Sport

INTERVIU. Atac la Becali: “El a decis să nu joc!” Vine la Dinamo?

A renunţat la o sumă mare de bani pentru a juca pentru Steaua, dar lucrurile nu au decurs aşa cum şi-a plănuit. Tha'er Bawab a fost criticat dur de Gigi Becali în perioada în care evolua pentru...
30.11.2016 | 00:03
INTERVIU Atac la Becali El a decis sa nu joc Vine la Dinamo

A renunţat la o sumă mare de bani pentru a juca pentru Steaua, dar lucrurile nu au decurs aşa cum şi-a plănuit. Tha’er Bawab a fost criticat dur de Gigi Becali în perioada în care evolua pentru vicecampioana României, dar acum a venit rîndul atacantului să îi răspundă finanţatorului Stelei.

Bawab a oferit un interviu EXCLUSIV pentru FANATIK.RO şi a vorbit despre perioada petrecută la Steaua, o viitoare revenire în Liga 1, posibilitatea de a evolua pentru rivala Dinamo şi nu l-a uitat nici pe Gigi Becali.

Ai ales să joci în Qatar după ce ţi-ai reziliat contractul cu Steaua. A fost o decizie bună?

– Steaua este cea mai bună echipă din Liga 1 şi singura opţiune a fost să plec în străinătate. Atunci cînd ajungi la Steaua şi eşti nevoit să pleci, pleci numai în străinătate. A fost importantă şi partea financiară. Eu cred că a fost o decizie bună pentru mine şi pentru familia mea. Nu am probleme în ceea ce priveşte salariul, sînt la zi cu totul, mi-au pus la dispoziţie o casă şi o maşină. Pentru moment lucrurile sînt ok aici.

De ce Qatar şi nu alt campionat din Europa?

– Am ales Qatar pentru că a fost o ofertă venită foarte repede după ce mi-am reziliat contractul cu Steaua. Am fost mulţumit de condiţiile pe care mi le-au oferit cei de aici, iar partea financiară a fost decisivă.

“Aici jucătorii aproape că nu fac nimic, sînt leneşi!”

Cum vezi diferenţa dintre fotbalul din România şi cel din Qatar?

– Să ştii că am fost surprins cînd am ajuns aici. Am auzit că fotbalul este la un nivel scăzut. Nu se poate compara ceea ce se întîmplă în fotbalul din Qatar şi cel din România. Depinde din ce punct de vedere priveşti toate aceste lucruri. Pentru jucătorii profesionişti, totul este ok. Noi sîntem la zi cu salariile, dar cei care sînt amatori sînt neplătiţi de mai bine de un an. Chiar recent a fost un mic scandal la noi la echipă. Preşedintele a fost dat afară, iar jucătorii nu au mai vrut să iasă la antrenament. Pregătirea de aici nu se poate compara cu cea din România. Antrenamentele sînt la un nivel foarte scăzut… jucătorii aproape că nu fac nimic, sînt leneşi, iar dacă eşti profesionist trebuie să te pregăteşti în plus. Eu fac antrenament suplimentar şi merg la sală ori de cîte ori am ocazia. 

Cum îţi petreci o zi în Qatar?

– Nici nu ştiu ce să îţi zic. Nu sînt multe lucruri de făcut aici. Majoritatea timpului mi-l petrec cu familia. Soţia şi băieţelul au venit să locuiască alături de mine. Majoritatea coechipierilor au familii şi petrecem timpul împreună.

Ai putut să te obişnuieşti cu căldura de acolo? Este dificil să joci în condiţiile acelea?

– Mi-a fost foarte, foarte dificil cînd am ajuns aici. Credeam că o să mor, că o să păţesc ceva pentru că îmi lipsea aerul. Simţeam că ceva rău se întîmplă cu mine, dar cei de la club mi-au spus că este normal. Este foarte greu să joci în astfel de condiţii. Umiditatea este foarte mare şi lipseşte aerul. E complicat. De cîteva zile plouă, sînt furtuni foarte mari, dar nici aşa nu este bine, este foarte dificil.

“Nu ar fi o problemă dacă o să ajung la Dinamo!”

Te-ai gîndit să rămîi în Liga 1 după despărţirea de Steaua?

– Nu m-am gîndit să rămîn în Liga 1 după ce am plecat de la Steaua. Steaua e cea mai bună echipă din România şi atunci cînd alegi să pleci de acolo, pleci pentru bani, iar altă echipă din Liga 1 nu îţi poate oferi ceea ce ai la Steaua. Niciodată nu se ştie ce se va întîmpla pe viitor. Eu nu zic niciodată că nu aş reveni în fotbalul românesc, dar este greu. La Steaua sînt cele mai bune condiţii.

Ai fost ofertat de Dinamo după plecarea de la Steaua?

– Nu a fost nimic oficial. Am auzit şi eu ceva, dar nimic mai mult. În viitor? De ce să nu joc pentru Dinamo? Experienţa mea la Steaua nu a fost foarte bună şi nu cred că ar exista vreo problemă dacă eu aş juca pe viitor la Dinamo. 

“La Steaua nu joci dacă nu-i place omului care comandă de tine”

De ce crezi că nu ai reuşit să te impui în primul 11 la Steaua?

– La Steaua este un om care comandă (n.r. – Gigi Becali) şi nu o să joci niciodată dacă lui nu îi place de tine. Este foarte important ca el să te placă din primul minut sau să faci un joc bun din prima şi să-i cîştigi încrederea. El are aşteptări mari de la fiecare jucător şi vrea să se întîmple minuni într-un timp foarte scurt.

Crezi că ăsta a fost motivul pentru care nu ai primit multe ocazii să joci în tricoul Stelei?

– Eu aşa cred. Nu am fost pe placul domnului Gigi Becali şi asta a contat foarte mult. 

Ai renunţat la foarte mulţi bani ca să pleci de la Craiova şi să semnezi cu Steaua. A meritat acest sacrificiu? 

– Nu îmi pare rău că am renunţat la banii pe care îi aveam de primit la Craiova şi am ajuns la Steaua, dar lucrurile nu au fost ok acolo. Eu sînt mulţumit de tot ceea ce am făcut la Steaua. Îmi aduc aminte de meciul cu ASA Tîrgu Mureş. Sînt sigur că lucrurile decurgeau altfel dacă meciul se termina cu bine. Apoi am jucat cu Astra şi am făcut totul ok. Eu consider că am jucat bine. 

Se gîndeşte la revenirea în Liga 1

De ce ai acceptat să semnezi cu Steaua, deşi aveai acelaşi salariu ca şi la Craiova?

– M-am gîndit că merg la cea mai bună echipă din Liga 1. Îmi doream să joc cît mai mult şi să demonstrez ceea ce pot. Eu nu am luat niciun ban la semnătură şi nici nu mi-am recuperat banii pierduţi de la Craiova, dar sînt încîntat de ceea ce am făcut în momentele în care mi s-a dat şansa să joc. 

Te gîndeşti să revii în Liga 1?

– Nu aş refuza o revenire. Nu ştiu ce mă aşteaptă în viitor, iar eu am amintiri frumoase legate de Liga 1.

Ai rămas cu o impresie proastă după experienţa de la Steaua?

– Îţi dai seama că nu am rămas cu impresie foarte bună, dar ce pot face? Aşa a fost să fie.

Este cunoscut faptul că Gigi Becali se implică în alcătuirea echipei. Ai simţit în perioada petrecută la Steaua că el a decis să nu joci?

– Nu ştiu cît de mult se implică Becali la echipă, dar eu cred că el a decis ca eu să nu joc.

Care a fost relaţia ta cu Gigi Becali?

– Nu am avut nicio relaţie cu el. Becali nu discută cu jucătorii. Doar atunci cînd îi transferă. Am vorbit o singură dată cu el  şi asta atunci cînd am semnat contractul.

Este cunoscut faptul că ai avut mici incidente cu Laurenţiu Reghecampf în perioada în care jucai pentru Bistriţa. Care este adevărul?

– Am avut o mică neînţelegere cu Laurenţiu Reghecampf în perioada în care jucam pentru Bistriţa, dar la Steaua nu au fost probeme. Eu cred că Reghe mă dorea la echipă, dar nu am jucat dintr-un motiv: Gigi Becali. Mi-am făcut treaba la Steaua, am avut o relaţie bună cu antrenorul. În cantonamentul din Turcia m-a antrenat bine. Am vrut, dar nu am putut.

Ai mai urmărit meciurile din Liga 1 de cînd ai plecat din România? 

– Nu am putut să urmăresc foarte multe meciuri din Liga 1. Mi-am dorit, dar nu am putut. Ştiu rezultatele, am văzut meciurile din Liga Europa ale Stelei. Ştiu că a pierdut cu Chiajna, orice este posibil în Liga 1.

Ce echipă crezi că este favorită să cîştige campionatul anul acesta?

– Nu ştiu ce să spun. Eu cred că Steaua are puterea să cîştige titlul. Au o echipă bună, puternică şi se pot impune fără probleme. Am văzut că vine tare din spate şi Craiova, dar Steaua e favorită.

“De ce Steaua mai transferă din Liga 1, dacă jucătorii nu fac faţă?”

De ce crezi că jucătorii care sînt transferaţi de Steaua de la echipe mai mici din Liga 1 nu reuşesc să facă faţă?

– Eu nu cred că ei nu reuşesc să facă faţă la Steaua. Jucătorii noi au nevoie de timp, de încredere, iar acolo nu există timp. De ce să nu reuşească să facă faţă?

Cei de la Steaua spun că e o mare diferenţă între ceea ce se întîmplă acolo şi ceea ce jucătorii au trăit la echipele mai mici din Liga 1.

– La Steaua e presiune, este adevărat. Dar fotbaliştii profesionişti trebuie să facă faţă oriunde. Atunci de ce mai transferă jucători din Liga 1? E o tîmpenie. Ar trebui să transfere numai fotbalişti din străinătate dacă cei din România nu fac faţă. Ei trebuie lăsaţi să joace, trebuie să li se acorde încredere şi Becali să nu se mai bage pe plan sportiv şi să lase lucrurile să decurgă aşa cum trebuie. Asta e foarte important. 

Cine e favorită în derby

Ai ţinut legătura cu vreun coleg de la Steaua?

– Nu prea am păstrat legătura cu cei de la Steaua. Am o relaţie bună cu toată lumea, dar nu am mai discutat foarte mult.

Care a fost cel mai bun fundaş pe care l-ai întîlnit în Liga 1?

– Un fundaş foarte, foarte bun a fost Szukala. A fost dificil să trec de el ori de cîte ori jucam împotriva echipei unde era. Este foarte tare.

Urmează meciul dintre Dinamo şi Steaua? Care crezi că este favorită?

– Este foarte greu să spun care este favorită. Este un derby, un meci deosebit faţă de celelalte din campionat. Rivalitatea este foarte mare şi se poate întîmpla orice. Nu ştiu cine poate cîştiga, dar cred că Steaua e favorită pentru că e pe locul 1.

Tu ai înscris 5 goluri contra celor de la Dinamo. Care a fost secretul?

– Da. Toată lumea îmi spune asta, dar nu ştiu de ce am reuşit mereu să fac un joc bun contra lor.  Mi-a mers mereu bine în meciurile cu ei. Am avut noroc.

500.000 de euro este cota lui Bawab, conform transfermarkt

Umm Salal este echipa pentru care evoluează Bawab

3 goluri a înscris Bawab pentru Steaua