Incendiile fac ravagii în zone turistice din Spania şi Portugalia

Mii de pompieri lupta in Portugalia si Spania impotriva marilor incendii de padure care ameninta localnicii si turisti, in ciuda unei usoare scaderi a temperaturilor care nu este insa suficienta...
08.09.2016 | 10:11
Incendiile fac ravagii in zone turistice din Spania si Portugalia
ADVERTISEMENT

Mii de pompieri lupta in Portugalia si Spania impotriva marilor incendii de padure care ameninta localnicii si turisti, in ciuda unei usoare scaderi a temperaturilor care nu este insa suficienta pentru a opri inaintarea flacarilor.

In Portugalia, peste 3.200 de pompieri asistati de bombardiere cu apa au incercat sa faca fata unui numar de aproape 80 de incendii care au mistuit mii de hectare de padure si tufisuri, in timp ce tara a fost traversata de valuri de caldura ce au constituit un record pentru luna septembrie, informeaza AFP.

ADVERTISEMENT

Un incendiu deosebit de grav a afectat Parcul National Geres Peneda, din partea de nord a tarii, unde doua localitati inconjurate de flacari, Paradela si Varzea, au fost evacuate temporar in timpul noptii, in timp ce unii locuitori au ajutat pompierii la stingerea incendiilor.

“Pasunile au ars, animalele nu mai au de mancare. Este o calamitate pentru parcul natural, singurul din Portugalia, si pentru turism”, s-a plans Helder Barros, viceprimar al localitatii vecine Arcos de Valdevez.

ADVERTISEMENT

Un incendiu forestier a provocat debandada la Proenca-a-Nova, situata tot in partea de nord a tarii: “Am avut o dupa-amiaza dantesca. Doua catune au trebuit sa fie evacuate”, a explicat primarul Joao Lobo.

O izbucnire majora a incendiului a facut ravagii la Boticas, unde copiii si persoanele in varsta au fost evacuate dintr-o localitate rurala.

ADVERTISEMENT

Potrivit primarului Fernando Queiroga, care a deplans lipsa resurselor disponibile, circa 2.000 de hectare de padure au fost mistuite de foc.

Relativ ferita de incendii in 2014 si 2015, Portugalia a fost lovita puternic in acest an de un val de incendii care au mistuit deja peste 107.000 de hectare de pe teritoriul sau continental.

ADVERTISEMENT

Pe insula turistica Madeira, unde incendiile au ucis trei persoane in luna august, 5.400 de hectare au fost arse.

In tara vecina, Spania, 39.000 de hectare de padure au fost devastate intre ianuarie si sfarsitul lunii august si, la fel ca in Portugalia, autoritatile ii cauta pe incendiatori.

“Cele mai multe dintre cele mai importante incendii au fost provocate de oameni in acest an”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Isabel Garcia Tejerina.

Alesul local din comunitatea autonoma din Galicia (nord-vestul Spaniei), Vrzquez Mejuto Angeles, nu a ezitat sa-i califice drept “criminali” pe cei care au declansat in mod intentionat incendiile in plina canicula si intr-o perioada cu vant puternic.

Incendiile forestiere au ars in septembrie aproape 4.000 de hectare in Galicia, potrivit autoritatilor. Cele mai importante doua incendii s-au declansat marti. In localitatea Oimbra, la granita cu Portugalia, flacarile au cuprins 1.500 de hectare.

In estul Spaniei, pompierii din regiunea Valencia, au reusit sa stabilizeze focul care a dus la evacuarea a 1.400 de persoane din Benitachell, statiune balneara din zona Costa Blanca, mai informeaza AFP.

sursa: ziare.com

ADVERTISEMENT