Fotbal intern

INTERVIU. Agentul Bogdan Apostu: „Secretul meu? 7 ţări în 14 zile”

Bogdan Apostu este un impresar în continuă ascensiune în fotbalul românesc. Acesta povesteşte pentru FANATIK cum a trecut de la meseria de jucător de fotbal la cea de agent, cu o oprire în...
18.07.2017 | 01:00

Bogdan Apostu este un impresar în continuă ascensiune în fotbalul românesc. Acesta povesteşte pentru FANATIK cum a trecut de la meseria de jucător de fotbal la cea de agent, cu o oprire în conducerea unui club din eşalonul secund.

De ce te-ai lăsat aşa devreme la fotbal?
– Aveam 32 de ani atunci şi am ales să văd în perspectivă decât în viitorul apropiat. Puteam să joc, fizic eram la un nivel bun, însă mi-am dat seama că nu mai pot să cresc, aşa că am zis că e mai bine să încep să lucrez pe această latură. Mi-am asumat un risc, însă am fost serios, am muncit neîncetat şi am reuşit să fac lucruri frumoase până acum.

„Ajunsesem să plătesc deplasările!”

De ce impresar şi nu o altă meserie?
– Am simţit că asta mi se potriveşte. Am mai încercat şi altceva, mi-am luat licenţa B de antrenor, însă am zis că asta este cel mai bine pentru mine. Vin din fotbal, îi înţeleg pe jucători şi îi ajut aşa cum şi eu mi-aş fi dorit să fiu ajutat pe când jucam fotbal. Am avut o perioadă când am activat şi în conducerea unui club, mă refer la Clinceni.

Cum a fost?
– Foarte greu, ajunsesem să plătesc deplasările din buzunarul meu. Eu am mers la Clinceni din pasiune, nu pentru bani, însă mi-am dat seama că nu îi pot hrăni pe ai mei copii din pasiune, aşa că am ales să plec. A fost, totuşi, o experienţă utilă. Imaginea pe care mi-am creat-o acolo m-a ajutat. Cât am fost la Clinceni, ne-am bătut la un moment dat la promovare cu Rapid, deşi eram poate echipa cu cel mai mic buget. E bine că am plecat la timp, atunci când mi-am dat seama că nu rezonez cu tot ceea ce se întâmpla acolo şi ce a urmat.

„Lumea mă întreabă dacă mă văd Mendes sau Raiola”

Mai ai de gând să revii în conducerea unui club în viitor?
– Categoric, nu. Când am plecat de la Clinceni, am refuzat două echipe din prima Ligă din România. Una era în play-off, cealaltă în play-out, la acel moment. Nu are rost să le dau numele. Prefer să mă axez pe ceea ce fac acum, mi se potriveşte mult mai mult.

Crezi că eşti cel mai bun impresar din România la ora actuală?
– Vă las pe voi să trageţi concluziile (n.r. – râde). Nu-s vreun magician să-mi iasă totul din nimic, muncesc zi de zi pentru asta, de dimineaţă până seara. Iar eu am o vorbă, aşa că las rezultatele să vorbească. Dacă ne referim strict la numărul de transferuri pe care le-am realizat vara asta, în comparaţie cu ceilalţi, da, aş putea spune asta.

Ai urmărit vreun impresar din ţară sau din afară?
– Toată lumea mă întreabă dacă mă văd Raiola sau Mendes. Eu voi fi Bogdan Apostu întotdeauna, acelaşi băiat muncitor şi serios, indiferent de mutările pe care le voi realiza. Copiii când sunt mici şi visează să devină fotbalişti vor să fie ca Messi sau ca Ronaldo. Cu toţii avem nişte targeturi, însă vreau să rămân eu întotdeauna.

„În lumea noastră, sunt mulţi hateri!”

Cum ţi s-a schimbat viaţa după ce ai trecut de la fotbalist la agent de jucători?
– La început, nu a trebuit să fac prea multe sacrificii, atunci când nu realizam aşa de multe transferuri. Dar acum, nu ştiu dacă am fost 3 zile acasă. În două săptămâni am mers în şapte ţări, am stat mai mult în aer, la propriu, nu la figurat (n.r. – râde). Când eram fotbalist, pot să spun că mergeam două săptămâni în cantonament, apoi mă întorceam acasă, acum nu pot să spun că am acelaşi timp disponibil. Am călătorit mult şi am investit timp şi bani în asta, pentru că nu poţi sta în faţa calculatorului, să dai telefoane şi să faci transferuri. Trebuie să mergi să-i cunoşti pe oameni şi să îi priveşti în ochi atunci când vrei să faci ceva, să interacţionezi cu ei. Iar pentru asta e nevoie de unele sacrificii.

Ţi s-a întâmplat să îţi pice vreun transfer pentru că au apărut informaţiile în presă?
– Da, o singură dată, iar de atunci le-am spus jucătorilor să aibă grijă pentru că nu este bine să apară anumite informaţii. Nu vreau să spun că presa este cea care strică transferurile. Există foarte mulţi hateri, asta ca să fiu un gentleman, invidia este mare şi nu ştii niciodată ce se poate întâmpla din cauza răutăţii unora. E mai bine ca amănuntele să nu apară decât după ce mutarea este perfectată.

Interviu Bogdan Apostu. Două „explozii”, una de la Dinamo!

Cum caracterizezi transferurile care au avut loc în vara asta?
– A fost un du-te, vino, rămâne de văzut dacă mutările au fost unele reuşite, singurul care poate spune asta este timpul. Cert este că nu am scăzut nivelul, aşa zic. CFR a adus jucători buni, Dinamo la fel, Steaua a transferat ce a fost mai bun în ţară, aşa că ştim deja ce au. Cei de la Botoşani au adus un argentinian valoros, Ciaccheri. La fel şi Poli Timişoara a făcut un transfer bun, pe Bianconi, care a jucat alături de Neymar la naţionalele de juniori. Nu e uşor să dai astfel de boom-uri de imagine şi cred că au făcut un lucru bun pe piaţa transferurilor.

Spune-mi un jucător pe care îl ai sub contract şi care trebuie urmărit?
– O să numesc doi. Este vorba despre Denis Casian, mijlocaş de picior stâng, în vârstă de 17 ani. Joacă acum la ASA Târgu Mureş, după ce a fost în trecut la centrul de excelenţă din zonă. Este un fotbalist de perspectivă, la fel şi Alin Dudea, fundaşul de la Dinamo. Ei doi vor creşte mult.

Jucători impresariaţi de Bogdan Apostu
Claudiu Keşeru (Ludogoreţ), Claudiu Bumba (Dinamo), Paul Papp (Karabukspor), Ioan Hora (Konyaspor), Gonzalo Cabrera (Al Faisaly), Fabricio Dornellas (Ashdod), Deividas Matulevicius (Mouscron), Cornel Râpă (Pogon Szczecin), Gabi Matei (Zira), Sergiu Buş (Levski Sofia), Liviu Antal (Zalgiris), Victoraş Astafei (Sepsi), Andrei Cordoş (Maziya, Maldive), Neluţ Roşu ( Levski Sofia), Viorel Nicoară (Astra Giurgiu), Miguel Bianconi (ACS Poli Timişoara)