Eric: “În România, am fost făcut MAIMUŢĂ, ŢIGAN…”

După ce s-a descurcat excepţional în campionatul românesc, Eric de Oliveira va încerca să-i încînte şi pe arabi cu execuţiile sale. Într-un interviu acordat pentru FANATIK, brazilianul...
09.01.2014 | 16:06
Eric In Romania am fost facut MAIMUTA TIGAN

După ce s-a descurcat excepţional în campionatul românesc, Eric de Oliveira va încerca să-i încînte şi pe arabi cu execuţiile sale. Într-un interviu acordat pentru FANATIK, brazilianul promite că se va stabili în România, ţară de care s-a îndrăgostit iremediabil. Mijlocaşul ofensiv a vorbit despre viaţa pe care a avut-o în România, dar şi despre planurile de viitor pe care la are.

După şapte ani, ai plecat din România. Ce sentiment ai?

– Mă simt ciudat! Iubesc ţara voastră, cînd am plecat în Ucraina mă uitam tot timpul la posturile româneşti. Totuşi, plec fericit pentru că ştiu că am dat totul pentru suporteri. Am fost mereu corect cu toţi şi mi-am iubit meseria. Sînt sigur că o să mă întorc într-o zi în România, iar fanii se vor bucura din nou de golurile mele.

Ce îţi va lipsi cel mai mult din ţara noastră?

– Prietenii, dar şi lumea care m-a respectat atît pe teren cît şi în afara lui. Viaţa pe care am trait-o în România nu am avut-o nicăieri, poporul vostru a fost călduros cu mine, mi-a respectat familia, iar aceste lucruri îmi vor lipsi foarte mult.

“Îmi vor lipsi foarte mult sarmalele”

Îţi va fi dor melodiile lui Guţă şi Salam?

– Nu sînt manelist, ascult această muzică doar cînd sînt cu prietenii. Nu am afirmat niciodată că sînt fan al acestui gen de muzică, am zis doar că îmi place cum sună melodiile. Dar, deşi lumea mă face manelist, nu am nimic împotrivă. Un lucru este, însă, clar: orice petrecere trebuie să aibe şi o manea!

Îţi va fi dor de poeziile lui Pustai?

– Aoleooooooooo… chiar nu! (rîde) Glumesc, cîteva ore trebuie să ne relaxăm, iar poeziile sînt bune pentru relaxare. Să-ţi spun, însă, ce îmi va lipsi cel mai mult.

Ce anume?

– Sarmaleleeeee! Îmi vor lipsi foarte mult! Oricum, după ce mă las de fotbal mă voi stabili în România.

“Am fost numit maimuţă, ţigan, negru infect… dar nu m-a deranjat!”

Care sînt cele mai frumoase amintiri pe care le-ai trăit în România?

– Promovarea cu Gaz Metan, faptul că am fost declarat cel mai bun străin din România, calificarea cu Mediaş în preliminariile Europa League, naşterea copilului, nunta, calificarea cu Pandurii în gupe. Au fost foarte multe…

Dar cele mai triste?

– Una singură: plecarea din România în 2011, la Karpati Lvov.

Ai avut probleme cu rasismul în România?

– Da! Am fost făcut maimuţă, ţigan, cioară, negru infect şi aşa mai departe. Le era ciudă că sînt bronzat (rîde). Dar nu m-a deranjat. Dar, dacă aş fi fost înjurat de familie, cineva ar fi încercat să-şi bată joc de ei, nu m-aş mai fi controlat.

“Cel mai mult îmi plăcea să joc pe stadionul Rapidului”

Nu îţi va fi “dor” de frigul din România?

– Deloc, urăsc frigul! Căldura îmi place şi cred că îmi va fi foarte bine aici din acest punct de vedere.

Pe care stadion te-ai simţit cel mai bine jucînd?

– Pe Rapid! Cînd eram la ei pe stadion, îmi plăcea cel mai mult să joc. Îi felicit pe suporterii lor, sînt extraordinari. Alături de cei ai Timişoarei, Petrolului şi Universităţii Cluj.

Răspunde-mi, sincer, la o întrebare. Îţi vor lipsi fetele din România?

– O să am tot ce îmi trebuie aici. Soţia mea o să fie lîngă mine, aşa că nu-mi fac probleme. Dar româncele sînt cele mai frumoase, te mai uitai pe străzi după ele, dar asta este! Repet, eu am venit aici să joc fotbal.

Şi-a luat gîndul de a mai evolua sub “tricolor”

Odată cu acest transfer, crezi că vei mai avea şansa să fii convocat la echipa naţională a României?

– Sincer, nu! Pentru multe persoane din România, ceea ce făceam eu nu era bine, mereu îmi găseau un defect. Ba că sunt supraponderal, ba că sunt lent, ba că nu sînt jucător de naţională sau echipă mare. Nu am avut şansa să fiu convocat cînd evoluam în România, îţi dai seama că nu mai am nici o şansă să mai fiu convocat acum, cînd am plecat din Liga I. Totuşi, mi-aş fi dorit să văd ce cifre aş fi obţinut la Steaua, Dinamo, FC Vaslui, CFR… Dar nu mă plîng că nu am ajuns acolo. Unde am jucat, am fost fericit.

În Arabia Saudită, viaţa de noapte nu există. Crezi că vei rezista departe de distracţie?

– Bineînţeles. În România ieşeam doar cu soţia mea, nu aveam o viaţă de noapte activă. Iar cu băutura nu am fost niciodată prieten. Am venit la Al Ahli să joc fotbal şi asta o să fac. Dacă vreau să mă distrez, o voi face şi acasă! Care este problema? Sînt sigur că mă voi acomoda.

“Dacă nu mă făceam fotbalist, aş fi devenit actor sau dansator”

Te vor urma soţia şi copilul în Arabia Saudită?

– Da, peste două săptamîni îi aştept lîngă mine. De asemenea, le aştept pe mama şi pe sora mea aici, vreau să cunoască Arabia Saudită, Dubai, Qatar.

Îi cunoşti pe cei doi brazilieni care mai joacă la Al Ahli?

– Doar pe Mossoro… de pe televizor.

Dacă nu ai fi fost fotbalist, ce altă carieră ai fi vrut să ai?

– Actor de comedie sau dansator.

 

 

 

 

Tags: