Marco van Basten a fost genul de atacant capabil să marcheze din toate poziţiile, chiar şi din cele imposibile, cum s-a întîmplat în finala Euro 1988. Se întîmpla în preajma lansării de către Audi a modelulului Audi 90 seria B3. În 1988 “Portocala mecanică”, naţionala Olandei, izbutea să cîştige primul şi singurul titlu din istoria sa, la turneul final al Europeanului găzduit de Germania de Vest, batavii avînd alte trei finale de Campionat Mondial, toate pierdute, în 1974, 1978 şi 2010.
Marco, născut pe 31 octombrie 1964, a fost practic împins înspre fotbal de către tatăl său, Joop, el însuşi fost jucător la un club din localitatea natală, Utrecht. Odată ce a primit prima minge de la părintele său, micul Marco nu a mai văzut altceva în faţa ochilor şi la nici 9 ani începea să se pregătească la o echipă mică din Utrecht, EDO. De aici a trecut, pe rînd, la alte grupări de acelaşi profil, dar, interesant lucru, niciodată nu a îmbrăcat în cariera sa şi mai apoi nici nu a antrenat gruparea fanion a oraşului său, FC Utrecht. La doar 12 ani, ochiul de antrenor versat al lui Leo Beenhakker descoperea calităţile puştiului, însă toate insistenţele sale pe lîngă familia van Basten, de a-i permite lui Marco să vină la Rotterdam, să se dezvolte ca sportiv, dar şi ca pregătire şcolară într-un club de talia lui Feyenoord au rămas de prisos.
La 17 ani Marco şi tatăl său au decis că a venit momentul saltului către marea performanţă. Cei doi au ales Ajax, poate clubul de unde au plecat din Olanda spre glorie cei mai mulţi tineri. Marco nu mai era însă un jucător pe care trebuia să-l aştepţi să crească, tipul de pariu incert. Un om de calibrul lui Johann Cruyff nu putea greşi atunci cînd a ales să meargă la familia van Basten personal, pentru a obţine acordul acesteia şi al băiatului. Ştia că are în faţă un viitor atacant de mare clasă, în pofida unei staturi care, aparent, ar fi trebuit să fie un mare impediment ca fotbalist, pentru că se ştie că jucătorii înalţi se mişcă destul de greoi în fazele la firul ierbii. Van Basten era din punctul de vedere al lui Cruyff o fantastică investiţie pentru “lăncieri” şi aşa s-a dovedit a fi.
Dacă în primul sezon Marco a trebuit să stea în umbra veteranului Kieft, marcînd doar nouă goluri, din 1982 el a devenit mitraliera din careul advers, odată cu plecarea titularului la Pisa. Deşi a fost pus la podea pentru o perioadă de trei luni de o hepatită virală, van Basten a avut o recuperare perfectă şi şi-a ajutat echipa să obţină titlul. A stat la “alb-roşii” din Amsterdam pînă în vara lui 1987, fiind de trei ori golgeterul campionatului şi marcînd golul prin care Ajax aducea în vitrina plină cu trofee interne şi internaţionale Cupa Cupelor după 1-0 în finala cu Lokomotiv Leipzig. Înainte de finală a stat însă alte trei luni pe bară, după o accidentare suferită la glezna stîngă în timpul unei partide cu Groningen. Începea atunci lungul calvar al accidentărilor sale, care avea să se încheie, nedorit, cu ieşirea de pe scena de iarbă la doar 30 de ani.
Pare incredibil, dar aşa a fost. Marco van Basten a luat drumul gloriei în vara lui 1987, semnînd pentru AC Milan pentru doar două milioane de franci elveţieni, legitimîndu-l la această sumă modică la parametrii FIFA. Astăzi, cu siguranţă un jucător de talia sa s-ar fi vîndut cu minim suta de milioane de euro. La “rossoneri”, van Basten avea să facă istorie, poate cea mai prolifică pagină din istoria clubului ce intrase pe mîinile magnatului Silvio Berlusconi, alcătuind o nouă tripletă magică, după 30 de ani de la cea suedeză Gre-No-Li. Berlusconi avea tripleta olandeză, cu Marco van Basten, Ruud Gullit şi Frank Rijkaard. Începutul nu a fost deloc unul cu soare, deşi a marcat la primele două meciuri jucate pentru italieni. La nici o lună a venit trăznetul, accidentare la glezna dreaptă în meciul cu Espanyol din Cupa UEFA şi stop de şase luni! De reţinut este şi faptul că primul gol în Serie A avea să îl înscrie în poarta lui Alessandro Nista, acelaşi portar fiind cel care avea să încaseze, în aprilie 1993 ultimul gol al atacantului Marco van Basten într-un meci oficial în cariera sa! La Milano, van Basten a avut tribunele la picioare, aici a primit porecla de “Cerbul din Utrecht”, ca urmare a faptului că, deşi impozant, avea o mişcare foarte graţioasă în teren.
Toată această perioadă de vis din istoria lui Milan şi din cariera lui Van Basten, exceptînd nedoritele stopuri provocate de accidentări, a fost în bună măsură şi meritul unui antrenor special, un personaj cu siguranţă atipic, Arrigo Sacchi. Cu el Milan a devenit de două ori regina Europei, îngenunchindu-le în doi ani consecutivi, pe Steaua şi pe Benfica, iar alte cupe internaţionale, Supercupa Europei sau Cupa Intercontinentală, s-au adăugat la lista cu succese. Probabil că nici acum Silviu Lung nu a uitat lecţia de fotbal olandez primită în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, cînd Steaua a primit patru goluri de la Milan, cîte două de fiecare parte, pentru van Basten şi Gullit. Însă paradisul s-a stricat la finalul stagiunii 1991-92, cînd relaţia dintre antrenor şi Marco devenise atît de încordată, încît gurile rele susţin că s-a ajuns chiar la o confruntare ca între bărbaţi. În locul lui Sacchi, pentru că el a fost sacrificatul, a venit Fabio Capello şi lucrurile au intrat în normal.
Cînd a fost întrebat care gol din carieră îl păstrează în mod special la inimă, fiind cel mai preţios, Marco a răspuns imediat: “Voleul din finala Euro 1988, care avea să întărească succesul Olandei în faţa URSS. Sovieticii, o echipă expertă în finale de campionat european, unde au ajuns de patru ori, făcuseră un turneu final peste aşteptări, chiar dacă mecanismul de bază provenea de la Dinamo Kiev şi cuprindea cîţiva jucători de mare clasă, în frunte cu Igor Belanov. Olanda bătuse RFG în semifinale ca o revanşă tîrzie pe pămînt teuton după finala CM din 1974 şi spera să spargă gheaţa după două finale de CM ratate. A făcut-o pentru că la acea oră Gullit şi van Basten erau doi jucători care parcă veneau de pe altă planetă, iar ultimul a înscris ceea ce telespectatorii BBC au votat drept cel mai frumos gol din istoria Euro. A fost reuşita de 2-0 a batavilor, un voleu aproape paralel cu linia de poartă dintr-un unghi considerat imposibil. Autor Marco van Basten, care a reuşit cinci goluri la acea ediţie, dintre care un hat-trick în faţa Angliei.
Marile probleme cauzate de accidentări au dus în cele din urmă la încheierea prematură a carierei unuia dintre cei mai mari atacanţi din istorie. O nouă accidentare la gleznă, suferită în 1993, a necesitat intervenţia chirurgicală la Saint Moritz, unde van Basten devenise un client al casei şi se părea că după trei luni va putea reveni. A fost doar o Fata Morgana, pentru că după doi ani de luptă cu accidentările Marco a făcut anunţul pe care nici el, nici fanii lui Milan sau ai Olandei nu ar fi vrut să-l audă aşa devreme: “Am decis să mă retrag la 30 de ani, este cel mai bine aşa”.
Un om care a respirat fotbal clipă de clipă nu se putea despărţi complet de ceea ce iubea. Marco van Basten s-a menţinut în lumea balonului rotund ca antrenor, mai întîi al echipei naţionale, apoi la Ajax, Heerenveen şi urma Alkmaar, dar o serie de probleme legate de o tahicardie la inimă l-au determinat să renunţe la stressul de antrenor principal, alegînd varianta mai comodă a celui secund. În prezent este secundul lui Danny Blind la naţionala Olandei.
În luna mai a anului 1987 a luat naştere varianta B3 a Audi 90. Modelul a ieşit repede în evidenţă prin modificările efectuate de ingineri, mai ales în parte din faţă. A fost integrat, pe bara din faţă, un set nou de semnalizări. De asemenea, farurile au fost redesenate, ceea ce a transformat autoturismul într-unul modern, cu forme mai rotunde. Partea din spate a fost şi ea modificată. Stopurile şi semnalizările au fost mărite. Mai mult, un spoiler a fost amplasat deasupra portbagajului, ceea ce a a transformat modelul într-unul sport, dedicat în mare parte tinerilor.
Din februarie 1988, Audi a creat motorul în patru valve, numit ”Audi 90 quattro 20v”. Noua ”inimă” a fost disponibilă în două variante. Una de 1994 de centimetri cubi, ce dezvolta o putere de 160 de cai şi alta de 2309 cc, de 170 de cai putere. Mai tîrziu, spre anii 90, inginerii de la Audi au profitat de popularitatea modelului şi au implementat un buton sport, care, la o simplă apăsare, mărea mărea instant performanţele maşinii.