Fotbal intern

Incidentele care au umbrit Dinamo – FCSB! Un suporter al “câinilor”, ucis după Derby de România

11.11.2018 | 19:49
Incidentele care au umbrit Dinamo - FCSB de-a lungul timpului

De-a lungul timpului, incidentele între cele două galerii au umbrit derby-ul Dinamo – FCSB. Înainte de Revoluţie, atmosfera la un meci al rivalelor era una de sărbătoare, dar chiar şi atunci existau conflicte între cele două tabere. Cu toate acestea, evenimentele nu apăreau în ziarele vremii şi erau aspru pedepsite de Securitate.

După Revoluţia din 1989, fenomenul ultras a pătruns şi în România, iar cele două rivale au început să fie susţinute de câteva facţiuni care imitau ceea ce vedeau în Vestul Europei. La finalul anilor ’90, derby-urile erau populate de banere uriaşe care anunţau prezenţa pe stadion a galeriilor “Nuova Guardia” (Dinamo) şi “Armata Ultra” (Steaua).

Incidentele care au umbrit Dinamo – FCSB! “Câinii” au incendiat “Ghencea”

Pe 10 mai 1997, Steaua o învingea pe Dinamo, scor 3-1, însă galeria “câinilor” a fost cea care a ieşit în evidenţă. Peluza Sud a stadionului “Ghencea” a fost incendiată de fanii dinamovişti. Incidentul este relatat diferit de cele două galerii. Suporterii echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare susţin că totul a fost premeditat, din moment ce focul a fost pus în trei locuri diferite din peluză.

De cealaltă parte, steliştii contestă acţiunea rivalilor şi spun că totul a fost doar un accident, din moment ce fanii dinamoviştii au părăsit stadionul şi şi-au lăsat steagurile pe gardurile arenei. Înainte să se retragă de la Dinamo, Cristi Borcea a comentat incendierea stadionului “Ghencea” fără prea mari reţineri. “Domnul Cohn ne-a ajutat enorm. Dacă nu era dumnealui, nu puteam da foc stadionului din Ghencea. El ne-a adus nişte cartoane”, susţinea fostul acţionar al lui Dinamo.

Bătaie generală la derby-ul din toamna lui 2006

Derby-ul Dinamo – FCSB 1-0, jucat pe 20 septembrie 2006, a fost umbrit de cele mai grave incidente. Încă de la intrarea pe stadion, fanii celor două rivale s-au răfuit cu forţele de ordine. La finalul meciului, suporterii stelişti s-au bătut cu reprezentanţii Jandarmeriei în împrejurimile stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare. După ce au acţionat cu tunuri de apă, jandarmii au tras cu gloanţe de cauciuc în fani.

“Este inadmisibil. Nu cred că îşi putea imagina cineva că în anul 2006 forţele de ordine pot comite aproape un genocid: suporteri împuşcaţi, maltrataţi, femei nevinovate bătute cu bestialitate. Sunt pline spitalele de suporteri stelişti”, declara Mihai Stoica la finalul meciului.

Suporter dinamovist, omorât după un Derby de România

Derby-ul FCSB – Dinamo 1-1, disputat pe 20 august 2016, rămâne în istorie ca meciul la finalul căruia un fan din PCH a fost omorât. Adrian Daniel Matei, un tânăr de 18 ani, a fost ucis după ce un fan al lui Rapid Bucureşti l-a lovit cu o sticlă în cap. Criminalul atacase un suporter al lui Dinamo, care avea un fular cu echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare, iar Adrian Daniel Matei a sărit în apărarea acestuia din urmă. Alexandru Badea a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru crima comisă.