News

Impozitarea pensiilor speciale a fost votată în Senat. Opoziția acuză că este o măsură populistă pentru că nu afectează parlamentarii!

18.09.2019 | 13:19
Impozitarea pensiilor speciale a fost votata in Senat Opozitia acuza ca este o masura populista pentru ca nu afecteaza parlamentarii

Miercuri plenul Senatului a votat un proiect de lege prin care se vor impozita pensiile speciale. Proiectul aparține ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, și a trecut în regim de urgență în cadrul primei sesiuni parlamentare. Cu o zi înainte poriectul avea deja parte de un raport de admitere din partea comisiei de buget-finanțe. Teodorovici a spus în plen că propunerea sa este un gest de „justiție social”. Opoziția a susținut însă că această propunere legislativă este doar una populistă, care nu afectează indemnizațiile speciale ale demnitarilor.

Proiectul privind impozitarea pensiilor speciale a trecut de Senat

Proiectul propus de Teodorovici prevede impozitarea pensiilor speciale care trec de pragul a 7.000 de lei. Liberalii au acuzat acest proiect de ipocrizie, întrucât suma propusă de ministrul Finanțelor este mai mare decât pensiile speciale ale parlamentarilor sau ale aleșilor locali, acordate recent prin noul Cod Administrativ.

Astfel, PNL a propus ca toate pensiile peste 5.000 să fie impozitate cu 90%. De asemenea, și USR a cerut ca pragul de impozitare să scadă și să afecteze pensiile de 4.000 de lei. Propunerea a fost respinsă de majoritatea din Senat.

Senatul a votat impozitarea pensiilor speciale, proiect al ministrului Eugen Teodorovici
Senatul a votat impozitarea pensiilor speciale, proiect al ministrului Eugen Teodorovici *foto: hepta.ro

Ce pensii speciale vor fi impozitate după legea lui Teodorovici

Legea privind impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată cu 76 de voturi favorabile și 16 abțineri, toate din partea PNL. Toate categoriile care primesc aceste pensii speciale sunt vizate de această lege. Este vorba de magistraţi, sistemul de apărare şi ordine publică, Curtea de Conturi, Curtea Constituţională, aviatori, funcţionari parlamentari, dar şi foştii preşedinţi ai României, nu însă și de parlamentarii aleșii locali. Propunerea legislativă introduce taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei, cu 50%. În lege s-a precizat că nu este afectat principiul contributibităţii. Proiectul de lege merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Statisticile care aparțin INSarată că pensiile speciale ale parlamentarilor sunt mai mici chiar și decât 5.000 de lei, la fel ca și cele ale corpului diplomatic. Noua lege nu va tăia însă foarte mult nici din pensiile speciale ale magistraților sau ale foștilor angajați ai parchetelor și instanțelor.