News

Începutul anului universitar 2019-2020. Doar 377.000 de studenți încep facultatea. E cel mai mic număr din ultimii 20 de ani

30.09.2019 | 10:41
Începutul anului universitar 2019-2020. Doar 377.000 de studenți încep facultatea. E cel mai mic număr din ultimii 20 de ani
Luni, 30 septembrie, începe noul an universitar. Sursa foto: mediafax.ro

Luni, 30 septembrie, 2019, se dă startul noului an universitar, însă veștile nu sunt printre cele mai bune, mai ales dacă ne raportăm la numărul total al studenților înscriși la facultățile din întreaga țară. Potrivit edupedu.ro, 377.370 de persoane au ales să-și continue studiile în România, un număr semnificativ mai mic comparativ cu anul anterior.

Tot mai mulți tineri preferă facultățile din afara țării

De altfel, cifrele oficiale transmise de Institutul Național de Statistică ne demonstrează faptul că situația este cât se poate de îngrijorătoare. Mediul universitar din România se confruntă cu cea mai mare scădere a numărului de studenți din ultimii 20 de ani. Specialiștii pun această situație pe declinul demografic, dar și pe faptul că tot mai mulți tineri preferă să părăsească meleagurile noastre pentru a urma cursurile facultăților din străinătate.

O altă cauză ar putea fi introducerea procesului Bologna, adică obținerea licenței în trei ani și nu în patru, cum era până la implementarea acestui sistem. În ceea ce privește declinul demografic, acest fenomen a intrat și în atenția Ministerului Educației, care, în raportul privind starea învățământului superior din 2018, apreciază că „se constată tendințe demografice negative în ceea ce privește populația rezidentă de vârstă corespunzătoare învățământului superior, înregistrându-se scăderi la majoritatea grupelor de vârstă, cu prioritate la vârstele de 21, 22, 23 și 24 de ani”.

Așa arată situația studenților înscriși la facultăție românești în ultimii ani. Sursa foto: edupedu.ro
Așa arată situația studenților înscriși la facultăție românești în ultimii ani. Sursa foto: edupedu.ro

Cei mai mulți studenți înscriși în acest an sunt la universitățile din Capitală

406 de universități de stat și 148 de particulare din întreaga țară își deschid oficial porțile luni, 30 septembrie, iar cei mai mulți studenți sunt în zona Capitalei, topul fiind continuat cu Regiunea Nord-Vest, reprezentată de Cluj-Napoca cel mai important centru universitar, iar pe locul al treilea se află Regiunea Nord-Est, cu Iași. La nivelul învățământului superior, atât pentru cursurile de master, cât și pentru docorat și postdoctorat s-au înscris, potrivit Institutului Național de Statistică, 533.749 de persoane.

Specialiștii susțin că migrația a contribuit cel mai mult la scăderea numărului de studenți, în topul preferințelor tinerilor români situându-se  Canada (77%) și Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%).

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri