Fotbal international

Interviu EVENIMENT cu Maradona! Opinie surpriză despre Messi şi CR7

Diego Maradona a oferit un amplu interviu pentru Marca, în care a vorbit despre comparaţia dintre Messi şi Ronaldo, despre posibilitatea de a reveni în antrenorat, dar şi greşelile făcute de...
13.10.2016 | 11:45
Interviu EVENIMENT cu Maradona Opinie surpriza despre Messi si CR7

Diego Maradona a oferit un amplu interviu pentru Marca, în care a vorbit despre comparaţia dintre Messi şi Ronaldo, despre posibilitatea de a reveni în antrenorat, dar şi greşelile făcute de FIFA.

Marca: În ce moment al vieţii vă aflaţi?

Diego Maradona: Este o perioadă frumoasă, în care sînt fericit. Sînt alături de copiii mei, nepotul Benjamin şi apropiaţi. Toţi sînt sănătoşi.  Sînt împăcat cu Dumnezeu. În privinţa fotbalului, sînt fericit de discuţia pe care am avut-o cu Infantino. A părut receptiv la ideea mea. Fotbalul este al jucătorilor, nu al conducătorilor.

Ce aţi face la FIFA dacă aţi fi lăsat?

Nu este normal ca un conducător, care a lovit cu piciorul doar în sticle, să vină să ne dea comenzi nouă, cei care am avut grijă de minge de cînd eram mingi. Am vorbit cu multă lume, toţi au părerea mea. Boban, Trezeguet, Hugo Sánchez, Ruggeri… toţi au fost de acord să luptăm pentru fotbal. Infantino spune că ne va ajuta. Lupt de 30 de ani pentru ca fotbalul să aibă din nou credit în lume.

Asta înseamnă că Platini a fost o decepţie…

Da! Nu a sprijinit cu nimic fotbaliştii Şi-a scuipat singur în farfurie. Ne-am pierdut toţi respectul pentru el. Nu ne-a reprezentat în nici un moment pe noi, cei care am jucat fotbal.

Aţi uitat de cariera cariera de antrenor? Nu aţi mai pregătit nici o echipă din 2012, după Al Wasl.

Nu, chiar deloc. Aş vrea să revin în antrenorat. Dar în fotbal, mafia este mare. Lumea antrenorilor este dominată de influenţa agenţilor, nu de performanţele pe care le face fiecare. Sînt mulţi impresari care dacă nu primesc sume foarte mari, nu te lasă să pleci nicăieri.

Florentino Perez i-a oferit şansa lui Zidane să preia Madridul. Vă aşteptaţi la o şansă similară din partea unui fost club?

Probabil că eu nu sînt pregătit pentru a prelua Barcelona, sau un alt club atît de mare. Dar cred că aş merita o echipă la care să mă lupt pentru anumite obiective. Ca jucător am plătit deja pentru greşelile mele. În ziua de astăzi e clar că nu ajunge să fi fost un mare jucător pentru a fi şi un bun antrenor. De asta m-am bucurat pentru Zidane cînd a cîştigat Liga Campionilor. El înţelege cum merg lucrurile ştia că dacă nu reuşeşte i se va pune etichetă. Un fost mare jucător, dar un antrenor slab. Noroc că a fost Cruyff, care le-a demonstrat tuturor că un fost mare jucător poate cîştiga tot şi ca antrenor.

Credeţi că Simeone ar merita să cîştige Liga Campionilor?

Face o treabă minunată, îl respect mult, atît ca om cît şi ca profesionist. La River, de la campion a terminat apoi pe ultimul loc. De la glorie la eşec în doar cîteva luni.  Iar astăzi poate lupta cu Real Madrid şi Barcelona, care pot lua orice jucător vor. A pierdut două finale, dar şi-a păstrat filosofia de joc.

Mulţi îl acuză pe Simeone că promovează un fotbal plictisitor.

Dar unde sînt echipele care fac spectacol şi reuşesc şi să cîştige trofee. Ajax joacă un fotbal frumos, dar nu cîştigă nimic. Bayern bate tot în Germania, dar dacă trece 100 de kilometri de graniţă, începe să aibă mari probleme.

Pep Guardiola, el oferă şi spectacol.

Guardiola este un băiat fenomenal. Dar nu mă veţi putea convinge că tiki-taka a fost inventată de Guardiola. Cruyff este cel care a pus bazele acestui tip de fotbal.

Cum vi se pare în acest moment rivalitatea dintre Leo Messi şi Cristiano Ronaldo?

Eu mă uit la toate campionatele. Leo şi Cristiano sînt mai buni decît toţi ceilalţi. Cristiano mă încîntă, mereu ştie să iasă în faţă cînd este momentul. Cît despre Leo, am spus-o şi o repet, nu are nevoie de cupa mondială pentru a fi un fenoment. Ba că nu are personalitate, ba că nu cîntă imnul. Lăsaţi-l în pace. El are tot dreptul să renunţe la echipa naţională. aşa cum a făcut în vară. Apoi vin toţi în genunchi să-l roage să se întoarcă. Tocmai cei care îl criticau.

Le rămîn mulţi ani de jucat celor doi?

Cred că da. Mie mi-a fost scos din context cea ce am spus despre personalitatea lui Messi. Eu îi spuneam lui Pele că în fiecare echipă erau cinci şase jucători cu personalitate. Brazilia, de exemplu, erau Pelé, Tostao, Rivelino, Carlos Alberto, Clodoaldo, Jairzinho. Eu i-am spus lui Messi în faţă, de multe ori, ce cred despre el. Este suficient să îi spun lui ce cred.

Messi a cîştigat cupa şi campionatul în Spania, Ronaldo a luat Liga Campionilor şi Euro 2016. Merită mai mult Ronaldo balonul de aur.

Eu spun că performanţele pentru cîştigarea Balonului de Aur nu se măsoară cu exactitate. Dacă ar fi fost aşa, în 2014 de ce nu a cîştigat Neuer Balonul de Aur? A fost în ultimii trei, cu Ronaldo şi Messi. A cîştigat, în schimb, Ronaldo, deşi Neuer luase mondialul. Ca să mă întorc la comparaţie, eu nu aş spune că Messi este mai bun decît Ronaldo. Dar nici invers. I-aş vrea pe amîndoi în echipa mea, sînt jucători care rezolvă meciuri.

Neymar este la un nivel mai jos decît cei doi?

Deja nu mai sînt doar doi oameni care se luptă pentru Balonul de Aur. Acum sînt trei. Eram convins că Brazilia nu va rămîne fără răspuns. După Rivaldo, Ronaldinho şi Kaka a apărut acest Neymar, care încîntă pe toată lumea. Mie unul îmi place enorm să-l văd jucînd. Este lovit de 200 de ori, dar el continuă să terorizeze fundaşii adverşi.

Cine vă atrage atenţia de la Real Madrid?

Modric, el este un geniu. Este mic de înălţime, perfect pentru a controla mingea. Apare între linii, dă pase bune, goluri, are multă personalitate. În măură mai mică, dar să ţinem cont că e tînăr, îl văd pe Morata. Mai are de făcut meciuri mari, dar este un jucător interesant.

Pe Sergio Ramos îl vedeţi ca fiind un fotbalist de super clasă.

Pentru mine, nu. Îl respect enorm, are personalitate. Dar actuala generaţie de fundaşi este mult sub cei din vremea mea. Departe de Baresi, Vierchowood, Alexanko, Migueli. Ăştia erau fundaşi cu mare personalitate.

Cum vi se pare Pique?

Este o clasă peste Ramos. Controlează mingea mai bine, ştie să iasă mai bine din apărare. Sergio se mai încurcă. Dar nici Pique nu este precum cei de altă dată. În ziua de azi, fundaşii sînt atît de apreciaţi pentru că atacanţii nu mai sînt la fel de buni ca înainte. CR7, Messi şi Neymar, cei care fac diferenţa.