News

Indicele ROBOR a crescut! Cum sunt afectați românii cu rate în lei

22.03.2019 | 13:49
A crescut indicele ROBOR
ADVERTISEMENT

Vești proaste pentru români. Indicele ROBOR a înregistrat o nouă creștere. Anunțul a fost făcut de reprzentanții Băncii Naționale a României, în cursul zilei de astăzi. Românii cu rate în lei vor avea de suferit din pricina acestor modificări.

Indicele ROBOR a crescut

Indicele ROBOR la 3 luni, principala modalitate de calcul a dobânzilor pentru majoritatea creditelor în lei, va crește semnificativ în următoarea perioadă. Mai concret, este vorba despre o majorare până la 3,16%, potrivit informațiilor furnizate vineri de reprezentnații BNR.

ADVERTISEMENT

ROBOR la trei luni reprezintă indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei. Joi, acesta a crescut de la 3,13% la 3,14%. Vineri, indicele ROBOR a atins pragul de 3,16%.

Cu cât va crește indicele ROBOR
Cu cât va crește indicele ROBOR

Teodorovici schimbă modul de calcul al ROBOR

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a făcut recent un nou anunț surprinzător. S-ar putea schimba modalitatea de calcul al indicelui ROBOR. Prin urmare, acesta va fi calculat în funcție de tranzacțiile interbancare zilnice.

ADVERTISEMENT

După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor 
Citeşte întreaga ştire:Se schimbă modul de calcul al ROBOR. Teodorovici susține că românii cu credite în lei vor plăti dobânzi mai mici” , a declarat Eugen Teodorovici, precizând totodată că aceste schimbări vor aduce dobânzi mai mici.