News

Începe examenul de Bacalaureat 2019. Elevii dau luni proba scrisă la limba română. Modele de subiecte și reguli

30.06.2019 | 20:46
Incepe examenul de Bacalaureat 2019 Elevii dau luni proba scrisa la limba romana Modele de subiecte si reguli

Probele scrise ale examenului de bacalaureat 2019 încep luni, 1 iulie. Peste 130.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru a susține examenul maturității. 116.316 din aceștia fac parte din promoția curentă, iar restul de 19.771 candidați sunt din promoțiile anterioare. Luni elevii claselor a XII-a vor susține prima probă scrisă, cea de la limba și literatura română.

Bacalaureat 2019. Modele de subiecte limba și literatura română

Ministerul Educației Naționale a postat pe site-ul subiecte.edu.ro modele de subiecte pentru examenul de bacalaureat 2019 pentru limba și literatura română. Subiectele pentru cele două profiluri: real și umanist sunt unul și aceleași. Elevii claselor a XII-a vor avea de rezolvat trei subiecte, iar timpul rezolvării acestora este de 3 ore. 

Model de subiect bacalaureat 2019 la limba și literatura română
Sursa foto: subiecte.edu.ro

Care sunt regulile pe care trebuie să le urmeze candidații de la bacalaureat

Candidații sunt așteptați cu cel puțin o oră înainte de începerea examenului. Intrarea în săli se va face începând cu ora 8:30, iar la ora 9:00 vor ajunge în clase plicurile sigilate care vor conține subiectele multiplicate. Toate sălile de examen vor fi supravegheate video și audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. Înregistrările din sălile de examen se verifică după fiecare examen scris al bacalaureatului de către comisii, prin sondaj.

Abolvenții de liceu trebuie să-și lase acasă sau în sălile de depozitare ghiozdanele, rucsacurile sau alte sacoșe asemănătoare. Elevii care refuză să renunțe la aceste obiecte nu sunt primiți în sala de examen. În plus, candidații nu au voie cu telefoane mobile, tablete sau alte dispozitive, manuale, cărți, dicționare, notițe, ciorne etc.

Cei care încalcă aceste reguli, sunt prinși copiind sau vorbind între ei sunt eliminați din examen și nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului. Proba de limba şi literatura română va fi urmată de cea obligatorie a profilului, care va avea loc miercuri. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor avea marţi proba la limba maternă.