Fotbal intern

Interviu exclusiv cu Deian Sorescu: „Sunt de șase luni la Dinamo și deja sunt unul dintre veteranii echipei”

25.01.2019 | 15:57
Interviu exclusiv cu Deian Sorescu Sunt de sase luni la Dinamo si deja sunt unul dintre veteranii echipei
Deian Sorescu a acordat un interviu pentru Fanatik. În poză, în duel cu Dennis Man

Dinamo București trece din nou printr-un sezon slab. Trupa din Ștefan cel Mare a început actuala stagiune cu gânduri mari, dar realitatea i-a lovit repede pe „câini”. În acest moment, echipa  antrenată de Mircea Rednic are 22 de puncte și este doar pe locul 11 după 21 de etape, la cinci puncte de retrogradare și la 9 puncte de primul loc de play-off. Cum șansele ca echipa sa să prindă un loc în primele șase sunt mai degrabă inexistente, Mircea Rednic a început un amplu program de reconstrucție a lotului.

Printre puținii jucători care au rămas la echipă dintre cei care au început sezonul se numără tânărul Deian Sorescu. Adus în vară de la Timișoara, fotbalistul de 21 de ani a jucat pe mai multe poziții în acest tur de sezon, cel mai adesea jucând în flancul drept al apărării dinamoviste. Aflat în cantonamentul din Antalya, Deian Sorescu a stat de vorbă cu reporterii FANATIK într-un interviu în care a vorbit despre atmosfera de la echipă, despre noile transferuri, despre rivalitatea cu FCSB, dar și despre tatăl său, cel care a fost dinamovist și a transmis „microbul” către fiul său.

Cum a fost perioada de pregătire?

– A fost una bună, dar cred că testul final va fi la începutul campionatului.

Cum vă simțiți voi? Pentru că au venit foarte mulți jucători, începi să îi cunoști?

– Da. A venit un fundaş central şi nu am apucat să îl vedem decât la un antrenament. Dar da, este greu, pentru că sunt jucători noi şi trebuie să stabilim acea conexiune dintre noi, dar cu timpul vom ajunge o echipă puternică.

Şi cum îi simţi pe noii tăi colegi, simţi că e un plus la echipă?

– Cu siguranţă, au calităţi foarte bune şi ne vor ajuta.

Deian Sorescu: „Nu am lăsat play-off-ul deoparte”

Te-ai interesat despre ei? Să vezi video-uri pe net să vezi cum joacă?

– Nu, nu m-am informat. Dar am auzit numai lucruri bune de la colegi şi foşti colegi, plus că şi Dan are foarte mulţi colegi care joacă prin străinătate şi totul este numai de bine.

Crezi că va conta faptul că veţi schimba mare parte din echipă pentru că v-a luat ceva să vă omogenizaţi. Cred că veţi rămâne trei sau patru jucători titulari din cei care aţi terminat sezonul cu Astra?

– Da, suntem puţini din ce am fost şi cred că acum sunt unul dintre veteranii echipei, chiar dacă am venit de şase sau şapte luni aici (râde). Da, v-am spus şi vă repet, va fi greu până vom face coeziunea întregii echipe.

Deian Sorescu a fost soluția de avarie pentru flancul drept al apărării lui Dinamo

Voi în vestiar vă gândiţi la playoff, sau l-aţi lăsat deoparte şi nu vă mai gândiţi la el?

– Nu l-am lăsat deoparte, sunt şanse mici, foarte mici, acesta este adevărul, dar nu am vrea să ne gândim doar la playoff şi playout, ci am vrea să reuşim să dăm totul pe teren în cele cinci meciuri care ne-au mai rămas de jucat.

V-aţi gândit vreodată la posibilitatea de a retrograda? Sau măcar să vă bateţi la retrogradare?

– Nu ne-am gândit niciodată la această posibilitate şi sper să nu se întâmple, pentru că ar fi o pată foarte mare pentru Dinamo şi pentru noi.

De ce ai ales Dinamo?

– Sincer, este echipa de suflet a tatălui meu şi când eram mic şi ne uitam la meciuri mereu imi spunea că i-ar plăcea să joc aici şi uite că i s-a îndeplinit dorința.

„Dinamo este echipa de suflet a tatălui meu”

Care a fost reacţia lui când a aflat că mergi să joci pentru Dinamo?

– El a fost primul care a aflat. Părinţii mei au fost primii care au ştiut de vreo ofertă şi tata s-a bucurat. Când am fost să mă întâlnesc cu Danciulescu, nu îl mai văzusem niciodată pe tata atât de emoţionat.

Ai jucat fundaş dreapta, noi ştiind că eşti mai mult mijlocaş ofensiv. Cum a venit schimbarea asta şi cum o vezi tu?

– Da, la Timişoara, în prima ligă, am jucat tot fundaş dreapta. Cred că s-a văzut ceva în mine pe postul ăsta. Eu joc pe orice post consideră antrenorul că trebuie să joc, dau tot ce pot. Dar da, a fost un pic greu la început, dar încet încet m-am obişnuit pentru că a venit o schimbare, în liga a doua din Timisoara am jucat numai mijlocaş stânga şi schimbarea a fost destul de mare pe partea defensivă pentru că în ofensivă nu a fost o diferenţă prea mare, tot acelaşi rol l-am avut.

Dar atunci când vezi în presă că Dinamo caută un fundaş dreapta, sau pe centru, ai vreo teama că nu vei mai avea loc în echipă?

– Nu, deloc. E normal să vină oameni noi, pentru că pot exista probleme neprevăzute şi atunci ai nevoie de un jucător la fel sau poate mai bun. Plus că îmi şi place concurenţa.

Deian Sorescu, în duel cu Florinel Coman

La naţionala U21 te-ai gândit? Ai vorbit cu cineva de acolo?

– Nu, nu m-a convocat nimeni. Dar mă gândesc, normal.

Ai vreo dezamăgire cu privire la asta, că nu a venit nimeni să te cheme?

– Nu sunt supărat pe nimeni, este doar o dezamăgire pentru mine că nu am reuşit până acum, dar asta înseamnă doar că trebuie să muncesc mult mai mult.

Deian Sorescu: „Nu am avut nicio ofertă de la FCSB”

Domnul Rednic vorbea că îşi doreşte ca la anul să joace cu Dinamo pentru titlu, în condiţiile în care anul acesta este greu să mai intraţi în playoff. Crezi că aveţi capacitatea cu echipa de acum să aveţi un obiectiv atât de important?

– Da, de ce nu? Dacă nu vom reuşi să întrăm în playoff, perioada aceasta ne va ajuta să ne cunoaştem mai bine între noi ca jucători şi să devenim o echipă puternică şi competitivă pentru primele locuri la anul.

Ai avut o ofertă de la FCSB înainte să vii la Dinamo? S-a vorbit despre asta.

– Da, ştiu că s-a vorbit, dar la mine nu a ajuns nimic.

Ştiu că MM Stoica te plăcea şi te lăuda public.

– Da, ştiu asta, dar la mine nu a ajuns nicio ofertă.

Dacă te-ar fi ofertat, ai fi avut o problemă în a alege, mai ales că tatăl tău este dinamovist?

– Da, aş fi avut o problemă în a alege. Şi pentru mine ca şi şansă de a juca şi cred că erau mai puţine şanse să joc la FCSB.

A contat şi că era Bratu la Dinamo?

– A contat foarte mult ca un antrenor să te vrea la echipa lui. După discuţia cu Dănciulescu, am vorbit şi cu Bratu.

Ai zis că tatăl tău este dinamovist. Tu cu ce echipă ţineai în copilărie?

– Ţinând cont că m-am mutat din Moldova Nouă, unde m-am născut, în Timişoara, am început să ţin cu Timişoara, dar între timp a dispărut spiritul la ce a fost în Timişoara, pentru că acum sunt două echipe, una este a suporterilor şi una a Primăriei şi cu toate problemele de acolo. Dar nu pot să zic că am ţinut vreodată cu Steaua, mereu am fost şi eu pe partea cu Dinamo.

Ce spune Dan Nistor de fiecare dată când primește câte o ofertă de transfer

Cum era un derby între Steaua şi Dinamo în copilărie?

– Frumos. Tata era ca un fan adevărat. Avea şi fulare şi steaguri prin casă. La Bucureşti nu am venit niciodată ca să vedem un meci, dar a fost la meciul pe care l-am jucat acum cu Steaua.

Stai în cameră cu Dan Nistor, căpitanul lui Dinamo, dar şi un jucător care este destul de ofertat de către Gigi Becali. Cum reacţionează acesta?

– „Iar m-a ofertat cineva!”

Şi tu cum ai reacţiona dacă ţi-ar face Gigi Becali o ofertă acum, tu fiind la marea rivală a lui FCSB?

– Nu ştiu, nu am vorbit niciodată cu Dan despre asta, pentru că este strict problema lui pe care o discută cu familia lui, iar eu nu ştiu cum aş reacţiona pentru că nu am primit niciodată o ofertă reală. Dan este un jucător important pentru noi şi de aceea toate echipele şi l-ar dori.

Ai vreo poreclă în echipă?

Da. „Soare”. Cel mai probabil de la numele de familie.

Ţi-e teamă de fanii lui Dinamo?

– Nu. Mereu mi-au plăcut. E normal să fie tensiuni, dacă nu ai rezultate. După meciuri nu m-am dus niciodată să vorbesc cu ei pentru că dacă pierzi eşti supărat şi poate spui lucruri mai urâte. Eu sunt obişnuit, pentru că nici la Timişoara nu au fost rezultate WOW şi au fost fani şi acolo.

Unde te vezi jucând, sau unde ai vrea să ajungi mai departe, Dinamo fiind o rampă de lansare?

– Nu vreau neapărat să ajung undeva, dar mereu mi-a plăcut campionatele italian şi spaniol. Îmi plac Barcelona şi Juve.