Interviu

FANATIK / Ilie Balaci, interviu EVENIMENT: “Cînd aud fanii lor cîntînd, îmi vine să îmi iau ghetele şi SĂ INTRU pe teren!”

Ilie Balaci a vorbit, într-un interviu inedit şi savuros, despre banii arabilor, relaţia cu Eugen Trică, dar şi pariurile făcute cu Nicu Gheară. „Minunea blondă” dezvăluie că nu este...
20.10.2013 | 16:42
FANATIK  Ilie Balaci interviu EVENIMENT Cind aud fanii lor cintind imi vine sa imi iau ghetele si SA INTRU pe teren

Ilie Balaci a vorbit, într-un interviu inedit şi savuros, despre banii arabilor, relaţia cu Eugen Trică, dar şi pariurile făcute cu Nicu Gheară. „Minunea blondă” dezvăluie că nu este impresionat de Dorin Rotariu, „perla” lui Dinamo, şi explică de ce performanţele lui Reghecampf sînt spectaculoase.

Domnule Balaci, aţi revenit acasă după o nou contract în Arabia Saudită…

Da, însă mă voi întoarce în curînd. Sînt doar în trecere! Acolo este pauză competiţională, însă cînd o să se reia campionatul, mă voi duce şi eu.

În 1991 începea prima aventură din cele 15 pe care le-aţi bifat pînă în prezent. Ce vă mai aduceţi aminte de atunci?

Mi-a fost foarte greu, am avut noroc cu Angelo Niculescu şi cu căpitanul echipei unde m-am dus, Club Africain, care vorbeau franceza şi mă ajutau. Dar două luni nu am ştiut decît hotel şi antrenamente. Atît! Chiar dacă era greu, nu m-am întrebat niciodată ce caut acolo sau să renunţ.

Ce momente deosebite aţi adunat în toată această perioadă din străinătate?

– Toate cupele, titlurile cîştigate prin Maroc, Tunisia, Arabia Saudită. Sînt amintiri foarte frumoase.

Dar cu momentele au venit şi banii. Aţi avut mulţi bani în mînă?

– Destul de mulţi! Tata s-a speriat cînd i-am zis cît am salariul, dar Ţiriac cu siguranţă doar ar zîmbi în colţul gurii.

Cum a refuzat biroul unui şeic: „Locul meu e în iarbă”

Greutăţi nu aţi întîmpinat?

– Au fost momente grele, dar cel mai dificil a fost cînd eram la actuala echipă a lui Oli, Al Ahli, şi am fost suspendat cu şase etape înaintea finalului de campionat, noi fiind aproape să-l cîştigăm.

Fără nici un motiv?

– Am refuzat să mă duc în biroul unui şeic care conducea clubul din umbră. I-am transmis că eu sînt Ilie Balaci, iar locul meu este în iarbă, nu prin birouri şi că nu avem ce discuta acolo la el, mai ales că nu are funcţie oficială la acel club.

„Dacă nu era Dragomir, aveam campionat cu şase echipe!”

Venind vorba de birouri, cel al lui Mircea Sandu de la FRF sau cel al lui Dumitru Dragomir de la LPF nu vă atrag?

– Nu, clar! În plus, sînt doi oameni pe care eu îi văd excelenţi pentru conducerea celor două instituţii în urma retragerii lui Dragomir şi Sandu: Gică Popescu la FRF şi Gino Iorgulescu la LPF. Cele mai bune variante în viziunea mea. Trebuie doar să se înconjoare de oameni capabili şi de încredere. Dar o să fie greu să menţină fotbalul românesc pe criza asta. Noi am avut noroc cu Dragomir. Dacă nu era el, aveam campionat cu şase echipe! Îmi ridic pălăria în faţa lui pentru ce a reuşit să facă!

Cu campionatul românesc sînteţi la curent? Steaua impresionează cu Reghecampf.

– Vor cîştiga şi anul acesta campionatul la diferenţă uriaşă. Nu au rival! Toţi cei care au adus jucătorii care se află în acest moment la echipă merită felicitaţi. Să ştiţi că nici pentru Reghe nu este uşor să lucreze cu o sumă de valori. Prepeliţă, care era cel mai bun jucător al Craiovei, nu joacă. Însă e greu să-i faci pe toţi să cînte aceeaşi muzică la acelaşi pian!

„Mihai Costea nu m-a ascultat! Acum nici nu mai ştie să joace vîrf”

Parcă apar din ce în ce mai mulţi tineri promiţători. Rotariu, Stanciu, Ioniţă, Iancu…

– Da, ştiu că toţi îi laudă şi e clar că au multe calităţi dacă aceste cuvinte vin din partea oamenilor care lucrează cu ei. L-am văzut pe Rotariu şi nu m-a impresionat! Nu are o pasă decisivă şi nici viteză pentru postul pe care evoluează. Poate e folosit pe o poziţie pe care nu poate să dea randament. Stanciu nu e făcut pentru postul pe care-l foloseşte Reghe, mai bine ar juca de pe bandă. În locul său ar trebui să stea Iancu. Contează mult să-i găseşti fotbalistului poziţia pe care se simte excelent. Să-ţi dau un exemplu…

Vă rog…

– Mihai Costea a vrut să joace pe partea stîngă pentru că nu îi plăcea atacant. I-am tot zis că în careu dă cel mai bun randament, dar tot a insistat şi l-am pus pe bandă. Acum, la Steaua, nici nu mai ştie să joace vîrf, nu mai face faţă. Cred că a şi uitat ce trebuie să facă!

Ilie Balaci despre transferul la Dinamo, din 1986: „Nu-mi pare rău deloc că am ales Dinamo! Ei mi-au oferit încredere, iar eu credeam că pot să realizez performanţe mai mari ca la Craiova”

Ilie Balaci despre accidentarea care i-a semnat declinul: „Mă puteam reface doar dacă eram operat în străinătate, însă nu am fost lăsat…”

Nu are nici un tricou de-al său

Autor a peste 80 de goluri şi cu 340 de prezenţe pe prima scenă fotbalistică din România, Ilie Balaci dezvăluie, surprinzător pentru toţi, că nu are nici un tricou, trofeu sau echipament care să-i aducă aminte de performanţele sale. „Fiind mai sentimental, am decis să nu îmi păstrez nimic care să mă facă să-mi aduc aminte de perioada mea de glorie. Prefer să-mi păstrez memoriile în suflet. Nu m-a interesat niciodată să-mi iau înapoi vreun tricou sau echipament pe care l-am dat. Nici măcar trofeele pe care le-am cîştigat nu le mai am”, a declarat „Minunea blondă”.

„Cînd aud fanii din Giuleşti, îmi vine să-mi pun ghetele în picioare!”

Cel mai mare regret pe plan fotbalistic al jucătorului care a stîrnit admiraţia unor „coloşi” precum Claudio Gentile, fundaşul care a cîştigat Campionatul Mondial din 1982 cu Italia, este acela că nu a evoluat sub tricoul Rapidului. „Regret că nu am jucat în Giuleşti! Sincer, cred că i-aş fi făcut să danseze de fericire de cînd se termina meciul pînă etapa următoare. I-aş fi făcut să alerge de drag pe calea ferată, nu de ură cum şi-au alergat jucătorii. Sînt fantastici! Cînd îi aud cum cîntă, îmi vine să-mi pun ghetele în picioare şi să intru pe teren. Întotdeauna cînd mă duc pe Giuleşti, mă duc pentru galerie, să-i aud cum cîntă tot meciul”, a dezvăluit Balaci mica sa pasiune.

Un judecător, pe lista neagră

Ilie Balaci spune că un singur eveniment i-a provocat o rană care nu s-a închis nici acum, la mulţi ani după întîmplare. „Încă doare, încă mă doare. Aş vrea să mă întîlnesc cu judecătorul care a dat sentinţa în procesul intentat de Craiova cînd m-am transferat la Dinamo, iar casa mi-a fost luată şi nevastă-mea, împreună cu fetele mele, date afară. Aş vrea să o întreb cum de a luat o asemenea decizie şi cum a putut să-mi dea afară familia. Am întrebat prin Craiova cine a dat sentinţa, dar nu am aflat nici pînă azi”.

„Nu sînt un bunic model, ca cel din basme”

Bunic de la 42 de ani, Ilie Balaci nu îşi arogă meritele creşterii nepoţilor, spunînd că nici măcar nu are timp prea mult să petreacă cu cei mici. „Nu sînt bunic model. Nu sînt ca aceia din basme, cu păr şi barbă albă. Nici măcar nu petrec mult timp împreună, însă mereu cînd sînt pe lîngă ei, o fac cu drag şi ne înţelegem de minune. Cînd am nevoie de internet, pentru că eu nu ştiu să umblu, îi chem pe ei”, îşi descrie fosta glorie a Craiovei lipsa aptitudinilor de bunic.

Pariu cu Gheară pe o maşină de lux

Prieten bun cu Nicu Gheară, fostul jucător al Rapidului, Balaci dezvăluie amintiri unice cu omul de afaceri. „Minunea blondă” a dezvăluit că Gheară i-a promis o casă de vacanţă dacă se lasă de fumat, pariu pe care Balaci l-a pierdut, însă anunţă că de Sărbători va cîştiga bani de pe urma rapidistului. „Avem un nou pariu acum. A spus că poate să dea jos 30 de kg pînă de Crăciun! Dar 30, nici măcar cu zece grame mai puţin. Dacă o să cîştige, va lua suma echivalentă unei maşini de lux de teren, ca aceea pe care o conduce în momentul de faţă. Dar trebuie să îmi iau revanşa, data trecută nu am reuşit să mă las de ţigări”, a încheiat, amuzat, Ilie Balaci.