 şi 1991, s-au produs în total 11.452 de automobile. Un model care s-a bucurat de un real succes atît pe piaţa din Europa, cît şi pe cea nord-americană.