News

Acum 44 ani, Ilie Năstase devenea primul LIDER mondial din istorie!

Istoria tenisului consemna un capitol important pe 23 august 1973. ATP dădea publicităţii primul clasament oficial, iar numărul 1 mondial era, nimeni altul decât, Ilie Năstase, bad boy-ul anilor...
23.08.2017 | 09:44
Acum 44 ani Ilie Nastase devenea primul LIDER mondial din istorie

Istoria tenisului consemna un capitol important pe 23 august 1973. ATP dădea publicităţii primul clasament oficial, iar numărul 1 mondial era, nimeni altul decât, Ilie Năstase, bad boy-ul anilor ’70. Azi se împlinesc 44 de ani de când România dădea primul lider mondial din istoria tenisului.

Ilie Nastase locul 1 mondial. Ascensiunea către fotoliul de lider

Până în 1973, jucătorii de tenis erau departajaţi cu ajutorul unor clasamente întocmite de jurnalişti sau de reviste de specialitate. Subiectivismul era în floare, chiar dacă sportivii nu erau încă înnebuniţi să alerge după puncte, bani sau locuri în clasament. ATP se înfiinţase în 1972, însă abia în anul următor organizaţia a luat amploare, pe durata boicotului a 81 de jucători de tenis la turneul de la Wimbledon. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Scroll pe aplicaţie pentru a vedea toate meciurile de azi

În tot acest timp, Ilie Năstase părea să fie imbatabil în circuit. Pe rând, românul câştigase turneele de la Monte Carlo, Madrid, Roland Garros sau Roma. Practic, pe zgură, „Nasty” era de neoprit. Spectatorii se îngrămădeau să vadă meciurile lui Năstase, iar toţi specialiştii îl considerau numărul 1, însă nu exista încă un clasament oficial. Până pe 23 august, de-a lungul anului 1973, românul câştigase 12 turnee din circuitul ATP.

Ilie Nastase locul 1 mondial. Anunţul oficial

Pe 23 august 1973, ATP anunţa prima ierarhie a circuitului profesionist. Pe primul loc se afla Ilie Năstase, lucru la care se aşteptau toţi specialiştii, dar şi iubitorii tenisului. După mulţi ani de la acel momentul, marele jucător de tenis a rememorat momentul în cartea sa autobiografică. „La momentul respectiv, nu am stat să mă felicit. Nu mă gândeam, nu am făcut mare caz. A fost chiar mai bine că n-am luat-o razna şi n-am ţinut nasul pe sus, cu toate că am reuşit să-mi păstrez poziţia până la finalul anului. Odată ajuns acolo toţi îşi doreau să mă învingă mai mult dacă aş fi fost numărul 2 sau 3. Este greu să ajungi numărul 2, dar este şi mai greu să ajungi numărul 1 şi să te păstrezi în vârf”.

Ilie Nastase locul 1 mondial. 44 de ani de la un moment istoric1

Pentru că a ajuns numărul 1 în ierarhia ATP, dar şi pentru rezultatele din acel an, Nicolae Ceauşescu l-a premiat pe Ilie Năstase cu Meritul Muncii Clasa I pentru rezultate deosebite. Fiind legitimat la clubul Steaua, „Nasty” s-a prezentat la ceremonie în haină militară, iar în cartea autobiografică a rememorat momentul întâlnirii cu preşedintele RSR. „Băiete eşti un pic cam nervos, uneori te pot vedea înjurând pe româneşte”, a fost remarca lui Ceauşescu, iar răspunsul lui Năstase a fost unul pe măsură. „Nu mă pot abţine, am un temperament românesc”.

Ilie Nastase locul 1 mondial. 40 de săptămâni pe primul loc

Ilie Năstase a stat pe primul loc de pe 23 august 1973 şi până pe 2 iunie 1974, 40 de săptămâni în total. În tot acest timp, românul a mai cucerit şase turnee, printre care şi Masters-ul de final de an. Lumea tenisului începea să fie acaparată de Bjorn Borg, suedezul care va domina turneele pe zgură şi care va ajunge la rândul său pe primul loc la exact patru ani de când „Nasty” devenise primul lider mondial din istoria tenisului.

Ilie Nastase locul 1 mondial. 44 de ani de la un moment istoric

Pe 3 iunie 1974, Ilie Năstase era detronat din fruntea ierarhiei ATP, John Newcombe devenind noul lider mondial. Românul rămânea însă favoritul publicului, jucătorul de tenis capabil să execute lovituri nebuneşti, dar şi să se certe cu oficialii turneelor atunci când simţea că ceva nu este în regulă. În momentul în care a devenit primul lider al circuitului ATP, Ilie Năstase câştigase deja două turnee de Mare Şlem, US Open în 1972 şi Roland Garros în 1973.

26 de jucători de tenis au ajuns de-a lungul timpului pe primul loc din ierarhia ATP

114-17 a fost bilanţul victorii-înfrângeri în 1973 pentru Ilie Năstase

Tags: